VEDFYRING

Ekstrem etterspørsel etter ved: – Det begynner å bli tomt overalt

– Kundene bør være raske nå, for det begynner å bli tomt for ved overalt, melder vedforretning.

HELT UTSOLGT: Flere bedrifter er helt utsolgt for ved. Årsakene er en kald start på 2021, covid-19, peiskos på hjemmekontoret og skyhøye strømpriser.
HELT UTSOLGT: Flere bedrifter er helt utsolgt for ved. Årsakene er en kald start på 2021, covid-19, peiskos på hjemmekontoret og skyhøye strømpriser. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Flere av de store kjedene begynner å bli tomme for ved, og oppfordrer til å handle kjapt hvis du vil ha ved resten av vinteren.

– På Østlandet er det kanskje ved i 14 dager igjen, og sjansen for avbestillinger er små, sier Steinar Halvorsen som driver Christiania Vedforretning.

Bedriften kjører tre lasterbilder om dagen, som går morgen, middag og kveld - seks dager i uken.

Halvorsen har drevet med ved i 29 år, og forteller at sist det var så ekstremt som nå, var vinteren 2011/2012.

– Da var det veldig kaldt helt fra november til februar, og da gikk det mye mer ved enn vi hadde forventet. Dette året begynner å ligne på det samme.

Les også: Dette gjør du feil når du fyrer med ved

Bør bestille i slutten av sommerferien

Han forteller at bedriftene bestiller ved ett år i forveien, som gjør det vanskelig å forutse hva som kommer. Som kunde bør du bestille ved allerede i august for å være helt sikker på at du har ved hele vinteren.

– Ingen av bedriftene tok til høyde for at det ville komme et virus med navn Covid-19, som jo førte til at alle sitter på hjemmekontor. Da bruker folk enda mer ved.

– En annen faktor er at det er ti-femten kuldegrader over en så lang periode, og at strømprisene firedoblet seg for noen få dager siden. Da eksploderte det for vedbransjen og telefonen har ikke stått stille siden, sier han.

En ting du bør være obs på er at flere bedrifter øker prisen når folk blir desperate etter ved.

– Mange kunder kommer innom å forteller at prisene har økt 20-30% i flere av butikkene. Christina Vedforretning har ikke økt prisen en krone, da vi har valgt å holde den samme prisen i alle år, sier Halvorsen.

Prisen på en 40-liters sekk med bjørkeved er 85 kroner hos Christina Vedforretning.

Langtidsvarsel: Så lenge varer sprengkulda

Utsolgt flere steder

En leverandør som nå er helt tomme for ved, er Lier ASVO.

Bedriften er den største vedleverandøren i Drammensområdet og leverer også ved til Bærum og Røyken og Hurum.

UTSOLGT: Lier ASVO er helt utsolgt for ved for øyeblikket.
UTSOLGT: Lier ASVO er helt utsolgt for ved for øyeblikket. Foto: Skjermdump Lier ASVO

– Vi merker at det er langt flere som er hjemme og bruker vedovnen mye mer enn tidligere. Det er også svært kaldt, og det ser ut til å vare en stund til. Det har vært en enorm pågang i januar, sier Per Christian Orby som er avdelingsleder i vedavdelingen ved Lier Asvo.

Det er faktisk helt utsolgt for ved, noe som ikke er vanlig på denne tiden.

– Foreløpig er det helt tomt, men vi håper at vi klarer å få på plass mer etter hvert. Nedstigningen i vår førte til litt lavere produksjon enn normalt, så det er også en del av forklaringen, sier Orby.

Prisen på en 40-liters sekk med bjørkeved er 79 kroner hos Lier Asvo.

Les også: Her er krypene som bor i veden din

Ringsaker kommune melder om at vedsalget ved Arbeidssentralen i Brumunddal er avsluttet for sesongen, fordi de er gått tomme.

– Pågangen har vært stor, og vedlageret ble utsolgt allerede før jul, skriver de i en kunngjøring.

Her kan du fortsatt få tak i ved

Plantasjen begynner også å bli tomme for ved, men regner med å ha i noen uker til. Det forteller driftsjef Jørgen Haukås i Plantasjen, som har tidligere opplevd å være helt utsolgt på flere butikker.

– Det er noen butikker som begynner å bli tomme, men vi får fortsatt påfyll de kommende ukene. Selv om vi får påfyll så kommer vi nok til å gå tom på enkelte destinasjoner etter hvert, forteller Haukås.

Han råder folk til å være tidligere ute til neste år.

– Du kan både kjøpe veden i butikk, bestille hjemlevering og på flere butikker kan du bestille på nett og hente i butikk, sier han.

Prisen på en 15 kilo-sekk med bjørkeved hos Plantasjen er 69 kroner. Haukås sier at dette er standard pris hos dem, som ikke har blitt justert med tanke på tilgang.

Les også: Zalo-trikset som kan få fart på fyringen

En oversikt hos prissammenligneren Prisguiden viser at prisen på en sekk med Cleanflame bjørkeved 15 kg / 40 liter starter på 49 kroner hos flere av de store byggevarekjedene. Der kan du også klikke deg videre og sjekke lagerstatus.

Denne saken ble første gang publisert 05/02 2021, og sist oppdatert 05/02 2021.

Les også