Brystbetennelse kan gjøre skikkelig vondt, og når brystet er hovent, rødt og verkende, kan det være vanskelig å finne noen glede med ammingen. Dette har Hilda Pettersen fått erfare både da hun ammet eldstemann Petter og lillebror Erik.

- Jeg fikk brystbetennelse første gang da Petter var to måneder, og den gangen ble jeg veldig dårlig, forteller Hilda.

Feberen kom snikende, kroppen verket og det føltes som det var en influensa som var på vei.

Varm dusj

- Jeg skjønte raskt at det måtte være en brystbetennelse og da jeg sjekket puppene så jeg at det ene brystet var varmt og rødt, sier hun.

Takket være mange spedbarnsforeldre i vennegjengen, hadde hun allerede hørt om brystbetennelse. Det var derfor hun så raskt forsto hva som var i gjære.

- Da var det bare å sette i gang tiltak. Først gikk jeg i dusjen med varmt vann. Jeg håndmelket ut det jeg kunne og tømte så brystet annenhver time enten med barnet eller pumpe. I tillegg passet jeg på å holde brystene varme, sier hun.

På legevakten med brystbetennelse

- Det er veldig slitsomt å amme, pumpe og dusje så ofte, men siden man vet at det er viktig å få ut melka for å ikke bli enda mer syk går det på et vis. Hvordan alenemammaer som ikke har hjelp takler det skjønner jeg ikke, sier Hilda.

Hun forteller at hun ikke ble riktig like syk andre gangen, men at hun hadde store problemer med å få ut melken. Det var en fortvilet følelse fordi hun visste så godt at det var dette som var kuren. Denne gangen endte hun opp på legevakten og fikk antibiotika.

Ammehjelpens tips til deg med brystbetennelse:

 • Start behandlingen med et døgn med hyppig tømming
 • Oppsøk lege om du blir dårligere eller får høy feber
 • Ta hele kuren når du har fått foreskrevet medisiner. Også dersom du føler deg bedre etter noen dager
 • Fortsett med hypping amming selv om du har fått medisiner
 • Ta det rolig til du er bedre. Du er syk og kroppen trenger hvile
 • Varme omslag før amming kan virke lindrende
 • Melkeproduksjonen går ofte litt ned ved brystbetennelse, så pass på å amme ofte for å få opp produksjonen igjen
 • Husk å velge legemidler som er forenelig med amming hvis du trenger smertestillende medisiner

Kilde: Ammehjelpen

Dette kan hjelpe på plagene:

 • Varme, som for eksempel en varm dusj
 • En ispose hvis du er hoven, men dette hemmer utdrivingen av melken så ikke legg på ispose rett før amming
 • Smertestillende medikamenter

Kilde: Ammehjelpen

Ull i BH-en

Etter at lillebror kom til verden i mai, har hun hatt to nye runder med feber og smerter i det syke brystet.

- Med eldstemann var det bare ømt, men denne gangen fikk jeg veldig vondt. I tillegg var jeg kvalm, sier hun.

Hilda gjorde som sist begge gangene, men fikk ikke til en like god tømming denne gangen. Nå var mannen hennes opptatt med en treåring også, og derfor var det ikke like lett å ta seg tid til dusjing og tømming.

- Dessuten glemte jeg å dusje og bruke ullinnlegg i BH-en, og det tror jeg gjorde at jeg brukte lengre tid på å bli frisk. Siste runde hadde jeg feber i tre dager, men det er jo ikke bare å legge seg ned og hvile seg frisk når man har to barn, sier hun.

Sprekker i brystknoppen

- Man skiller mellom inflammatorisk brystbetennelse, som er forårsaket av melkespreng eller tilstoppede melkeganger, og bakteriell betennelse som skyldes bakterier. Hvis du bare har lokale symptomer som hevelse og rødhet, er det som regel snakk om en inflammatorisk betennelse, sier Anne Sigstad i Ammehjelpen.

Har du i tillegg feber og influensafølelse kan det derimot være snakk om en bakteriell betennelse, og har du sår eller sprekker på brystknoppen øker sannsynligheten for dette.

Annerledes smak

- Ved mistanke om bakteriell mastitt, eller betennelse, bør du undersøkes av lege og få tatt bakteriologiske prøver av morsmelken og eventuelle sår på brysknoppen.

- Melken kan da forandre konsistens og smak, men det er ikke farlig å gi den til barnet. Det er tvert i mot veldig viktig at du fortsetter å amme. Press likevel ikke barnet hvis det vegrer seg mot å die, bruk da heller en pumpe eller melk ut for hånd, sier hun.

Hyppig tømming av brystet er nemlig første bud når du har fått brystbetennelse, og da kan babyen din være til god hjelp.

- Barnet er den beste til å få ut melken, så la barnet die minst hver andre time på dagen og minst to ganger om natten. Dersom du er veldig dårlig, har høy feber og sterkt nedsatt allmenntilstand, bør du imidlertid oppsøke lege med det samme, sier Sigstad.

Slik forebygger du brystbetennelse

 • Få ut melk ofte nok
 • Unngå å bli kald på brystene og fryse generelt
 • Ikke gå ut med vått hår om vinteren
 • Bruk votter når du henter varer i fryseren
 • Bruk ullinnlegg - gjerne også om sommeren
 • Unngå såre, sprukne brystvorter. Sjekk barnets sugeteknikk
 • Bruk en romslig BH uten spiler. Trang BH og spiler kan forårsake dårlig tømming

Kilde: Ammehjelpen

Symptomer på brystbetennelse:

 • Rødt, hovent bryst
 • Feber
 • Influensaliknende følelse
 • Smerter i brystet

Tøm hyppig mot brystbetennelse

Når du kommer til legen, skal du insistere på at det tas melkeprøver og prøver av eventuelle sår. Dette er avgjørende for at du skal få riktig medisin.

- Prøvene vil vise om du har en bakterielle infeksjon og eventuelt hvilken type bakterier det er snakk om. Sørg for at du får en type antibiotika som er forenelig med amming, da amming er en viktig del av behandlingen, sier hun.

Du vil få med deg en type medisin hjem fra legen, men viser dyrkning av prøven at du har fått feil medisin får du ny tilskrevet.

- Fortsett å tømme brystene hyppig. I tillegg til at dette er en viktig del av behandlingen, vil uttømming vanligvis også gi en umiddelbar smertelindring, sier Sigstad.

Bruk romslig BH

Det kan være flere grunner til at du får brystbetennelse. Kulde, trange BH-er og det å utsette ammingen, kan øke risikoen.

- Nedsatt allmenntilstand kan også være årsak til at du lettere får brystbetennelse. Nok søvn og hvile er viktig og da spesielt når du nettopp har født. Senk skuldrene, utsett besøk og andre oppgaver du ikke må gjøre til du har mer overskudd, sier hun.

Dessverre er det også slik at de som har hatt brystbetennelse en gang, er mer utsatt for å få det igjen. Har du hatt en runde med betennelse, bør du derfor ha litt ekstra fokus på forebygging.

Feberverk og frostrier

Hilda Pettersen har fått merke dette. Ikke bare har hun hatt sine fire runder med brystbetennelse, hun har også flere ganger kjent at noe var på vei uten at hun ble skikkelig syk.

- Det vil si at jeg har hatt feberverk i kroppen, men bare litt forhøyet temperatur samtidig som jeg svetter og fryser om hverandre. Jeg er heldig og har barn som spiser ofte. Han spiser hver andre time, så derfor har jeg sikkert klart å unngå at det ble noe mer ut av det, sier hun.

Likevel er uroen der.

- Det er vondt å amme i starten av betennelsen, men jeg vil ikke si at det er forferdelig. Heldigvis er paracet til god hjelp når feberen herjer i kroppen, sier hun.

Les hele saken