Bekkensmerter og hormonspiral

Prevensjon kan gi bekkensmerter

Ragnhild Kuntze (33) fikk bekkenløsning av hormonspiralen.

BEKKENSMERTER: Da Ragnhild Kuntze (33) i vinter prøvde hormonspiral, ble hun igjen plaget med kraftige bekkensmerter.
BEKKENSMERTER: Da Ragnhild Kuntze (33) i vinter prøvde hormonspiral, ble hun igjen plaget med kraftige bekkensmerter. Foto: Foto: Privat
Sist oppdatert

Mange kvinner sliter med bekkenløsning, også etter fødselen.

Eggløsning, menstruasjon og hard trening kan få bekkensmertene til å blusse opp igjen, men visste du at også innsettelse av hormonspiral kan gi deg bekkenplagene tilbake?

Ble dårlig av spiralen

Ragnhild Kuntze (33) opplevde nettopp det. I vinter prøvde hun hormonspiral for å redusere smerter og blødninger hun fikk av kobberspiralen. Hun hadde da vært smertefri i bekkenet i 3,5 år. Bare noen dager etter innsettelsen kjente fikk hun ubehag og betennelseslignende smerter i bekkenet.

- Jeg kunne nesten ikke sitte, bekkenet var ømt og ubehagelig. Jeg opplevde svie og brennende smertefølelse, forteller Ragnhild Kuntze til Foreldre.no.

Kan hormonspiral fremprovosere bekkenløsning? spør en småbarnsmor i vårt forum Barnimagen.

Fikk bekkenløsning i uke 8

Hormonspiral

Hormonspiralen er et langtidsvirkende prevensjonsmiddel som plasseres i livmorhulen. Inneholder ikke østrogen. Gjennom små porer skilles det ut en konstant, og svært liten mengde av hormonet levonorgestrel hvert døgn. Livmorslimhinnen blir tynnere og mindre mottagelig for et befruktet egg.

Fordeler:

  • Meget sikker prevensjon.
  • Spiral kan også brukes av ungdom og unge kvinner som ikke har født barn.
  • Ingen alvorlige bivirkninger. Ikke økt fare for blodpropp.
  • Hormonspiral gir små og kortvarige menstruasjoner.
  • Spiralen kan ligge på plass i livmoren i fem år før den må skiftes.
  • Etter at hormonspiralen er fjernet er muligheten til å bli gravid like god som før.
  • Rimelig prevensjon over tid, men kostbar i innkjøp (ca. kr 1100 + egenandel til legeundersøkelse).
  • Hormonspiral kan også brukes under ammeperioden.

Ulemper

  • Kan gi uregelmessige småblødninger den første tiden.
  • Kan gi smerter i rygg og underliv, som andre spiraler.
  • Brystspreng, hodepine, depresjon og kviser kan være bivirkninger av hormonene. Disse bivirkningene er sjeldne og oftest forbigående

Kilde: Norsk helseinformatikk

Nervecellene endres

Unni Merete Kirste, er gynekolog og smertespesialist ved Oslo universitetssykehus. Hun jobber mye med kvinner med bekkensmerter og forteller at det er et vanlig fenomen at smerter ikke forsvinner selv om det som har utløst smertene er over.

- Det er delvis fordi nervecellene er endret på bakgrunn av erfaringen smerten representerer, og delvis fordi vi ofte legger oss til avvergemønstre som kanskje lindrer i den akutte fase, men forsterker og forlenger smertene på sikt, sier Kirste til Foreldre.no

Hvis det er satt i gang slike mekanismer for å avverge smerten og du ikke får hjelp til å endre bevegelsesmønsteret til et som er mer hensiktsmessig igjen, kan smertene vare lenge.

- Jeg har aldri truffet noen som har hatt smerter hele livet. De smertene som "bare" er relatert til endringer under svangerskapet pleier å gå over i løpet av få dager.

Hun har vært engasjert i Landsforeningen for Kvinner med Bekkenløsningsplager i flere år. Hun har to barn på 10 og 7 år og slet veldig med bekkenlåsning i begge svangerskapene.

- Med førstemann fikk jeg låsning og betennelse i bekkenet allerede i uke 8, forteller tobarnsmoren.

Ragnhild var sengeliggende i store deler av graviditeten. Etter fødselen var hun bra i tre måneder - så begynte det å verke igjen. De begynte å tenke på et nytt barn, men var usikre på om det kunne la seg gjøre. I perioder var hun ganske bra og hun begynte å trene opp indre muskulatur for å se om det kunne hjelpe.

Ragnhild tok ut kobberspiralen og ble gravid etter kort tid. Etter bare noen dager var det like ille igjen.

- Jeg krøp på gulvet, jeg kunne ikke gå. Bekkenet var betent og jeg hadde låsning på begge sider bak, i tillegg til venstre side av symfysen.

Etter barn nummer to tok det fire år før Ragnhild var bra i bekkenet igjen. Hun må hele tiden ta hensyn til kroppen for at den skal fungere som den skal. For å unngå at bekkenet stivner, sitter hun aldri lenge av gangen, går mye i trapper og hun skifter sko jevnlig.

- Jeg valgte å fjerne hormonspiralen etter seks uker, da både humøret, selvfølelsen og bekkenet "ga beskjed" om dette. Etter 3-4 dager var jeg på topp igjen og jeg har ikke kjent noe i bekkenet siden.

Går ikke over hos alle

Dette kan manuellterapeut og forsker Elisabeth K. Bjelland bekrefte. Hun er tilknyttet Akershus universitetssykehus og Folkehelseinstituttet og har brukt opplysninger fra Den norske mor og barn-undersøkelsen i sin forskning på kvinner og bekkenløsningsplager. Hun forteller at bekkenløsning hos de fleste går over etter graviditeten, men ikke hos alle.

- Man forventer at leddforbindelsene trekker seg sammen etter graviditeten, og vi fant at nesten 80 prosent av kvinnene som rapporterte om smerter i svangerskapet, var smertefrie seks måneder etter fødselen, opplyser Bjelland til Foreldre.no

I en fersk studie om sammenhengen mellom hormonell prevensjon og bekkensmerter inkluderte forskerne over 90 000 kvinner. Dette er kvinenr i den norske mor og barn-undersøkelsen som hadde besvart spørreskjema i svangerskapsuke 17 og 30.

Resultatene viste at kvinner som hadde brukt hormonspiral siste år før svangerskapet og kvinner som rapporterte langvarig bruk av mini-piller, hadde en lett økt risiko for å utvikle bekkenleddssmerter.

- Resultatene tyder imidlertid på at p-piller kan brukes uten fare for å utvikle bekkenleddssmerter i svangerskapet. Derimot er det behov for flere studier for å undersøke sammenhengen mellom bruk av mini-piller samt hormonspiral og bekkenleddssmerter, sier postdoktor Elisabeth K. Bjelland.

Hun mener det kan være mange årsaker til at bekkenproblemene ikke går over av seg selv, og kvinnens adferd kan spille en rolle. Kjernemuskulaturen er svekket etter graviditeten og overgangen til å ta seg av en baby kan være stor.

Noen kvinner er mer sårbare

- Kvinner som fra før er plaget av muskel- og skjelettplager kan være mer sårbare for å utvikle langvarige smerter enn andre. Angst- og depresjonssymptomer kan virke inn på tilfriskningsprosessen. De fleste kvinner blir kvitt bekkenplagene på sikt, men hos noen brenner smertene seg fast, forteller Bjelland.

I en tidligere studien fant de at risikoen for at bekkensmerter økte fra svangerskap til svangerskap. Kvinner som har bekkenløsning i ett svangerskap har høy risiko for smerter i det neste, og det er ikke uvanlig at smertene øker.

Likevel opplever noen å ha bedre kontroll over smertene i det neste.

- Hvis du gjenkjenner smertene tidlig og avlaster kroppen på en bedre måte enn det foregående svangerskapet, kan atferden bidra til å forebygge utvikling av smertene, understreker manuellterapeuten.

Hun råder kvinner som er plaget av bekkenleddsmerter etter fødselen til å søke hjelp. Individuell opptrening er viktig dersom smertene vedvarer. Seksukerskontrollen hos legen kan være et godt tidspunkt for å be henvisning til fysioterapi, og gjerne til en fysioterapeut med spesiell interesse for kvinnehelse.

Elisabeth K. Bjelland
Elisabeth K. Bjelland Foto: Foto: Privat

- Ta tak i problemet tidlig og få gradvis, individuell oppfølging. Da reduseres sjansen for at bekkensmertene blir kroniske. For mye eller for lite aktivitet er ikke lurt. Jeg anbefaler en gyllen middelvei, sier Elisabeth K. Bjelland.

Smertene kom tilbake

Også Hilde Stendal Robinson kan bekrefte sammenhengen. Hun er fysioterapeut, manuellterapeut og forsker på kvinner og bekkenløsning ved avdeling for helsefag ved Universitetet i Oslo.

- Jeg har vært borti dette flere ganger på klinikken i løpet av de 25 årene jeg har jobbet med kvinner og bekkensmerter, fastslår hun.

- Noen opplever at smertene de hadde under graviditeten kommer tilbake. Siden de ikke har gjort noen andre endringer i sitt liv så virker det logisk å relatere det til hormonspiralen. Jeg har flere ganger hørt pasienter si at bekkenplagene normaliserte seg da de fjernet hormonspiralen, sier Stendal Robinson.

Manuellterapeuten understreker at dette er individuelt og at det absolutt ikke er alle som opplever tilbakefall av bekkensmerter når de får innsatt hormonspiral.

Det er også usikkert hvorfor hormonspiralen hos enkelte kan gi økte smerter.

- Vi vet ikke hvorfor smertene kommer. Tidligere har vi trodd at hormonet relaxin er årsaken til bekkenløsningssmerter, men her har tidligere studier vist varierende resultater. Ved en av våre studier publisert i 2012, fant vi ingen sammenheng mellom høyt nivå av relaxin og smerter, tilføyer Stendal Robinson.

Hilde Stendal Robinson.
Hilde Stendal Robinson. Foto: Foto: Privat

Kobberspiral

Kobberspiralen plasseres i livmorhulen og gir en langtidsvirkende prevensjonseffekt. Fra spiralen utskilles små menger kobber som virker lokalt på slimhinnen i livmorhulen. Dette medfører forandringer i slimhinnen slik at egg ikke klarer å feste seg til livmorveggen.

Fordeler

  • En sikker og trygg prevensjonsmetode.
  • Effekten er lokal i livmorhulen og medfører ingen alvorlige bivirkninger.
  • Ingen tilførsel av hormoner.
  • Spiralen kan ligge urørt i 5-10 år uten å tape sikkerhet.
  • Etter at spiralen er fjernet er muligheten til å bli gravid like god som før.
  • Kan også brukes under amming, og kan settes inn fra 6 uker etter en normal fødsel.

Ulemper

  • Medfører i de fleste tilfeller noe økt menstruasjon.
  • Menstruasjonssmerter kan også øke.
  • Noen få merker smerter eller ubehag også utenom menstruasjon.
  • Det er vist at underlivsinfeksjoner lettere sprer seg til livmor og eggledere de aller første ukene etter at spiralen ble satt inn.
  • I sjeldne tilfeller faller spiralen ut, oftest under en menstruasjon.

Kilde: Norsk helseinformatikk

Ta hensyn til bekkenet

Hun råder de som er plaget av hormonelle endringer til å unngå å ta både husvasken og treningen på de dagene du har eggløsning eller menstruasjon.

- Vi er litt mer sårbare akkurat da, så det er lurt å tilpasse det litt.

Og selv om hun har sett tilfeller på klinikken som gjør at man kan tenke seg en sammenheng mellom hormonspiral og bekkenløsning, synes hun det er vanskelig å gi bombastiske råd angående dette.

- For de aller fleste er hormonspiral et veldig godt prevensjonstilbud. Det er såpass dyrt å få den innsatt, så jeg synes det er vanskelig å råde noen til å ta den ut for å se om det blir bedring. Men plages du veldig etter å ha få satt inn hormonspiralen, kan det være noe å tenke på.

Treningen må tilpasses

Manuellterapeuten anbefaler de som er plaget med bekkenet etter graviditeten om å finne en behandler som har greie på bekkenleddsmerter. Trening har god effekt, men må tilpasses den enkelte.

- Tett oppfølging er viktig. Det er ikke bare å få et treningsprogram i hånda. Noen behøver å trene stabilitet, mens andre har behov for å tøye musklene. Det er ikke uvanlig at vi "hilser på ting igjen", selv om det har gått mange år siden graviditeten.

Det er ikke uvanlig å halte for å unngå smerten. Derfor anbefaler Hilde Stendal Robinson trening i kombinasjon med tilpassede elementer som korreksjon av gange og belastning.

Alternativ til hormonspiral

- Det er ikke noe jeg har hørt mye om fra mine pasienter. Men selvfølgelig det er mange som bruker hormonspiral som jeg ikke har møtt. Bekkenløsning er en tilstand som utløses av relaksinhormonet, så hvis hormonspiral gir bekkenløsning må det være via det hormonet som finnes i hormonspiral, opplyser Anne Stensløkken. Hun er lege, gynekolog og spesialist i kvinnesykdommer og fødselshjelp ved Balderklinikken.

Alternativet til hormonspiral er kobberspiral. Felles for begge spiraltypene er at de ikke påvirker menstruasjonssyklusen, slik at man for eksempel har eggløsning som vanlig. Den største forskjellen mellom de er blødningsmengden.

- Kobberspiral kan gi økte blødninger, men hos mange vil det ikke merkes så veldig godt. For noen blir derimot blødningene så kraftige at denne type spiral er uaktuell. Hormonspiral har den motsatte effekt. Der blir blødningen svært sparsom og hos ca. 20 prosent blir den helt borte, sier Anne Stensløkken til Foreldre.no

De fleste opplever ingen bivirkninger

Det er Bayer HealthCare som produserer hormonspiralen Mirena.

- Mirena har den laveste hormondosen av alle hormonelle prevensjonsmidler som finnes i Norge og er et velutprøvd produkt som generelt tolereres godt. Mirena har vært på markedet i mer enn 20 år og det store flertallet av brukerne opplever få eller ingen bivirkninger, sier Måns Edlund, overlege i gynekologi og medisinsk ansvarlig for kvinnehelse hos Bayer i Skandinavia.

Han legger til at alle hormonelle prevensjonsmidler kan gi uønskede bivirkninger og bivirkningene blir ofte flere jo høyere hormondosen er.

- Så selv om hormondosen i Mirena er lav kan en del kvinner dessverre oppleve problemer. Når det gjelder Folkehelseinstituttets forskning om koblingen mellom hormonspiral og bekkenløsning, analyserer vi nå resultatet fra den studien nøye. Dessverre har vi ikke alle detaljer klare enda, men vi vil komme tilbake til det, opplyser Måns Edlund til Foreldre.no

Måns Edlund
Måns Edlund Foto: Foto: CHRISTIAN ARNBERG

Les mer:

Prevensjon etter fødselen

Kom i mammaform

En av fire gravide blir sykemeldt

Bli kvitt bekkenplagene med slyngetrening

Denne saken ble første gang publisert 02/08 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også