Rotte som kjæledyr

Adopter en rotte til familien

Ønsker du et sosialt og renslig kjæledyr til familien? Kjøp en rotte!

Publisert Oppdatert

Ta vare på kjæledyret ditt:

  • skaff deg kunnskap om dyrets behov.
  • forbered alle familiens medlemmer om ansvaret.
  • snakk med dyrebutikken om riktig for og stell.
  • bruk tid på dyret. Gi det oppmerksomhet og kjærlighet.
  • skal du på ferie? Ta det helst med deg om det er forsvarlig. Hvis ikke, spør en venn om hjelp eller ta det med til et pensjonat til over ferien.

Kjæledyr kan gi glede til hele familien, og er bra for å lære barnet ditt å ta ansvar. Dyr i bur kan være et veldig fint alternativ til hunden, og trenger ikke riktig så mye stell og pass.

- Rotter er veldig fine dyr til barn. De er kjærlige, sosiale og tåler litt, sier Tonje Haug, veterinær ved Tam Dyreklinikk.

Les også: Kjæledyret holder deg frisk

Foreldrenes ansvar

Selv om dyr i bur ikke krever riktig så mye som en hund, er det fortsatt mer ansvar enn mange tror. Det er viktig at hele familien ønsker seg et dyr, og at alle har ansvar for å passe på det.

- Dyrene er alltid foreldrenes ansvar. Du må ikke kjøpe et dyr og overlate det til barna, for barna har ikke nok kunnskaper om dyr og dyrehold. Vi har faktisk 16-års galdergrense på å kjøpe dyr i butikken vår, sier Mathilde Arnberg hos dyrebutikken Aquarium .

Veterinæren mener det er viktig å huske på at det er store forskjeller blant dyrene.

- Kaniner kan leve opp til tolv år, mens et hamster lever i to. Det må man ha med i vurderingen når man går til innkjøp av et dyr, sier Tonje Haug.

Stell og kjærlighet

Et lite dyr trenger også masse kjærlighet, og både Mathilde og Tonje anbefaler å kjøpe to når du først kjøper et dyr.

Det er riktignok ikke alle arter som egner seg i par. Hamster er et dyr som har det best alene.

- De trenger masse kjærlighet. Hvis du har to kan de gi sosial omgang til hverandre, men hvis du har et, må du kose like mye med dyret som det andre dyret ville gjort, sier Mathilde Arneby.

I tillegg til sosial omgang, trenger gnagerne og kaniner stell og mat. Buret må vaskes og skiftes i, og det må få mat og vann hver dag.

Pensjonat i ferien

- Vi ser veldig mange som slipper ut kaninene og andre dyr i ferien. Når de skal reise har de plutselig ikke tid til dyret lenger, og det er mener jeg er veldig uansvarlig, sier Tonje Haug.

Det er ikke noe problem å ta med en rotte eller marsvin på hytta, eller få en god venn til å passe på når du skal ut og reise. I tillegg finnes det egne pensjonater for dyr, hvor du kan overlate dyret til erfaren mennesker mens du ferierer.

- Jeg anbefaler alle som ønsker seg smådyr å kontakte Dyrebeskyttelsen . De har mange dyr som trenger et hjem. Da gjør du en god gjerning, sier Tonje Haug.

Les også:

Pass på pus

Når Doffen dauer

Klarer ikke passe dyrene selv

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning