Anne Britt Orseth

Baby 4 uker

Selv om vi er helt ferske i foreldrerollen, er vi ikke helt fortapt.

Du merker kanskje at den lille og du har mer kontakt enn for litt siden. Luktesansen til barnet er det ingenting i veien med. Om babyen ikke kan se så godt, så vil han/hun lukte deg.

Interessert i øyne

Barnet klarer bare å holde kontakt med et annet menneske i noen få sekunder av gangen. Men tross alt, det er blanke, levende øyne som fanger barnets oppmerksomhet mest, og mammas øyne er best.

Liker lyse stemmer

Barnet kjenner også igjen mammas stemme. Hvor gammelt barnet er når det kjenner igjen morens ansikt, er mer usikkert. Synet er ennå ikke så godt utviklet at babyen kan granske detaljer i et ansikt.

Det første smilet

Det sies at de fleste begynner å smile 44-45 uker etter befruktningen. Så dersom barnet ditt er født for tidlig, må du legge til tilsvarende tid.

Fryser barnet?

Babyen liker å ha det varmt når det stelles, bleiene skiftes og det bades. Cirka 24 grader er passe temperatur. Barnet mangler foreløpig evnen til å skjelve når det fryser. Derfor er det ikke lett å vite når det har en god trivselstemperatur.

Døgnrytme

Ennå er det tidlig å snakke om en døgnrytme. Det er viktig at barnet får styre sovingen sin selv. Ikke hold det våkent for at det skal sove lenger litt senere. Søvn avler søvn, og med litt hjelp kan du hjelp babyen med å finne døgnrytmen selv.

Kolikk

Sterk mat kan føre til at barnet får magesmerter og kolikk. Råd til mor kan være å prøve og kutte ut produkter som inneholder kumelk.

Les hele saken