Når begynner babyer å le

Slik får du babyen til å le

Hvordan få babyen til å le? Sjekk ut disse videoene!

NÅR BEGYNNER BABYER Å LE: Hvordan får du egentlig babyen til å le? Og når ler den for første gang? Sjekk det ut her!

NÅR BEGYNNER BABYER Å LE: Hvordan får du egentlig babyen til å le? Og når ler den for første gang? Sjekk det ut her! Foto: FOTO: Getty Images

Publisert Oppdatert

Mens småbarn synes det er hysterisk morsomt med bæsj, tiss og promp, er det andre triks som skal til for lure fram latteren hos babyene.

Vi har snakket med to humorforskere og fått bekreftet at babyhumor handler mye om overraskelser som ikke skremmer. Morsomme lyder, borte-titt-titt, rare grimaser og kiling er blant vinnerne.

Når ler babyen?

- Sans for humor er meget sterkt forankret i sosialisering. Humor i denne mening har ikke rukket å utvikle seg særlig hos så små barn, sier Sven Svebak, professor emeritus i medisin og psykologi.

- Derimot kan de vise sterke gledesytringer i form av smil og hjertelig latter. Da uttrykker de oftest en akutt begeistring for noe som skjer i samhandling, og som byr på en eller annen overraskelse der barnet ikke blir skremt. Det betyr at barnet da samhandler med andre som det kjenner seg trygg på, fortsetter Svebak.

Les også: Barnets utvikling de første 12 månedene

Tidligere enn vi tror

Frode Søbstad, professor emiritus i førskolepedagogikk, har forsket mye på småbarnshumor. Han mener spedbarns reaksjon på overraskelser også kan kalles humor, selv om de ikke aktivt bidrar til å skape denne humoren.

Vi er sosiale allerede fra fødselen av. Bare noen timer etter fødselen begynner samspillet mellom babyen og foreldrene.

Mye tyder på at barnet både kan smile og le mye tidligere enn det mange tror. Det gjelder bare å ha blikket til å se det, og vite hvilken stimulering som skal til, forklarer Søbstad.

Brudd på vaner

For et nyfødt barn er alt nytt og overraskende, men etter noen uker eller måneder, når babyen har begynt å strukturere verden og rukket å bygge opp noen vaner, vil de være i stand til å reagere med smil og latter når disse vanene plutselig brytes, forklarer Søbstad.

- Da vil de oppfatte og ha glede av det overraskende og rare, altså brudd på stabilitet og når noe ikke passer sammen, som at mor plutselig dukker opp med enn hatt på hodet, eller at far begynner å gjøre grimaser, forklarer Søbstad.

Les også: Slik fungerer synet til babyen din

Kroppslig humor

Det er den kroppslige humoren som slår best an hos de minste. Å kile, blåse på magen og lage overraskende lyder er andre triks som pleier å slå an.

Bevegelse kan også være gøy, som å hive barnet opp i lufta, snurre rundt eller gjøre rare bevegelser.

Passive mottakere

Uansett er det viktig at dette gjøres i en trygg atmosfære, og at barnet ikke blir skremt, understreker Søbstad. Humor kan da være en glimrende måte å skape tilknytning og kommunisere med barnet på, mener professoren.

Det første halvannet året vil barnet stort sett være passive mottakere av humor. Deretter begynner de å produsere selv også, for eksempel ved å peke på en hund og si "mjau". Å snu opp ned på ting er ofte veldig gøy.

Sosial latter

Søbstad forteller at det finnes flere forskjellige typer latter. I tillegg til humoristisk latter, har vi for eksempel kilelatter, lettelseslatter, nervøs latter, hånlatter og sosial latter.

Babyer kan ikke hele dette repertoaret. Hånlatteren dukker for eksempel ikke opp før i 4-årsalderen. Den sosiale latteren kan derimot være fremtrende mye tidligere, særlig i familier der alle ler mye.

- Om andre rundt deg ler, så blir det naturlig å le med. Kanskje ser foreldrene på barnet og ler, slik at barnet blir revet med og imiterer foreldrene. Det skaper kontakt og gruppefølelse, forklarer Søbstad.

Les også: Slik forstår du babyspråk

Få deg en god latter sammen med babyene i disse 10 videoene: