Test av innepensler

Vi har testet innepensler

Testens vinner er en av de billigste penslene

SJEKKER PENSLENE: Jens Petter Lunde fant bare en pensel som var god nok til en femmer på test-terningen.

SJEKKER PENSLENE: Jens Petter Lunde fant bare en pensel som var god nok til en femmer på test-terningen. Foto: FOTO: Annika Bohnenblust

Publisert Oppdatert

Om testen:

Vi valgte å teste åtte pensler som egner seg for maling av lister, vinduer og annet presisjonsarbeid innendørs. Alle penslene har syntet- eller blandingsbust, en dimensjon på 50mm og ligger i prissjiktet 70-150 kroner. Ettersom Jordan er et av de største merkene på markedet valgte vi å teste to Jordan-pensler; en litt rimeligere og en litt dyrere. Alle penslene ble testet med den samme vannløselige malingen.

Eksperten

Testen ble gjennomført som en blindtest, merkenavnene på skaftene var teipet over, på verkstedet til malermester Jens Petter Lunde. Lunde har 50 års erfaring innen bransjen.

Kriteriene

Kriteriene for denne testen var penselens spenst, bust, sugeevne og skaft. Alle kriteriene er viktige egenskaper som en pensel bør ha for at man skal kunne få et fint resultat.

Kriteriene for testen er utarbeidet basert på samtaler med ulike forretninger som selger maling og pensler (Maxbo, Jernia, Torshov Farge, Malia blant andre) og malermester Jens Petter Lunde.

Det er endelig vår, og høysesongen for oppussing av hytter, hus og hager er i gang. Nordmenn liker å fikse og styre med hus og hage, men det er ikke alltid like lett å vite hvilke verktøy man skal velge.

Derfor har vi i Klikk, sammen med malermester Jens Petter Lunde, testet noe av det viktigste - pensler. 

Uansett om du ser på en pensel som et engangverktøy eller en investering er det viktig å velge en god pensel som gir et fint resultat og som egner seg for det du skal bruke den til.

Ulikt med inne og ute-pensler

Denne gangen har vi testet pensler som egner seg for maling av lister, vinduer og annet presisjonsarbeid innendørs.

- Det som er viktig med en pensel utvendig er ikke det samme som er viktig med en pensel innvendig. Utvendig er det ikke så nøye om den slipper litt hår, for det er ingen som går rundt og ser på et gjerde om det sitter et penselhår, men hvis du maler inne på listverk, skapdører og møbler, skal det ikke være noe penselhår, sier malermester Jens Petter Lunde.

Trimme og kryste før maling

De fleste malingstyper i dag er vannløslige, og før du begynner å male med vannløselige malinger kan det være lurt å kryste penselen.

Når du skal kryste penselen dypper du hele penselen i vann slik at den blir gjennomvåt. Deretter gnir du penselen litt rundt i hånden din, før du slår ut, gjerne på en vegg eller bakken ute, det overflødige vannet. 

- Når du da begynner å male slipper du at busten suger malingen hele veien opp til rota, og da blir den lettere å gjøre ren igjen etterpå, forklarer Lunde. 

Før du begynner å male kan det også være lurt å trimme penselen. Dypp penselen i maling og jobb malingen inn i penselen ved å male på en papp- eller treplate. Når du har gjort dette kan du sette i gang med å male.

90 grader og to pensler

- Når du dypper en pensel i maling, skal den kun dyppes ned en centimeter omtrent. Og når du maler er det viktig å huske på at penselen skal stå i nesten 90 graders vinkel. Du skal ikke holde den på skrå, og det kan være lurt å la penselen 'vandre' litt; da får du en rundere og penere slitt pensel, sier Lunde som har femti års erfaring i bransjen. 

Dersom du finner et hår på feks listen din mens du maler, bør du bruke penselen din til å løfte det ut. Det blir mindre søl og du unngår stygge merker. 

Lunde anbefaler alle å bruke to pensler når de maler; en til å male med og en støttepensel som du kan bruke til å holde den andre penselen ren med. 

Testkriteriene

Testkriteriene var penselens spenst, bust, sugeevne og skaft.

- Spenst betyr at du jobber lettere mot underlaget. Når du har god spenst i busten så slipper du å klemme så hardt for da jobber penselhårene for deg, og malingen blir bedre fordelt, sier Jens Petter Lunde. 

En god bust gjør arbeidet ditt både lettere og penere.

- Har du en dårlig bust så slipper den hår og spriker i alle retninger, mens hvis du har en god bust så holder hårene seg sammen og du får en skarp og fin avgrensning når du maler, sier Lunde. 

Det er også viktig at penselen holder godt på malingen så det ikke drypper og man får fine jevne strøk.

- Det er viktig at malingen holder seg oppe i busten. Dette gjelder spesielt beis. Når du dypper en pensel i beis og holder den opp etterpå så ser du om det renner veldig eller om den holder seg godt oppe i penselhårene, sier Lunde. 

Å male tar gjerne litt tid, derfor er det viktig at penselen du bruker er god å holde i.

- Det at penselen din er håndterlig og funksjonell, at det er balanse i penselen og at det ikke føles ut som den vipper ut av hånden din, det er viktig. Den skal kjennes god å holde i for det blir en forlengelse av håndleddet ditt, sier Lunde.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning