72 timers mareritt

Foreldrene fikk sjokk da de så hva Alfred hadde funnet i potteplanten – nå advarer de andre

På et brøkdel av et sekund ble en helt vanlig kveld rundt spisebordet til et 72 timer langt mareritt for familien Ryle Thorsson. Nå oppfordrer de andre til å se ekstra godt på potteplantene deres.

KULL: Da Alfred ble innlagt på sykehus, fikk han kull i magen for å hindre at giften spredde seg, noe som gjorde at han ble helt svart i og rundt munnen.
KULL: Da Alfred ble innlagt på sykehus, fikk han kull i magen for å hindre at giften spredde seg, noe som gjorde at han ble helt svart i og rundt munnen. Foto: Privat
Publisert

Det var ulvetid, og den lille familien på fire fra Greve i Danmark var samlet på kjøkkenet – der alt var som det pleide å være.

Noen dager før hadde foreldrene sett en liten sopp i en av potteplantene, men tenkte ikke noe mer over det, annet enn at den ikke var lekker og at de måtte huske å fjerne den på et tidspunkt.

Men de kunne tydelig kjenne den igjen da deres ti måneder gamle sønn kom gående med den i hånden, halvspist.

Pappaen Kenneth Ryle Thorsson stakk raskt to fingre ned i halsen på den lille gutten for å få ham til å kaste opp eventuell sopp som var i magen hans, og ringte giftinformasjonen for veiledning.

Lille Alfred fortsatte å kaste opp, og plutselig begynte han å kaste opp skummende blod – og her begynte det familien beskriver som 72 timer i helvete.

– Jeg har aldri vært så redd eller følt så mye ubehag i livet mitt, sier mammaen Simone Ryle Thorsson til alt.dk.

SLØV: - Alfred sovnet stadig vekk, og da han fikk tatt blodprøver, sov han fra det også. Det var virkelig ubehagelig å se ham så sløv, for han er aldri ellers, sier Simone
SLØV: - Alfred sovnet stadig vekk, og da han fikk tatt blodprøver, sov han fra det også. Det var virkelig ubehagelig å se ham så sløv, for han er aldri ellers, sier Simone Foto: Privat

Akuttinnleggelse

Kenneth slapp i all hast ekteparets eldste datter Alberte (3) av hos familien deres litt lenger ned i gaten, mens han hadde Giftinformasjonen på telefonen.

Her fikk han beskjed om at situasjonen var dårlig, og at Alfred måtte hastes til sykehuset så fort som mulig.

– Jeg har lenge tenkt at jeg som voksen, ville jeg være rimelig rolig og fattet, selv om jeg fikk dårlige nyheter. Det var jeg ikke i det hele tatt.

– Jeg falt rett ned i et svart hull og visste ikke hva jeg skulle gjøre av meg, sier Kenneth.

Ambulanse kom i full hast til ekteparets innkjørsel samtidig som Kenneth kom tilbake.

Simone kom farende ut inngangsdøren med et ansiktsuttrykk som Kenneth aldri vil glemme igjen. Hun var redd. Virkelig redd.

På armen hennes lå en Alfred som var veldig langt unna sitt normale, livlige jeg. Han lå sovende i armene hennes, noe han ikke hadde gjort på mange måneder.

– Jeg prøvde febrilsk å holde ham våken, men det var vanskelig, sier Simone og fortsetter:

– På det tidspunktet visste jeg ikke annet enn at han hadde spist en potensielt veldig giftig sopp, og jeg klarte ikke å bli kvitt det verste scenarioet.

Les også: 9 vanlige ting som kan være livsfarlig for barna dine

VEKKER: Familien på fire fra Greve i Danmark fikk en brå oppvåkning. Fra venstre kan du se Kenneth, Alberte på tre år, Alfred på ett år og Simone
VEKKER: Familien på fire fra Greve i Danmark fikk en brå oppvåkning. Fra venstre kan du se Kenneth, Alberte på tre år, Alfred på ett år og Simone Foto: Privat

En sky av usikkerhet

Kort tid etter kom Alfred, Kenneth og Simone på sykehuset. Legene konkluderte raskt med at Alfred skulle pumpe kull inn i magesekken gjennom munnen og svelget slik at soppens gift ikke skulle spre seg videre i den lille kroppen.

– Sykepleierne sa at det de måtte gjøre ville være et overgrep mot sønnen vår, men vi var klare for alt, så lenge han overlevde.

– For akkurat der var det nesten 50-50 sjanse om han ville overleve, og vi var veldig nervøse for at han skulle dø fra oss, sier Simone.

Soppen var kun sett én gang tidligere i Praha, og verken personalets håndbøker eller familiens paniske googling var derfor noe særlig til hjelp.

– Vi følte oss i trygge hender, men det var utrygt at ingen visste noe om soppen. Spesialmedisinen som ble hentet inn var ny, og vi måtte bare se på bivirkningene etterpå, sa de. For det var ikke tid til noe annet hvis giften ikke skulle spre seg, sier Kenneth og fortsetter:

– Jeg husker at jeg bare gikk rundt i rommet fordi jeg ikke kunne være meg selv. Tankene raste rundt hjernen min i toppfart, mens sønnen min fikk pumpet mer og mer kull inn i magen.

– Jeg hadde følelsen av at jeg var stresset eller deprimert. Jeg hadde ikke lyst eller energi til å gjøre noe. Jeg var ikke sulten og ble seenes ut som en zombie.

Les også (+): Er det greit å sende barnet i barnehagen når det er litt sykt?

Klemmer litt ekstra

Etter 72 timer med mareritt og usikkerhet, kunne familien puste lettet ut. Heldigvis hjalp kullet i magen og den nye medisinen. Alfred er nå tilbake til sitt livlige jeg.

Men opplevelsen har satt sitt preg på foreldrene.

– Hjernen er glad og lettet, men ubehaget sitter fortsatt i kroppen – og det tar litt tid før den er ute igjen, sier Kenneth.

Simone fortsetter:

– Hele situasjonen har gitt oss lett kvalme og trykk på brystet. Vi er glade for at det endte bra og at Alfred har det bra igjen, men det er som om kroppen må forstå det også. Det er bedre nå, og etter hvert som dagene går, kommer vi også tilbake til en mer ordinær hverdag igjen.

– Men akkurat nå betyr barna og samværet i den lille familien vår alt, og vi klemmer hverandre litt ekstra i disse dager, sier hun.

Flott samtale

Planten som den lille soppen vokste i er kastet ut, men resten av husets planter har fått bli.

Paret er imidlertid blitt mye mer bevisst på at alt må barnesikres – og derfor sjekker de også plantene for sopp litt oftere.

Familien beskrev sin opplevelse i et Facebook-innlegg, som i skrivende stund er delt mer enn 22.000 ganger og har fått over 600 kommentarer.

Når Kenneth og Simone skumleser gjennom de mange kommentarene på Facebook-innlegget, skriver mange at de også merker at det er små sopp i potteplantene deres.

Det har fått ekteparet til å dele sin historie.

– Vi ønsker å gjøre folk oppmerksomme på at det også kan være giftige ting i hjemmet. Så enten det er bare å se gjennom potteplantene en ekstra gang, barnesikre skuffene – eller legge oppvaskavfallet på øverste hylle i stedet for i skapet under vasken, kan det redde livet til både barn og kjæledyr. Det fant vi ut på verst mulig måte.

– Det er ekstremt sjeldent at noe slikt skjer, sa de til oss i Giftinformasjonen – heldigvis. Men uansett om det bare er én av 1000 ganger en familie må gjennom dette marerittet, så er det én gang for mye, sier Kenneth.

Det var TV 2 DK som omtalte saken først, og denne er skrevet av Alt.dk.

Les også: Bare timer etter fødselen begynte Elians (1) hud å endre seg

TETTERE BÅND: Kenneth har på kort tid fått et mye tettere bånd til sønnen. T.h: Motgiften mot soppen ble hastet fra Rikshospitalet til Roskilde sykehus, hvor Alfred og familien ble innlagt - og heldigvis hjalp det den lille gutten på bena igjen.
TETTERE BÅND: Kenneth har på kort tid fått et mye tettere bånd til sønnen. T.h: Motgiften mot soppen ble hastet fra Rikshospitalet til Roskilde sykehus, hvor Alfred og familien ble innlagt - og heldigvis hjalp det den lille gutten på bena igjen. Foto: Sergio Calero / Storybook Studio og privat

Beste råd mot soppforgiftning

Lene Lange er PhD, dr.scient - og en av Danmarks ledende soppeksperter. Her er mykologens beste råd for hvordan du best kan ta vare på deg selv og barna dine når det kommer til sopp:

– Det viktigste å huske er at du bare skal plukke sopp som du vet nøyaktig hva er. En sopp kan fort forveksles med en giftig paddehakk hvis man ikke er klar over at den man kan spise har mørkebrune lameller, mens den giftige har hvite – og lignende med mange andre typer sopp.

– Hvis du har tatt bare én enkelt grønn fluesopp i stedet for en sopp, er det nok giftig sopp til å drepe tre fullvoksne mennesker – og derfor er det god grunn til å være på vakt, sier Lange til alt.dk.

Hva er symptomene på giftig sopp?

– Du må passe godt på om du kaster opp og får diaré, selv noen timer etter at du har spist soppen. Både soppen som bare er litt giftig, men også de helt giftige, kan gi magesmerter opptil 8 timer etter at du har spist den.

– Men med de virkelig giftige soppene forsvinner symptomene samtidig som soppgiften sakte bryter ned de indre organene, spesielt nyrene. Så selv om symptomene forsvinner, må du fortsatt ta det veldig alvorlig og kontakte Giftinformasjonen, sier soppeksperten.

Hva bør du gjøre hvis du eller barnet ditt spiser en giftig sopp?

– Hvis du har, eller er i tvil om du har spist en giftig sopp, samler du restene av soppen du har spist og ringer Giftinformasjonen på 22 59 13 00 så raskt som mulig.

– Pass på å ta et bilde av restene av soppen som du eller noen du kjenner har spist, slik at Giftinformasjonen har mulighet til å sende den til de erfarne soppkjennerne som de er i kontakt med. Etter det bør du følge instruksjonene deres, sier Lange.

Hva bør du være spesielt oppmerksom på når det gjelder sopp som kan vokse i hjemmet?

– Giftig sopp i potteplanter er ekstremt sjeldent, men spesielt importerte planter kan inneholde soppsporer av sopparter som vi ikke kjenner til her hjemme.

– Så det er alltid lurt å følge med på om det dukker opp noe nytt i jorda rundt plantene, men du skal ikke gå og være redd for at det vokser giftig sopp i alle potteplanter, sier Lange.

Hva er den beste måten å unngå at barn spiser (giftig) sopp?

– Det er mange ting i naturen, som bær og sopp, som egentlig er giftige, men som kan være fristende for små barn å putte i munnen. Derfor må man som foreldre holde et øye med små barn når man er i naturen og stadig gjenta at de ikke får spise noe i naturen, med mindre de har fått tillatelse av en voksen, råder lange.

Denne saken ble første gang publisert 09/11 2023.

Les også