Babysvømming

Babysvømming gir kos og nærhet

Babysvømming er en flott mulighet til å knytte gode bånd mellom foreldre og barn.

BABYSVØMMING: Å ta med babyen på babysvømming er terapi for både forelder og barn, og kan være ordentlig kvalitetstid. FOTO: Getty Images.
BABYSVØMMING: Å ta med babyen på babysvømming er terapi for både forelder og barn, og kan være ordentlig kvalitetstid. FOTO: Getty Images.
Sist oppdatert

Read in English: Baby swimming benefits

- Babysvømming er vannaktivitet og kosestund for baby eller barn på 0-2 år, sammen med foreldre. Det skal være en lystbetont opplevelse, sier Jan Kjensli ved Norges Svømmeforbund.

Hensikten er først og fremst lek og moro sammen familiemedlemmer og andre som deltar. Forskning har vist av babysvømming styrker båndene mellom babyen og foreldrene gjennom lek.

Babysvømming på babyens premisser

- Babyen kan starte med babysvømming fra det er seks uker, men de fleste starter ved 3-4 måneders alderen, sier Kjensli.

Ifølge svømmeinstruktøren gir babysvømming motorisk trening og koordinasjon. Eksempelvis kan barnet ta opp en leke som ligger i vannet, det gir trening for øye og hånd. Andre aktiviteter kan være å rulle seg ned fra en matte og ned i vannet for å plukke opp ting.

– Er det en aktivitet barnet ikke har lyst til å gjøre, skal en heller ikke gjøre det. Det er først og fremst lek, og alt foregår på babyens premisser. God kroppskontakt med foreldrene gjør babyen trygg, understreker Kjensli.

Babysvømming krever oppvarmet basseng, og bør være på rundt 34 grader. Kursene ledes av en instruktør som er spesielt kurset i babysvømming, og det gis råd og veiledning under kurset.

Babysvømming er en fin start og et grunnlag for svømmeopplæringen om en har øvd og lekt i vann kontinuerlig.

- Det er imidlertid kun en tilnærming, og trener ikke svømmeferdigheten, understreker Kjensli.

Les også: Dette må du vite om spedbarn og sol

Sang og terapi

Ved badelandet Vannkanten i Bergen benyttes sang under babysvømmingen.

– Barna liker sang kombinert med babysvømming godt. I løpet av de ukene kurset varer begynner de å gjenkjenne sangene og vet hvilken aktivitet vi skal holde på med. Vi starter alltid med navnesangen, sier instruktør Janne Strand Hansen.

Hun forteller at babysvømming ikke bare er til glede for babyer, det er også terapi for de voksne.

– Det er godt og avslappende å være i vann for både store og små. Vi ser at barna koser seg veldig. Vi kan se en utvikling hos barna i løpet av de ukene kurset varer, sier instruktøren.

Før du drar på babysvømming

Ifølge Kjensli er det ikke så mye forberedelser før babysvømmingen, men det er viktig å sette av nok tid. Lag gode rutiner, unngå stress og ha god tid. Pass på at babyen er mett og ikke for trøtt.

– Ikke spis rett før dere drar, da øker risikoen for at barnet føler seg utilfreds eller bæsjer i vannet. Bruk en tettvevd truse da det kan være ubehagelig å bevege seg i bleie, tipser han, og legger til:

- Ha også et håndkle klart til å kle den lille inn i med det samme dere går ut av vannet, råder Kjensli.

Les også: Slik skifter du bleie på babyen

Svømming for litt større barn

– Ved 2-års alderen kan en starte med mer metodisk pedagogisk vanntilvenning, og etter hvert svømmekurs. Da går det an å til en viss grad kommunisere med barnet. Temperaturen i vannet blir ikke lengre så viktig da en hele tiden er i bevegelse, forteller Kjensli.

– Noen barn begynner å svømme allerede i 2-3-års alderen. Det viktigste er at barnet blir vant med vann. Barn må lære og være trygg både over og under vann. Det gir barnet en viss grad av selvstendighet, legger han til.

Vanntrening kan gjøres hjemme

Dersom det er langt til et basseng som tilbyr babysvømming, kan dere undersøke andre muligheter.

- Mange steder finnes det terapibad, for eksempel tilknyttet et pleiehjem eller andre institusjoner. Disse har ofte en temperatur som egner seg for babyer, sier Kjensli, og avslutter:

- Dere kan også gjøre vanntilvenningen hjemme i et badekaret. Det er også lurt å la barnet bli vant med å få litt vann i ansiktet. Ikke beskytt ansiktet mot en liten vannsprut, mange foreldre gjør det automatisk, men barna trenger å bli trygg på vann.

Denne saken ble første gang publisert 15/09 2017, og sist oppdatert 03/12 2019.

Les også