Mat på glass har vært på markedet i omkring 30 år. I dag finnes det et stort utvalg av mat- og frukttilbud til babyer fra fire måneder og oppover.

Maten har ulike smaker og er tilpasset barnets alder fra produsenter som Nestlé, Småfolk og Hipp.

Matekspert Christopher Sjuve: Babycook er et must for foreldre som vil lage sunn barnemat - raskt.

- Smaker likt

Ernæringsmessig er det ikke noe galt med innholdet, men barna lærer ikke å like den maten familien ellers spiser

- Det er unødvendig å gi barna disse glassene, sier spesialpsykolog ved Nasjonalt kompetansesenter for barn med spisevansker ved Rikshospitalet, Helle Schiørbeck til Klikk.no.

Hun sier at glassmaten ikke lærer barn å like gulrøtter og brokkoli, selv om dette er to av grønnsakene som går igjen i glassene med ferdigmat.

- I glassene er matvarene most og blandet sammen, slik at barna ikke finner ut hvilken smak de liker best og hva de ikke liker så godt. Alt smaker ganske likt, sier Schiørbeck.

Her er den sunneste barnematen

Utvikler ikke spisevansker

Ved Nasjonalt kompetansesenter for barn med spise- og ernæringsvansker ved Rikshospitalet tar de mot barn fra hele landet som sliter med å få i seg mat. Målet er å lære alle barn å spise.

- Det er ikke slik at barn nødvendigvis får spisevansker av å spise barnemat fra glass.

Frykter feil- og underernæring

- Mange føler trygghet ved å gi barna disse glassene. For det første er det enkelt, de koster ikke all verden, og foreldrene føler seg sikre på at maten er riktig sammensatt. Ernæringsmessig er det ikke noe galt med innholdet, men barna lærer ikke å like den maten familien ellers spiser, understreker Schiørbeck.

Tips til gode spisevaner:

* Skap matglede. Barna må lære å like maten og ha glede av å spise den. Hvis de føler seg presset og truet, gruer de seg til måltider og nekter ofte å spise.

* Ha gode måltidsrutiner. Barna må gå sultne til bords og bli passe mette. Dropp kjeks, boller og saft på vei hjem fra barnehagen, selv om barna maser. Gi dem heller et mellommåltid med litt frukt eller yoghurt hvis det er lang tid mellom måltidene. Barn kan drikke så mye vann de ønsker mellom måltidene.

* Vær en god rollemodell ved bordet. De voksne må selv spise den maten som det forventes at barnet skal lære å like. Snakk pent om maten, og legg vekt på å skape en god stemning rundt bordet. Det er en god regel at foreldrene har fokus på maten og samtalen, og at avisen får ligge til måltidet er ferdig.

* Server maten på en måte som frister barnet, og velg ut matvarer som passer barnets alder. Ikke server fisk med bein til små barn. En grunn til at små barn ikke vil spise maten, kan være at bitene er for store eller for harde.

* Server små porsjoner. Barn blir motivert av at de klarer å spise opp det de har fått servert. Det er alltid en positiv opplevelse å kunne be om mer mat!

* Små barn har ikke forutsetning for å skjønne at mat er sunn og fornuftig å spise. De spiser basert på lyst. Det er derfor viktigere å bygge opp et variert kosthold gjennom matglede enn ved å forsøke å overbevise barnet om hva som er sunt for kroppen.

(Kilde: Nasjonalt kompetansesenter for barn med spiseog ernæringsvansker)

Hun og kollegene opplever at mange foreldre er usikre på hvor mye saus, potet, kjøtt og grønnsaker barnet deres trenger i løpet av en dag. De er redde for å gjøre feil, og tyr til mat på glass. De frykter feil- og underernæring.

Vær forsiktig med saltet

- Dersom foreldrene er litt forsiktige med saltet, kan barna fra de er bare noen måneder gamle spise normal, hjemmelagd mat. I begynnelsen kan man gi små smaksprøver. Barn lærer å like vanlig mat raskere uten glassene, sier Schiørbeck.

- Men når det er sagt, det er ingen skam å bruke de glassene innimellom, på tur og utendørs. Det må bare ikke bli normalen.

Slik får barnet ditt bordskikk

Hjemmelaget funker

I en travel småbarnshverdag er det klart lett å ty til enkle løsninger, ofte på glass til de yngste.

- La barnet får smaksprøver av den samme maten som resten av familien spiser. Mos poteter i saus, gjør det samme med grønnsaker, frukt og annet som står på menyen, anbefaler hun.

- Gi barna fruktmoser og grønnsakpureer. Ikke vær så redde for å gjøre feil. Barna bør venne seg til smakene som er dominerende i den kulturen de vokser opp i.

Maten til de minste må være most og tilpasset munn og motorikk. Rene smaker er det beste å begynne med.

- Husk at barn må prøve noe mellom 10 og 15 ganger før det liker smaken.

Dårlig tid

Nestlé Norge tror knapp tid er den viktigste årsaken til at småbarnsforeldre benytter seg av middagsmat på glass til de yngste. Selskapet hevder at foreldrene stoler på at glassene er ernæringsmessig riktig sammensatt.

- Mange småbarnsforeldre tar seg ikke tid til å lage egen mat til barna sine, sier kommunikasjonssjef Marianne Aaberg i Nestlé Norge.

- Vi er enige i at det er mulig for småbarnsforeldre å lage slik mat selv, og at middagsglassene neppe smaker like spennende for voksne. Det er heller ikke meningen. All barnemat fra Nestlé for barn under 1 år er uten tilsatt salt. Dermed smaker det noe tamt for voksne.

Stort marked for ferdigmat for barn

Nestlé informerer at de ønsker å sikre at barn får mat som er ernæringsmessig riktig sammensatt. Salgstall vil de ikke offentliggjøre, men selskapet opplyser at salg av middagsglass holder seg stabilt, og at mellommåltidsprodukter blir stadig mer populære.

Sterilisert barnemat

- Årsaken til at noe av barnematen smaker likt, er at maten mister noe smak når den steriliseres. Det er ikke tillatt til å bruke konserveringsmidler i barnemat. Til de yngste barna under 1 år, ønsker vi heller ikke kompensere med å bruke salt fordi vi har som mål å redusere tilsatt salt i alle våre produkter for å gjøre dem sunnere, forteller Aaberg.

Les hele saken