Ane Dahl Torp er engasjert i barn og sosiale medier

Ane Dahl Torp tar et oppgjør med skjermbruk på ungdomsskolen. Nå kommer hun med en klar oppfordring

Skuespilleren Ane Dahl Torp har et sterkt engasjement når det gjelder barns bruk av skjerm i skolen og aldersgrense på sosiale medier.

<b>VIKTIG KAMPSAK:</b> De siste årene har Ane Dahl Torp vist et brennende engasjement for å verne små barn fra for mye skjermbruk og at barna skal bli minst 13 år før de får tilgang til sosiale medier.
VIKTIG KAMPSAK: De siste årene har Ane Dahl Torp vist et brennende engasjement for å verne små barn fra for mye skjermbruk og at barna skal bli minst 13 år før de får tilgang til sosiale medier.
Publisert

Ane Dahl Torp (48) har de siste årene skrevet flere debattinnlegg om sitt syn på skjermbruk og sosiale medier blant barn.

I mai i år hadde skuespilleren også et møte kunnskapsministeren Tonje Brenna.

Sammen med Siri Sjøgren Selmer, som har satt i gang et foreldreopprop om mindre bruk av skjerm i barneskolen, overleverte hun 6000 underskrifter fra foreldre som er bekymret for skjermbruken.

– Dette handler om de fire første årene på skolen, og om hvorvidt de skal ha hver sin digitale enhet i nesten alle tilfeller, forteller hun til VG.

– Dette er et problem, for i ett og alt skyver regjeringen ansvaret nedover og sier at det er kommuner og skoleeiere sitt ansvar å regulere, som igjen sier at det er opp til lærerne. Det er det selvfølgelig ikke.

Engasjementet for denne saken har gjort at skuespilleren sitter og leser forskningsrapporter om temaet på fritiden.

Hun henviser til studier som viser at risikoen for selvskading, depresjon og selvmordstanker blant unge øker ved bruk av sosiale medier.

<b>MØTTE MINISTEREN:</b> I mai ble Ane Dahl Torp og Siri Sjøgren Selmer tatt imot på kontoret til kunnskapsminister Tonje Brenna for å snakke om skjermbruk i barneskolen.
MØTTE MINISTEREN: I mai ble Ane Dahl Torp og Siri Sjøgren Selmer tatt imot på kontoret til kunnskapsminister Tonje Brenna for å snakke om skjermbruk i barneskolen. Foto: NTB

Les også: Karsten Warholm: – Et godt tegn at hun ikke har flyttet ut

Nekter barna sosiale medier

Ane giftet seg med musikeren Sjur Miljeteig (49) i 2007, og sammen har de en sønn på 13 år og en jente på 11 år.

Skuespilleren bestemte seg tidlig for at hennes egne barn ikke skulle få smarttelefon eller få være på sosiale medier før de fylte 13 år. 11-åringen maser, men kommer ingen vei med mor.

48-åringen ønsker at Norge skal innføre et forbud mot at barn under 13 år skal få tilgang til sosiale medier.

<b>ANE DAHL TORP OG MANNEN:</b> Musikeren og komponisten Sjur Miljeteig er mannen i Anes liv. De to har opptrådt på samme scene flere ganger, blant annet i oppsetningene «Haugtussa» og «Solaris Korrigert». Her fra Amandaprisen i 2008.
ANE DAHL TORP OG MANNEN: Musikeren og komponisten Sjur Miljeteig er mannen i Anes liv. De to har opptrådt på samme scene flere ganger, blant annet i oppsetningene «Haugtussa» og «Solaris Korrigert». Her fra Amandaprisen i 2008.

– Sosiale medier gir oss to virkeligheter, én fysisk og én digital. Finnes det et eneste barn under 13 år som er modent nok for det? Å kunne se hva de andre gjør i sanntid, 24 timer i døgnet, er det mulig å falle til ro, da? Å jakte på bekreftelse døgnet rundt og ikke bare fra mennesker i din fysiske nærhet, hva gjør det med barnesjelen? sa hun i et intervju med Dagsavisen i 2019.

– Å kunne bli utestengt fra vennene idet man kryper til køys om kvelden. Når jeg tar det inn over meg, fremstår det nesten som ulevelige vilkår å vokse opp under, sa hun til Dagsavisen.

Hennes klare oppfordring er å kjøpe telefoner til barna som kun kan brukes til å ringe og sende meldinger med.

– For idet du har smarttelefon, er veien til Snapchat kort. De «dumme» telefonene er en vaksine mot bruk av sosiale medier, sier hun til VG.

<b>POPULÆR SERIE:</b> Ane Dahl Torp har spilt i en rekke storfilmer, men i 2018 og 2019 gjorde Ane kjempesuksess som fotballtrener i NRK-serien «Heimebane», der hun blant annet spilte mot John Carew.
POPULÆR SERIE: Ane Dahl Torp har spilt i en rekke storfilmer, men i 2018 og 2019 gjorde Ane kjempesuksess som fotballtrener i NRK-serien «Heimebane», der hun blant annet spilte mot John Carew.

Denne saken ble første gang publisert 29/08 2023.

Les også