Hanne Mari Skappel

Redaksjonen

Dropp kuldekremen

Kan i verste fall gjøre vondt verre.

Mad Men-skuespiller January Jones (34) ble i høst mamma til sønnen Xander. I et intervju med magasinet People avslører hun at hun har spist sin egen morkake! Riktignok i form av piller.

- Jeg har en fantastisk doula som passer på at jeg spiser godt med vitaminer, te og morkakekapsler. Morkaken blir tørket og gjort om til vitaminer. Det er noe jeg var veldig nølende til, men vi er det eneste pattedyret som ikke spiser morkaken vår, sier hun til People.

Lei en profesjonell morkaketilbereder

I mange kulturer er det sterke tradisjoner knyttet til morkaken, men det å spise den er likevel ikke særlig utbredt.

I USA finnes det imidlertid et marked for morkakespising. Her er det flere firmaer som spesialiserer seg på å omgjøre morkaken til vitaminkapsler.

Hos Placenta Bakery koster det ca. 1500 kroner for å leie en profesjonell morkaketilbereder som gjør jobben for deg. Den noe rimeligere varianten er å tilberede morkaken selv. Hos PlacentaBenefits koster et gjør det selv-sett 150 kr.

Tilberedning av morkaken

Ifølge profesjonell morkaketilbereder Rean Cross er det to metoder som brukes når morkaken tilberedes.

Kinesisk medisin:

Den tradisjonelle metoden er basert på kinesisk medisin. Morkaken blir renset, og navlestrengen fjernes. Videre dampes morkaken sammen med urter. Når morkaken er gjennomkokt blir den skåret i tynne skiver og puttet i en dehydrator (eventuelt en ovn). Når den er helt tørket blir den malt til pulver og puttet inn i kapsler.

Raw food:

Den andre vanlige tilberedningsmetoden er basert på raw food-bevegelsen. Morkaken blir da ikke dampet, men puttes rå inn i dehydratoren etter at den har blitt renset. Dehydratoren settes på en høyere temperatur den første timen for å hindre fremvekst av bakterier. Så skrus temperaturen ned for å bevare enzymene i morkaken. Når den er helt tørket blir den malt til pulver og puttet inn i kapsler.

Kvinnen kan ta flere kapsler daglig i ukene etter fødselen.

Kunne du tenke deg å spise din egen morkake? Delta i debatten her.

Rean Cross fra Canada har vært profesjonell morkaketilbereder i tre år, og har hjulpet mange kvinner med å omgjøre morkaken til vitaminkapsler.

- Kvinnen kan gjerne lage kapslene selv, men det er en svært krevende prosess så mange velger å leie en profesjonell til jobben. Du får også bedre resultat ved å bruke spesialisert utstyr som en dehydrator istedenfor din egen ovn, skriver Cross i en e-post til Foreldre & Barn.

Økende trend i USA og Canada

Nicole Link-Troen i PlacentaBenefits forteller at å spise morkakekapsler er en økende trend i USA, selv om det foreløpig ikke er utbredt.

- Det er flere og flere kvinner som har blitt obs på fordelene ved å innta morkakekapsler. Ved å ta morkakekapsler får kvinnen igjen energien og næringen hun mistet under graviditeten og fødselen. Kvinner som har spist morkaken sin rapporterer om økt energi, bedre humør og økt melkeproduksjon, skriver Nicole Link-Troen i en e-post til Foreldre & Barn.

Rean Cross kan fortelle at også stadig flere kanadiske kvinner kaster seg på morkakebølgen.

- Bare de tolv siste månedene har jeg sett en økende interesse i morkakekapsler her i Canada. Det er alle mulige kvinner som gjør dette. Både de som er veldig opptatt av naturmedisin, men også mer "vanlige" kvinner. Gjerne kvinner som har en historie med depresjon, og er redd for å få fødselsdepresjon, forteller Cross.

Amerikansk forskning

I en ny vitenskapelig artikkel stiller amerikanske nevrologer spørsmål ved om det kan være fordeler ved å spise morkake etter fødselen, skriver forskning.no. Dette betyr ikke at forskerne nå går god for at kvinner kan spise store mengder morkake, men at de mener dette feltet fortjener å bli forsket mer på.

Morkake

Morkaken er det organet som fosteret får næring fra. Ved termin er den ca. 20 centimeter i diameter, og 2,5 centimeter tykk på midten.

Morkakens funksjoner er:

- Den står for en viktig hormonproduksjon.

- Den sørger for fosterets surstofftilførsel.

- Den sørger for fosterets tilføring av næringsstoffer.

- Den transporterer avfallsstoffer bort fra fosteret.

- Den er en barriere mot farlige stoffer inn til fosteret.

Kilde: Barn i magen fra A til Å av Sir von Krogh

Mark Kristal er professor i nevrovitenskap og psykologi ved University i Buffalo, og har studert pattedyrs inntak av morkake i 40 år. Han kan fortelle at det nylig har vært en oppblomstring av historier om morkakspisingens påståtte helseeffekt for nybakte mødre.

- En del vil prøve hva som helst, men vi skal ikke tillegge slike unntak for mye vekt, selv om beretningene kan være veldig detaljerte. De er ikke holdbare som vitenskapelige studier, kommenterer Kristal i en pressemelding.

Kristal peker på at det kan finnes komponenter i morkaken som demper fødselsdepresjon hos mor, men foreløpig er det ikke gjennomført studier på mennesker som har undersøkt denne sammenhengen.

Hos andre pattedyr derimot har tidligere forskningsarbeider rapportert om fordeler som et styrket mor-barn-samspill, stimulering av omsorgsadferd hos moren, samt økte muligheter for ny befruktning.

Ikke vanlig i Norge

Marianne Aadnøy, avdelingsjordmor ved Fødeloftet på Stavanger Universitetssykehus, sier at morkakespising ikke er noe som forekommer ofte i Norge.

- Et par ganger har jeg opplevd at noen vil ta med seg morkaken hjem for å grave den ned i hagen og plante et tre over den, men aldri fordi de har planer om å spise den, forteller Aadnøy.

- Så det er mulig å ta med seg morkaken hjem etter fødselen om man ønsker det?

- Ja, det er ingenting i veien for det. Men det er uhyre sjeldent, sier hun.

Les hele saken

Rina Blekkerud, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!