amme- bh

KJENDIS- BH: Nederlanske Marlies Dekkers har laget denne amme-bh-en. Hun kan skilte med kunder som Lady Gaga og Britney Spears. Den koster kr 990. Ring 69351350 for nærmeste forhandler. © FOTO: Produsenten

amme- bh-er

ENKELT: Amme-bh fra Bravado. Kr 399, fra ammebutikken.no © FOTO: Produsenten

Det er ikke lenger slik at gravide og ammende må bruke kjedelige og kjerrringaktige bh-er. Utvalget er blitt større. Flere produsenter kombinerer funksjonelle og behagelige bh-er med at de også er sexy og ser bra bra ut. Når det gjelder pris kan man velge om man bruke litt over hundrelappen eller nærmere tusen kroner for å holde brystene på plass.

- Vi ser at det er blitt en økende bevissthet rundt det å ha gode bh-er som er i riktig størrelse. Undertøyet er i økende grad en del av motebildet, og gravide i dag vil se bra ut. Mange flere kjøper også en amme-bh i svangerskapet, sier Marianne Foss, daglig leder i nettbutikken underverker.no.

Selv om mange vil ha de mer sexy versjonene, er det fortsatt de enkle og nøytrale amme- bh-ene som selger best, forteller hun.

Men at det kan være lurt å kjøpe seg en amme-bh, er det liten tvil om.

Brystene vokser

- Under svangerskapet vokser brystene, og hvert bryst øker med ca 300-500 gram. Brystene har ingen muskler, så belastningen øker selvfølgelig når de vokser. Hvis brystene får lite støtte, kan det føre til at de mister litt av fasongen de hadde før du ble gravid. Man trenger derfor ekstra støtte før og etter en fødsel. En amme-bh har ekstra støtte, og vanligvis bredere stropper og god elastisitet, noe som gjør dem svært behagelige, sier Vibeke Støbakk Myren, Nettbutikkansvarlig for Ammebutikken hos Ammehjelpen.

=

amme- bh

LITT MER EKSKLUSIVT:Disse to bildene viser produkter fra undertøysmerket HOTmilk fra New Zealand, som har spesialisert seg på sexy undertøy for gravide og nybakte mødre. De nye amme-bh-ene fra dette merket koster kr 549, og kan kjøpes hos mammatrend.no © Foto: Produsentene

amme-bh-er

RAFFINERT OG ENKELT: Boob fastfood amme-bh, kr 399, fra ammebutikken.no © FOTO: Produsenten

amme-bh

BLONDER: Denne bh-en fra det australske undertøysmerket CakeLingerie koster kr 549. Fra mammatrend.no © FOTO: Produsenten

Vent litt med å handle

Du har kanskje lyst til å gå ut og kjøpe deg en amme-bh med en gang du har tatt graviditetstesten? Men da kan du fort ende opp med å kjøpe veldig mange amme-bh-er.

- Jeg kjøpte to amme-bh-er før fødsel forrige gang. Jeg kjøpte litt for stor for å ha noe å gå på. Men da barnet ble født ble disse amme-bh-ene faktisk for små, så jeg måtte kjøpe nye, sier en bruker i forumet vårt Din Baby.no

En god investering

- Man må gjerne kjøpe amme-bh under svangerskapet, men det kan lønne seg å vente så lenge som mulig. På et tidspunkt vil du sannsynigvis vokse ut av den vanlige bh-størrelsen din, og da kan det være en god investering med en amme-bh. Det kan likevel være lurt å ikke kjøpe inn mange amme-bh-er før fødselen.

Brystene vokser etter fødselen

- Brystene vil bli større etter at du har født. Dette kommer av at blodtilførselen øker og i tillegg fylles brystene med vevs-væske den første tiden etter fødselen.

Dessuten setter selve melkeproduksjonen i gang for alvor. Det er heller ikke så lett å vite hvilken størrelse du vil trenge etter at melkeproduksjonen har stabilisert seg, så mitt råd er å for eksempel kjøpe en god amme-bh på slutten av svangerskapet og heller kjøpe flere etter fødselen etter hvert som du trenger det. Det kan også hende at du vil ha plass til ammeinnlegg, så husk å ta hensyn til det, råder Vibeke Støbakk Myren.

Amme-bh

MER ELLER MINDRE POLSTRET: Amme-bh fra Triump kr 399 og amme-bh fra HM kr 149 © FOTO: Produsentene

Amme-Bh

MODELL-BH: Denne er laget av modellen ElleMcPherson og koster kr 599. Kan kjøpes på nettstedet Netty.no eller på varehuset Steen & Strøm. © FOTO: Produsenter

Unngå spiler

Ønsker du en bh med innlegg, finnes det også i ammervarianter. Men spiler er det smart å unngå.

-Spilene kan blokkere noen av melkegangene helt ytterst i brystet der hvor brystet går over til brystkassen. Nesten uten at du merker det kan dette skape trøbbel - og i verste fall føre til brystbetennelse. Dette gjelder egentlig uavhengig av bryststørrelse. Er du sensitiv er det best å unngå blonder som kan irritere huden, sier hun.

Det er uansett viktig å huske på at amming ikke skal gjøre vondt.

Finn riktig størrelse

I tillegg til å gi ekstra støtte, må en amme-bh være praktisk når du skal amme.

- Amme-bh-er som er enkle å åpne med en hånd er absolutt en fordel. Sørg også for at den er behagelig og gir god støtte. Finn den riktige størrelsen for deg. Sklir den opp bak, har du valgt for stor størrelse i omkretsen. Bh-en skal sitte godt, men ikke stramme over brystene. For å finne riktig størrelse må du måle omkretsen rett under, og over brystene. Bruk en tabell eller bh-kalkulator for å finne den riktige størrelsen for deg, sier hun.

amme-bh

ENKELT I SORT OG HVITT: Dobbelpakke fra HM kr 199 og amme-bh fra Lindex kr 199 © Foto: Produsentene

Amme-bh

UNNGÅ BRYSTBETENNELSE: Aclima amme-bh i ull med ullfrotté på innsiden. Kr 499, fra ammebutikken.no © FOTO: Produsenten

amme-bh

ÅPNES MED EN HÅND: Amme-bh, Mama Bianca fra Alles som lett kan åpnes med en hånd. Kr 399, fra underverker.no © Foto: Produsenten.

- Kjøp en cup-size større enn normalt. Padding er håpløst, det blir nok tyngde og padding med innlegg av ull og papir, forteller en trebarnsmanna i forumet Dinbaby.no

Slik finner du riktig størrelse:

Det er viktig med riktig størrelse på bh-en. Når du skal finne ut hvilken størrelse på amme-bh du trenger, skal du ta to mål:

1. Mål omkretsen rundt kroppen, rett under brystene. Dette målet skal du måle stramt. 2. Mål rundt bysten, der den er størst . Dette målet må ikke stramme; så legg målbåndet løst rundt deg. Mål helst mens du har en bh på deg, for dette målet blir ofte tatt for stramt. Bh-en kan gjerne være polstret.

Slik regner du ut bh-størrelsen: Omkretsen rundt bysten (mål 2) - omkretsen under bysten (mål 1) = Cup-størrelse

Slik beregner du cup-størrelsen:

Differanse i cm Cup 14-16 B ,16-18 C 18-20 D 20-22 E

Du kan også regne ut dette ved å bruke en bh-kalkulator.

Kan handle på nett

Therese Riis i nettbutikken mammmatrend.no tror man trygt kan handle amme-bh på nett, så lenge man har målt brystene sine ordentlig og har mulighet for å returnere varen hvis den ikke passer.

- Noen kvinner ønsker å kunne komme til en butikk med personale som har god kunnskap om bh-er, og prøve før de kjøper. Det finnes slike butikker, men de er ikke mange, og de har som regel svært begrenset utvalg av undertøy for gravide og ammende. Norge er et langstrakt land og de færreste har slike butikker i nærheten, sier hun.

Bruk om natten

Hun anbefaler også ammende å bruke amme-bh om natten.

- Benytt gjerne den mest behagelige du har. Da slipper man melkesøl, og det kan være mer behagelig for ømme bryster å bli holdt "på plass", sier hun.

Les hele saken