kjæledyr

KJÆLEDYR: Å miste et kjæredyr kan være tøft for barn. © FOTO: Crestock

- Det å miste et kjæledyr kan ofte være barnets første møte med døden. Gi barnet en mest mulig konkret forklaring. Fortell at hjertet ikke slår mer, og at lungene ikke puster lenger, sier Hilde Marie Osen, barnepsykolog ved Helse-Bergen.

Hun mener vi kan forvente oss sorgreaksjoner hos barn når de mister et kjæledyr de er knyttet til. Det er imidlertid ingen reaksjoner som er unaturlige.

Les også Yan Friis sin blogg om kjæledyr

- Barn opp til 5 år har liten forståelse av døden som ikke-reversibel. De kan tenke at man er litt død, eller våkner etter ferien. Derfor ser vi ofte liten reaksjon i starten hos disse barna. Sorgen kommer etter hvert, når de skjønner at dyret ikke kommer tilbake. Om barnet ikke viser tegn på sorg, er det helt ok. Unngå å etterlyse noe som ikke er der ved å stille ledende spørsmål av typen "Er du ikke lei deg nå som hunden er død?". Spesielt hvis du har små barn som ikke forstår døden som noe ugjenkallelig, sier hun.

Osen presiserer at det er viktig å forklare barna hva som faktisk har skjedd, og unngå omformuleringer som at hunden har reist fra oss, eller at den sover.

- Ta gjerne barnet med på det som skjer etterpå. Det er også fint å få et konkret minnesmerke. Hvis familien har hatt et sterkt forhold til dyret, er det viktig å ta barnet med på ritualene, sier hun.

Gi rom for reaksjoner

I tilfeller hvor et dyr er gammelt, og snart kommer til å dø, kan det være lurt å forberede barnet ved å fortelle hva som kommer til å skje.

- Gi barnet strategier for å vise at døden kan være en nødvendig løsning, som at "Stella er gammel og har vondt. Det blir godt for henne å få dø", sier Osen.

- Reaksjonene avhenger av måten vi møter barna på. Man skal ikke underkjenne barns følelser. Gi barnet tid, og skap rom. Det er viktig å gi barnet bekreftelse. Det å møte forståelse fra mamma og pappa er viktig for barn.

Osen minner om at sorgreaksjoner er en naturlig del av vårt liv, og at vi derfor må tolerere at barna viser sorgen åpent.

- Sorg er ikke farlig. Barnet vil kunne vokse, også på sorgreaksjonen i den grad foreldrene gir rom for sorg, sier hun.

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!