Baby og syn

Så lite ser babyen

Du skal ikke være langt unna før du blir tåke.

BABY OG SYN: Prøver du å få blikkontakt med babyen din? Så lang ser en baby egentlig!

BABY OG SYN: Prøver du å få blikkontakt med babyen din? Så lang ser en baby egentlig! Foto: FOTO: Getty Images

Publisert Oppdatert

Rød refleks

En forutsetning for å utvikle normalt syn, er at lys treffer og stimulerer netthinnen i øyet.

Derfor blir alle nyfødte lyst inn i øynene like etter fødselen, og rød refleks viser at lys treffer netthinnen i begge øynene.

Stimulering av synssansen går normalt av seg selv når babyen titter rundt seg. Det må man ha for å utvikle et normalt syn.

Verden er full av inntrykk for en nyfødt baby.

- Synet til spedbarn er noe tåkete syn i starten, fordi synet ikke er ferdig utviklet, sier Helle Falkenberg, optiker og førsteamanuensis ved avdeling for optometri og synsvitenskap, Høgskolen i Buskerud.

Men dette til tross, ser nyfødte godt på armlengdes avstand, omtrent 20-30 centimeter. Perfekt avstand til foreldrenes ansikt når barnet blir holdt eller ammet.

Baby og syn de første månedene

- Synet er en av de sansene som ikke er utviklet når barnet blir født, men her skjer det en rivende utvikling det første leveåret, spesielt de seks første seks månedene, forteller Helle Falkenberg.

Både anatomiske, fysiske endringer og evnen til å tolke sanseinntrykk i hjernen gjør at barnet ser og oppfatter synsinntrykk stadig bedre.

Studerer ansikter

- Helt fra fødselen av har barn en spesiell interesse for ansiktet og ansiktsuttrykk. Mammas ansikt er favoritten, forteller Falkenberg.

Allerede en uke etter fødselen kan babyen gjenkjenne foreldrenes ansikter og skille disse fra andre, men det klarer ikke å gjenkjenne besteforeldre, tanter og onkler de ikke ser hver dag.

- Små babyer glemmer også veldig fort, så hvis besteforeldrene ikke har vært der på et par uker, må de bli kjent med barnet på nytt. Det kan være en idé å lage en personlig bildebok for babyen, med bilder av familie og nære venner samt av babyen selv og foreldrene. Det kan være vel så spennende for et lite barn som tittebøker med figurer og former, tipser forskeren.

Normalt å skjele

Det tar heller ikke lang tid før den nyfødte kjenner igjen foreldrene på litt avstand.

- Det vi voksne ser på seks meters avstand, ser babyen på én meters avstand. Men nyfødte har heller ikke noe stort behov for å se ting som er langt unna, sier Falkenberg.

Alle barn er litt langsynte når de blir født, men det kompenseres ved at øynenes evne til å fokusere på nært hold utvikles raskt, og er nærmest ferdig utviklet ved seks måneders alder, forklarer forskeren.

Langsyntheten reduseres gradvis, og synsskarpheten bedres stadig fram mot skolealder.

Små babyer har også en ustabil fiksering, og det kan ofte se ut som om barnet skjeler. Det er helt normalt, fram til fire måneders alder.

Skjeler barnet mye også etter fire måneder, bør det undersøkes nærmere. Foreldre bør passe litt ekstra på om det er skjeling eller dårlig syn i familien, ifølge Falkenberg.

Spedbarnet ser bevegelser godt, og forsøker tidlig å følge ting som rører seg. Men fordi synet er umodent og de ikke har full kontroll over øyemusklene, får de det ikke helt til.

Les også: Slik forstår du babyspråk

3 måneder gammel

Før barnet har nådd tre måneder, kan det holde blikkontakt en liten stund, og gjengjelde smil. De er også gode til å ape etter ansiktsuttrykk.

Ved to-tre måneders alder kjenner babyen igjen mammas ansikt på bilde.

Kontraster og sterke farger

- Når barnet er rundt tre måneder gammelt, har fargesynet utviklet seg slik at barnet kan skille mellom mange farger. Men fortsatt foretrekkes sterke, klare farger, sier forskeren.

Små babyer liker derfor skarpe kontraster, for eksempel mellom svart og hvitt, og sterke farger, noe som kan være lurt å ha i bakhodet når man innreder barnerommet.

Et tre måneder gammelt barn elsker å se ting som gynger fram og tilbake.

- Bruk klare farger og store symboler. Husk at spedbarnet ser best innen en meters avstand, hvis du henger opp noe på rommet som babyen skal se på, for eksempel over sengen. Men pass på at babyen ikke kan gripe tak i noe som henger, da vil det bli spist, og snorer kan være farlige, sier Falkenberg.

Mellom tre og seks måneder "oppdager" barnet hendene sine. Det er også på denne tiden at barnet begynner å gripe etter ting de er interessert i.

- Babyen vil ikke klare å treffe det den griper etter før hun er mellom fire til seks måneder. Og evnen bedres med utvikling av synsskarpheten. Før det bommer hun gjerne, forteller forskeren.

Les også: Slik velger du riktig babymadrass

Skulker synssjekker

Flere synsfunksjoner er fortsatt umodne fram til tenårene, forteller Falkenberg.

På helsestasjonen sjekker man at synet utvikler seg normalt. Her er fireårskontrollen spesielt viktig. Det kan også være en god idé å sjekke synet før fireårskontrollen.

- På fireårskontrollen sjekker man at begge øynene og synet utvikler seg og fungerer som det skal, og at barnet ikke skjeler, sier Falkenberg.

Tønsbergs Blad meldte i forrige uke at så mange som halvparten av foreldrene ikke dukker opp til fireårskontrollen med barna, og dermed ikke får utført den nødvendige synssjekken.

Helsesøstre har gått ut og advart mot å droppe kontrollen. I verste fall risikerer man at barnets synsproblemer ikke blir oppdaget før det er for sent.

Viktig undersøkelse

Også Falkenberg fraråder foreldre fra å skulke fireårskontrollen.

- Det er veldig dumt av foreldre å droppe denne synsjekken, siden det er viktig å plukke opp unger som har redusert syn og trenger behandling, ved for eksempel briller eller lappbehandling. En fire-femåring vil sjelden klage over eller selv oppfatte at hun ser dårlig på ett øye, og foreldre vil ikke alltid oppdage at barnet har et svakt øye.

Les også: Dette er riktig sovetemperatur for babyen

Synet viktigere enn før

Helsestasjonen vil henvise barn som trenger behandling til nærmere synsundersøkelse hos en optiker, fastlege eller øyespesialist.

Hun minner om at et godt syn er viktigere i dag enn noen gang før.

- Barna bruker pc-er allerede fra barneskolen av. Det er viktigere enn noen gang å kunne se og lese på nært hold. Et barn med synsproblemer kan ha problemer med å følge med på skolen, og det kan forsterke lese- og skrivevansker, sier forskeren.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning