Halloween

Hvorfor feirer vi Halloween?

Les det du trenger å vite om begivenheten her!

Publisert Oppdatert

All Hallows Eve er det engelske navnet på allehelgensaften som har blitt forkortetet til Halloween, det vil si natta før allehelgensdag, den katolske minnefesten for helgener og martyrer, og feiringa av denne kvelden. Ifølge engelsk tradisjon feires halloween om kvelden den 31. oktober, dagen før 1. november, mens allehelgensdagen eller «helgemess» i Norge er lagt til første søndag i november. Den aktuelle natten mente man at de døde kunne ferdes fritt rundt om, i store følger med nisser, alver og annet skrømt, ifølge Store Norske Leksikon.

Halloween har på 1900-tallet særlig blitt markert i USA der utkledde barn går fra hus til hus og tigger godteri med ordene trick or treat. I dag er skikken blitt utbredt også i andre deler av den vestlige verden, der verken allehelgensaften eller -dagen har vært viktige festdager tidligere. Norge hadde inntil for noen år siden ingen tradisjon for slik feiring, men amerikanskinspirert halloween ble introdusert i noen miljøer på slutten av 1990-tallet. Donald Duck-tegneserier og amerikansk populærkultur har trolig bidratt til å gjøre fenomenet kjent for et større publikum.

Den amerikanske tiggertrusselen «trick or treat», det vil si «(velg mellom å få en) rampestrek eller (å gi en) godbit», har vel i grunn ingen god Norsk oversettelse. «Knask eller knep» ble visstnok brukt for første gang av brødrene Henning og Espen Hagerup i deres nyoversettelse av Carl Barks' Donald Duck-historie Trick or Treat i boka Eventyrlig snadder.

Les mer om Halloween-feiring i Andeby!

Se Disneyklassikeren "Trick or Treat - 1952"!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning