Fra å symbolisere nærhet og en nødvendighet for spedbarn, blir kvinners pupper mer seksualisert etter at spedbarnsperioden er over

Så mye ammer vi i Norge

  • Begynner å amme: 98-99 prosent
  • Etter tre måneder: 88 prosent
  • Etter seks måneder: 80 prosent
  • Etter ni måneder: 58 prosent
  • Etter 12 måneder: 36 prosent
  • Etter 18 måneder: 11 prosent
  • Etter 24 måneder: 4 prosent

(Ifølge sped- og småbarnskostundersøkelsen fra 1998-1999. Nye, oppdaterte tall vil bli publisert i løpet av 2008)

Kvinner som ammer barna sine lenge, lurer på hvorfor dette er så lite akseptabelt å snakke om, kommer det fram i Klikks- forum?

Amme i smug

- Jeg har hatt kontakt med mange mødre som opplever at de må amme i smug når barnet har passert året, sier Anna- Pia Häggkvist, rådgiver og sykepleier på Nasjonalt kompetansesenter for amming på Rikshospitalet. Hun har også skrevet boka" Amming - til deg som vil amme" sammen med Elisabeth Helsing.

- Det er ille at kvinner som ikke ammer barna sine føler ubehag og blikk ved offentlig flaskemating, og at kvinner som ammer barna sine lenge opplever å bli beglodd og få kommentarer.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at barn blir ammet til de er to år. I Norge er helsedirektoratets anbefaling å amme barnet første leveåret, men gjerne lenger.

Delta i ammedebatt på Din Baby

amming av småbarn

NÆRHET ELLER EKKELT: Det er mange meninger om hvor lenge det er naturlig å amme barn. © FOTO: Crestock

-Jeg tror mange synes amming av småbarn er problematisk i vår kultur fordi det er uvanlig og fordi det utfordrer vårt syn på intimitet. Fra å symbolisere nærhet og en nødvendighet for spedbarn, blir kvinners pupper mer seksualisert etter at spedbarnsperioden er over. I andre kulturer er det derimot både vanlig og livsnødvendig å amme barn til de er tre- fire år gamle, sier hun.

Litt helsegevinst

Ifølge Anna - Pia Haggkvist er det helsegevinst også for store barn som blir ammet, fordi de vil få i seg antistoffer fra mor hver dag som kan styrke barnet immunforsvar. Det er derimot lite forskning på dette feltet så vi vet lite hvor stor den helsemessige nytten av morsmelk er for store barn i den vestlige verden.

- Men amming er jo ikke bare mat og beskyttelse mot sykdommer. Amming handler også om nærhet og kontakt, og kvinner må selv definere hva de er komfortable med. Dette er morens og barnets lyst som avgjør hvor lenge et barn skal bli ammet. Hvis barnet ikke vil mer, er det ikke så mye en mor kan gjøre, sier hun.

For sterk tilknytning

Mange tror at barn som blir ammet lenge blir for sterkt knyttet til mor, forteller Anna - Pia Häggkvist.

- For de aller fleste er amming en fantastisk mulighet til å oppleve nærhet og trygghet sammen med barnet. En sjelden gang kan amming være en måte for mor å knytte barnet til seg for mye, ikke tørre å gi slipp for å la barnet møte verden. Men hvis det blir en uheldig tilknytning, er det jo ikke ammingen som er årsaken, den blir da bare brukt som et middel og er ikke uheldig for barnet. Det hjelper nok ikke bare med å slutte å amme

Ingen fast grense

Et barn som kommer og sier til mor at det vil ha pupp og knepper opp genseren, vil for noen/mange? virke støtende, tror Anna- Pia Häggkvist. Det kan virke som om det er lettere å håndtere nakne damer på store reklameboards, ja til og med porno, enn et ammende småbarn.

- Det er ikke mulig å sette noen aldersgrense for hva som er "normalt". Dette må mødre, barn og foreldre sammen få vurdere selv. Og jeg håper det kan bli et slutt på denne "skapammingen" og at det blir en større aksept for amming av småbarn i vårt samfunn.

Les om hvordan amming av eldre barn skiller seg fra amming av små barn.

Hvor lenge er det ok å amme? Skriv din kommentar i kommentarfeltet nedenfor!

Les også : Vær forberedt på starsvansker

Les også: Avliver myter om morsmelk

Les også: Fraråder silikonpupper

Dette skjer med kroppen når du er gravid

Les hele saken