4 x lykke:

- Døgnet kunne gjerne hatt noen flere timer

Christine og Kenneth Sjue skulle bare få ett barn til. Ni måneder senere ble familien mer enn dobbelt så stor.

FIREDOBBEL LYKKE: Christine og Kenneth Sjue trodde de skulle få ett barn til, men fikk firlingene Trym, Sophia, Emil og Thea.
FIREDOBBEL LYKKE: Christine og Kenneth Sjue trodde de skulle få ett barn til, men fikk firlingene Trym, Sophia, Emil og Thea. Foto: Foto: Werner Juvik
Sist oppdatert
STOLT STORESØSTER: Det ble ikke ett, men fire nye småsøsken for Maya å holde styr på: Trym, Sophia, Emil og Thea.
STOLT STORESØSTER: Det ble ikke ett, men fire nye småsøsken for Maya å holde styr på: Trym, Sophia, Emil og Thea. Foto: Foto: Werner Juvik

- Han store heter Emil, sier Maya (3).

Det er mange navn å holde orden på for den stolte storesøsteren: Emil, Trym, Sophia og Thea.

Fire nye småsøsken, som hun mer enn gjerne hjelper mamma og pappa med. Hun henter kluter, bleier og mater dem. Maya er blitt ekspert på å trøste gråtende småsøsken.

Slik takler du søskensjalusi.

Ikke mindre enn 24 flasker morsmelkerstatning - det er dagsrasjonen med melk til firlingene i Våle i Vestfold. I tillegg skiftes det nærmere 30 bleier i døgnet, og det spises en god del grøtpulver og fruktglass. Når man i løpet av tre minutter får fire nye tilskudd til familien, kunne godt døgnet fått noen timer ekstra også, synes ekteparet Christine og Kenneth Sjue.

Gravid? Her er alt du trenger å vite om svangerskap og fødsel.

Sju ganger Sjue

I uke 18 av svangerskapet var Christine og Kenneth på ultralyd for å se hvordan det gikk med barn nummer to. Familien til Christine hadde en vag mistanke om at det kunne være flere der inne.

- Jordmor kjente på magen min og sa straks at her er det flere.

Så kom sjokkbeskjeden om at det ikke bare var to, men enda flere der inne. En ny jordmor ble tilkalt.

- Ultralyden tok to timer. Først fant legen tre babyer. Etter 45 minutter fikk vi vite at det var én til der inne, sier Christine smilende.

Verken hun eller Kenneth har tvillinger i familien. Christine sier det var en sjokkerende beskjed å få - selv om de hadde brukt hormonstimuleringsmiddelet Pergotime, som øker sannsynlighet for flerlinger noe.

LITE TID: Får man firlinger, burde man også få noen ekstra timer i døgnet, mener Christine.
LITE TID: Får man firlinger, burde man også få noen ekstra timer i døgnet, mener Christine. Foto: Foto: Werner Juvik

- Vi vekslet på å le og gråte. Den første helgen fortalte vi det ikke til så mange, og lenge gikk vi rundt i en slags boble, forklarer hun.

Christine og Kenneth var også forsiktig med å kjøpe babyutstyr til alle fire.

- Det er jo mye som kan gå galt når man er gravid med firlinger, så vi ventet til vi var helt sikre på at det gikk bra med alle sammen, sier hun.

Huset måtte også tilpasses de fire nye familiemedlemmene. Kinorommet ble gjort om til felles soverom, og hobbyrommet ble til varelager. Større bil, nærmere bestemt en sju- eller åtteseter, måtte de også skaffe seg. Hjem fra sykehuset måtte nemlig Christine og Kenneth ta hver sin bil.

Født på tre minutter

I uke 23 ble Christine lagt inn på sykehuset. Først på Rikshospitalet, og så på Ullevål.

- Jeg fikk ikke lovt il å være oppe bortsett fra når jeg skulle på do og dusje. For mye bevegelse kunne sette i gang fødselen, sier Christine.

Etter ni uker til sengs kom fødselsdagen. Nøyaktig to måneder før termin kom Trym, Sophia, Emil og Thea til verden. Keisersnittfødselen tok tre minutter, og det var et lag på omkring 20 personer i sving.

Babyene ble lagt i kuvøse rett etter fødselen, men alle var i fin form. Den letteste veide 1250, den tyngste 1541 gram - til sammen 6,5 kg babyer.

Mamma Christine la ikke på seg mer enn åtte kilo, fordi hun var så kvalm i begynnelsen av svangerskapet.

- Til å være flerlinger var de faktisk store, sier pappa Kenneth stolt.

Vaskemaskin på høygir

STOR FLOKK: Med fem små barn trengs det mange hender. Christine og Kenneth får mye hjelp av besteforeldre og venner.
STOR FLOKK: Med fem små barn trengs det mange hender. Christine og Kenneth får mye hjelp av besteforeldre og venner. Foto: Foto: Werner Juvik

Rutinene er på plass i eneboligen i Vestfold. Det er ikke rom for krøll i systemet med så mange munner som skal mettes til bestemte tidspunkt. Barna får mat hver fjerde time hele døgnet. Flere netter i uka har foreldrene hjelp av nattevakter fra kommunen. På lageret i kjelleren står det 250 kilo barnemat klart. Bleier ligger sortert etter størrelse i nysnekrede hyller, og klær er vakuumpakket etter størrelse i det omgjorte hobbyrommet. I vaskerommet durer vaskemaskinen jevnt. Det blir fire til seks vask hver eneste dag. Oppvaskmaskinen går «bare» to ganger om dagen.

SYSTEM I BODEN: Det trengs mange glass med mat for å mette fire små munner. Christine og Kenneth har fylt opp boden.
SYSTEM I BODEN: Det trengs mange glass med mat for å mette fire små munner. Christine og Kenneth har fylt opp boden. Foto: Foto: Werner Juvik

I stua settes det ut fire arvede vippestoler. Én etter én hentes de sultne små ut fra sin felles lekegrind og plasseres i stolene. Grøten er ferdiglaget og nyblandet med malt og frukt. Melkeflaskene står ved siden av. Christine lar seg ikke stresse av babylyder og smågråt.

- Vi er blitt veldig gode til å multitaske, sier hun med et stort smil. Etter fire måneder føler hun og Kenneth at de endelig er på vei ut av unntakstilstanden. Rutinene og det meste av utstyret er på plass.

Familieforøkelsen har også bidratt til bloggen 4 små og sjefen.

En attraksjon

Firlingfamilien er blitt en attraksjon i nærmiljøet når de går tur med de to tvillingvognene. Mange vil kikke og er imponert over at de er kommet seg ut med alle sammen. Foreldrene har allerede, ved hjelp av familie, venner og nattevakter fra kommunen, vært to netter alene på tur til Göteborg.

- Tenk så deilig å kunne drikke kaffe mens den fortsatt er varm! utbryter Christine.

De gleder seg til firlingene blir større.

- Jeg tror disse barna blir tålmodige, selvstendige og flinke til å vente på tur, oppsummerer pappa Kenneth.

Han synes det er fint å tenke på at de alltid har en lekekamerat i nærheten og vil få mye glede av hverandre. Han tror også at noen småbarnsforeldre synes litt synd på dem.

- Det er det absolutt ikke! Det er kaotisk og hektisk til tider, men tenk deg den opplevelsen når fem par barneøyne ser på deg samtidig og ler. Da blir det verdt alt slitet og søvnmangelen, sier han.

Gratis bleier

I begynnelsen pumpet Christine melk til alle de fire nyfødte. Før de reiste fra sykehuset etter seks uker, hadde de gått over til morsmelkerstatning.

- Det er bedre at de får morsmelkerstatning og en uthvilt mamma enn at de får morsmelk og en sliten mamma, sier hun.

24/7: 24 flasker morsmelkerstatning som skal fylles, drikkes, vaskes og fylles på nytt, hver dag hele uka. Det er hverdagen for Christine og Kenneth Sjue.
24/7: 24 flasker morsmelkerstatning som skal fylles, drikkes, vaskes og fylles på nytt, hver dag hele uka. Det er hverdagen for Christine og Kenneth Sjue. Foto: Foto: Werner Juvik

Fem barn betyr mye jobb, og det trengs fire hender på fulltid. Flere ettermiddager i uka kommer besteforeldre og venner innom for å hjelpe til og ta seg av storesøster Maya.

- Vi er kjempeheldige som bor i Re kommune. De har vært flinke til å stille opp. Lokalbutikken vår har gitt oss bleier, og vi har fått bleier av Libero og barnemat av Nestlé.

Like, men ulike

Firlingene er ikke eneggede, men ved første øyekast kan det være vanskelig å se forskjell på Thea, Trym, Emil og Sophia. Foreldrene sier at de fire små allerede har ulike personligheter, og blant annet hodeformen, hårveksten og størrelsen gjør at de ser forskjell på dem.

- Men når de har på seg lue og bleie, er det litt vanskeligere, innrømmer pappaen.

En privat barnehage

Etter måltidet er det på tide med dagens lengste soveøkt. Kanskje sover de så lenge som tre timer i strekk. Den tiden bruker foreldrene til å spise litt, drikke en kopp kaffe og ikke minst gjøre klart alt til ettermiddagen slik at alt er på stell når storesøster Maya kommer hjem fra barnehagen.

Foreldrene har heldigvis mange måneder igjen av permisjonen. Fordi de har fått firlinger, får de 21 uker ekstra permisjon. Ikke før til sommeren skal Kenneth ha pappapermisjon, og Christine skal, etter planen, tilbake i barnehagejobben sin.

- Det er jo litt komisk. Nå har jeg jo egentlig fått min egen barnehage her hjemme også, ler hun.

Les også:

Attpåklatt er familiens attpåskatt

Konkurrerer om å få små barn

Debatt: Er jeg den eneste i verden som ikke er perfekt gravid?

Denne saken ble første gang publisert 03/08 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også