Det går ikke lenger så lang tid å få respons når du prater til barnet. For noen uker siden brukte du god tid på å få barnet til å reagere på lyder og smil. Det har skjedd mye på få uker.

Brystskjold

Kanskje bruker du brystskjold, men ønsker egentlig å kutte det ut? Det kan være flere måter å komme til målet på. Ofte går det bra å slutte med skjoldet med en gang. Men dersom du har brukt det lenge, kan barnet ditt ha glemt hvordan det var å suge rett fra brystet.

Gulping

Gulping er en vanlig plage i spedbarnstiden. Dette kan skyldes at lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken ikke er helt utviklet enda. Gulpingen bruker derfor å avta når barnet vokser til.

Soving i samme seng

Vaner kan være vanskelige å endre - spesielt når det gjelder søvn. Derfor kan det være lurt å tenke nøye gjennom hvilke sovevaner barnet er i ferd med å få. Pleier barnet å ligge i samme seng som deg, eller sover det i egen seng? Mange synes det naturlige er å sove i samme rom. Det er da lettvint å gi det mat og trøst om natten, men soving i samme seng er ikke bare positivt.

Sår rompe

Nesten alle opplever at babyen innimellom blir rød og sår nedentil. Det er stor forskjell babyer imellom når det gjelder huden - noen har ømtåelig hud som raskt blir rød.

Feber

Når kroppstemperaturen er over 38 grader (målt i enden), har man feber. Temperaturreguleringen hos spedbarn er dårlig utviklet. Barnet kan derfor raskt få høy feber. Feberen kan gå like raskt ned igjen.

Oppbevaring av morsmelk

Det kan være godt å komme seg ut alene innimellom. Har du rikelig med morsmelk kan det være en ide å pumpe ut det du har ekstra til andre skal passe barnet. Fersk morsmelk er holdbar i 2 døgn i kjøleskapet.

Morsmelkerstatning

Morsmelk er en sunnhetsbombe for barnet og amming er praktisk for mor, men ikke alle kan amme. Morsmelkerstatning er helt ok når amming ikke fungerer.

Les hele saken