mat til baby 6- 12 måneder

Dette er maten du kan gi til babyen

Vi gir deg oversikten over hvilken mat du kan gi når til babyen, hvilken middag som er anbefalt til babyen og hvilket pålegg du bør gi.

MAT TIL BABY 6-12 MÅNEDER: Hvilken mat kan du egentlig gi en seks måneder gammel baby? Her er oversikten over når du kan gi babyen ris, løk, salt, avokado, middag og pålegg. FOTO: Getty Images.
MAT TIL BABY 6-12 MÅNEDER: Hvilken mat kan du egentlig gi en seks måneder gammel baby? Her er oversikten over når du kan gi babyen ris, løk, salt, avokado, middag og pålegg. FOTO: Getty Images.
Sist oppdatert

Etter hvert som babyen skal begynne med fast føde er det greit å være orientert om hva den lille kan spise til enhver tid. En fire måneder gammel baby kan naturlig nok ikke få samme mat som en ti måneder gammel baby.

Vi har spurt Maiken Anwar Walle, ernæringsrådgiver og eier av sunnstart.no, og ernæringsrådgiver Stine Pedersen Svarthe som driver tjenesten barebrabarnemat.no sammen med Veronika Bjørnstad, om hvilken mat du kan gi til babyen når.

Starte med mat til babyen

Fra babyen er nyfødt og frem til den er fire måneder gammel, er det kun morsmelk eller morsmelkerstatning som gjelder. Fra fire måneders alder er det likevel mange som velger å introdusere fast føde i små mengder.

- Babyen bør også, i tillegg til morsmelk, få D-vitamin enten i form av dråper eller tran fra fire ukers alder, forklarer Walle.

Ifølge Svarthe er morsmelk anbefalt frem til seks måneder som det fullverdige måltidet, selv om noen begynner å introdusere enkelte typer matvarer allerede fra fire måneder.

- Det er helt trygt og anbefalt å fullamme frem til seks måneders alder, og ikke introdusere annen mat før dette. Om du velger å ikke introdusere annen mat før seks måneder er det heilt greit, og et valg dere som foreldre tar selv, sier hun.

Mat til baby 4-6 måneder

Når babyen er i 4-6 måneders alderen kan dere altså starte med å gi grønnsaker og frukt i puréform, i tillegg til grøt.

- Det finnes ingen fasit på hva dere bør starte med, men det er noen matvarer som er smartere, mer næringsrike og bedre for babyen å starte med enn andre. Her er grønnsaksmos gjerne anbefalt, i tillegg til hjemmelaget grøt, forklarer Svarthe, og legger til:

- Vi anbefaler grønnsaker fremfor frukt fordi det er mer næringsrikt og gir mer variasjon i smaker. Barn har en naturlig preferanse for det søte, og søte grønnsaker bør velges fremfor søte frukter. Det kan være vanskeligere å få babyen til å spise grønnsaksmos senere dersom dere har startet med søt fruktmos.

Walle er enig, og tilføyer at det i begynnelsen kan være smart å starte med milde matvarer som pastinakk, søtpotet og poteter.

- Etter hvert kan dere forsiktig begynne med blomkål og brokkoli. Det kan gi babyen luft i magen, men er likevel trygt og mildt.

Både grønnsakene og frukten bør skrelles og kokes før de moses til en puré. Mos gjerne sammen flere typer grønnsaker og frukt, som pære og pastinakk.

- I starten er det kun fokus på å smake på maten, det skal ikke erstattes med et fullverdig ammemåltid. Et tips er å fryse ned puré i isbit-terninger, så kan du ta opp én og én kube med smaksprøver. Dette kan senere tilsettes i for eksempel grøt eller smoothie, sier Walle.

Babyen kan også starte med å smake på avokado og banan, og denne typen trenger selvsagt ikke å kokes før den moses.

Mat til baby 6-8 måneder

Når babyen er blitt et par måneder eldre kan den lille få starte å smake på kjøtt som kylling, storfe/rødt kjøtt og fisk, så lenge det er i puréform.

- Selv om puré er tommelfingerregelen, er det noen babyer som vil ha fingermat og tykkere konsistens. Dette er individuelt for alle babyer og må prøves ut selv, råder Walle.

Salt til baby

Babyer kan få i seg litt salt. En ett år gammel baby skal ha maks 1,6 gram salt per døgn.

Du skal ikke salte maten når du lager hjemmelaget babymat. Sjekk saltinnholdet på alt, og lag selv hvis du kan og orker.

Babyen kan stort sett spise samme middag som resten av familien, men sett av en porsjon før du salter og krydrer.

Kilde: Ernæringsrådgiver og eier av sunnstart.no, Maiken Anwar Walle.

Hun legger til at det vanligste er å ha maten i relativt flytende form.

- All maten skal kokes og ikke saltes. Dersom babyen startet med smaksprøver av mat som fire måneder gammel, kan det nå prøves ut å gi mer sammensatte måltider, så lenge det er most. Begynner babyen med smaksprøver først som seks måneder gammel er den ikke kommet noe lengre enn smaksprøver av grønnsaker og frukt.

Mat til baby 8-10 måneder

- Når babyen har rundet åtte måneder og dere kombinerer grøt og grønnsaksmos, kan dere raskt blande inn en kjøttbit med grønnsaksmosen fremfor å gi én og én smak, råder Svarthe.

Ifølge Walle er konsistensen på maten den største forskjellen når babyen er blitt så stor.

- I denne alderen får babyen gjerne litt mer sammensatte måltider som ikke er finmost i like stor grad. Dette er selvsagt individuelt, men de fleste har litt klumper i maten, sier hun, og legger til:

- De fleste får også mer brød i maten, i tillegg tl middagstilbehør som poteter, ris og pasta. Dette kan imidlertid også gis tidligere i små, moste biter.

Mat til baby 10-12 måneder

Babyer skal ikke ha meieriprodukter, men fra ti måneders alder er smaksprøver på eksempelvis yoghurt naturell, gulost og rømme lov i små mengder.

- Kumelk kan brukes i mat, men ikke i babygrøt, da det kun bør gis morsmelk det første året. Årsaken til at det anbefales å vente med melk er at det tar opp plassen til jernrike matvarer, og i tillegg bidrar med lite jern, sier Svarthe.

Walle forklarer også at babyer helst ikke skal ha meieriprodukter før fylte ett år, da det hemmer opptaket av jern i tarmen hos babyen.

- Mange babyer får i seg for lite jern, og derfor skal jernrike matvarer gis fra seks måneder. Jo mer jernrik mat babyen spiser, jo mer jern får den lille fra maten. Derfor anses det som trygt å drikke kumelk fra ett års alder, forklarer ernæringsfysiologen.

Men utover hva babyen kan spise til hvilken alder, lurer du kanskje på hvilke matvarer du kan gi til babyen? Her får du en oversikt over noen typer mat.

Smoothie til baby

Ifølge Walle kan du gi smoothie til babyen, men du skal ikke overdrive. Dette kan babyen få allerede fra den er seks måneder, ikke som et fullverdig måltid, men som drikke eller tilbehør. Ikke tilsett meieriprodukter i smoothien, det skal først og fremst være morsmelk eller morsmelkerstatning som tilsettes som væske.

Svarthe legger til at du kan bruke frosne bær som blåbær, jordbær og mango. Utenlandske bær bør kokes før de blendes til smoothie.

- Du skal ikke gi for mye smoothie da det tar opp plassen til andre jernrike matvarer. Bruk for eksempel avokado i smoothien, da dette metter og er næringsrikt, sier hun.

Brød til baby

Babyen kan få brød fra seks måneder. Walle mener det beste er å lage selv med tanke på saltmengden, men dersom du ikke har mulighet til det, råder hun til å sjekke saltinnholdet i brødet.

- Velg et brød som er skravert på brødskalaen til over 50 % grovhet, men ikke gå for det groveste, da babyer ikke skal ha alt for høyt fiberinntak. Baby skal heller ikke ha for mye frø og korn når de er små, sier Walle.

Pålegg til baby

Når babyen kan spise brød, følger naturligvis spørsmålet om pålegg etter. Svarthe anbefaler pålegg som leverpostei, egg og makrell fra seks måneder.

- Styr unna pålegg som inneholder mye salt, som kaviar. Du skal heller ikke gi meieriprodukter som ost eller smøreost naturell før ti måneder. Avokado kan eksempelvis brukes som smør, tipser hun.

Walle er enig, og tilføyer at vanlig smør går fint på brødskiven, som eneste tillatte meieriprodukt. Fruktmos kan også gjerne brukes som pålegg på brød.

- Hvis babyen klarer å ikke kun spise pålegget er kokt skinke et godt alternativ. Løk kan også gis til baby fra seks måneder, og all form for egg kan fint spises.

Denne saken ble første gang publisert 25/10 2010, og sist oppdatert 16/04 2018.

Les også