Vår sammenligning av oversikt over priser på kontantkort og abonnementer, viser at pris ikke er et godt argument for kontantkort.

Likevel har det begynt å komme egne kontantkort rettet mot barn .

Mobilselskapet Chess var først ute, og lansert sent i fjor to mobilabonnementer som er spesielt tilpasset barn og unge.

Kontantkortløsningen for aldersgruppen inntil tolv år heter KingKontant Kidz, og fra 13 til 18 år KingKontant Teenz.

Flere barnekort på gang

De får snart følge av de to dominerende mobilselskapene, Netcom og Telenor:

- Vi synes Chess-initiativet er kjempebra. Netcom har ingen umiddelbare planer om et slikt kontantprodukt, men er midt i en gjennomgang av kontantkortporteføljen der dette også er et tema, sier Øyvind Vederhus, kommunikasjonsdirektør i Netcom.

- Vi har klare planer om å lansere et eget kontantkort for barn, sier Atle Lessum, informasjonssjef i Telenor.

Stenger ute for dyre tjenester

Det som skiller kortløsningene fra Chess fra andre, er at det er lagt inn standardiserte sperrer.

Det betyr at teletorg, ringetoner og logoer og MMS/datatrafikk ikke er tilgjengelig, og at nummeret ikke blir oppført i telefonkatalogen.

De nye kontantkortene er de eneste i Norge som har fått godkjentstempel av Barnevakten.

Sperrer overalt

Men om du vil ha kontroll på både økonomi og bruk, kan du oppnå mye med en liten tur innom operatørens nettsider.

Du trenger ikke kontantkort for å legge inn begresninger du ønsker på et abonnement.

Om du ønsker god kontroll på barnas mobilbruk, har de fleste mobilselskapene mulighet for å legge inn sperrer på bestemte numre eller tjenester som du ikke vil at barna skal ha tilgang til.

Se oversikten under.

Dette tilbyr operatørene:

Telenor lar deg sperre helt for innhold som ringetoner, TV-avstemninger, nummeropplysning, musikk, og mobilspill, eller du kan sette en beløpsgrense på 250, 500 eller 1000 kroner i måneden. Du kan også legge inn et mobbefilter, som sperrer for meldinger fra bestemte avsendere. Alle disse tjenestene er helt gratis.

Tele2 gir også mulighet for å sperre for alt kjøp av innholdstjenester, eller for bruk av teletorg og MMS, blant annet. Du kan også velge å sette en bestemt beløpsgrense, for eksempel 250 kroner i måneden. Selskapet har en god informasjonsside for barn og mobilbruk, men tilbyr ikke mobbefilter.

Chess informerer også god og bredt om barn og mobilbruk på sine nettsider, men mangler tekniske løsninger som mobbefilter. Barne-kontantkortet sikrer at numeret ikke er oppført i telefonkatalog og sperrer for innholdstjenester, som ringetoner og logoer, teletorgtjenester (820- og 829numre) og bruk av datatrafikk og MMS. Men du kan innføre de samme sperrene på et helt vanlig abonnement - det blir en billigere løsning .

Netcom knytter muligheten for å begrense vanlig forbruk til noen bestemte abonnementer . Derimot kan du sperre for all bruk av innholdstjenester eller sette en beløpsgense for slike tjenester, uavhengi av abonnement.

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!