Valg av behandling når du skal friske opp terrassen

Det finnes mange ulike behandlinger om du skal friske opp terrassen, og flere er på vei.

<b>HEVER INNTRYKKET:</b> En nybeiset terrasse gir et skikkelig løft til hele uteplassen. Foto: Tyrilin
HEVER INNTRYKKET: En nybeiset terrasse gir et skikkelig løft til hele uteplassen. Foto: Tyrilin Foto: Produsenten
Publisert

Ønsker du best mulig behandling og lengst mulig tid mellom hver gang du behandler terrassen?

Da kan det hende du må ta en ekstra sjekk bak på boksen til produktet du vurderer å velge.

Det er særlig to faktorer som spiller en viktig rolle: Dekkevne og vedlikeholdsintervaller.

Sammenlign dekkevne per liter og vedlikeholdsintervaller på de forskjellige produktene. Da får du et riktigere bilde av hva behandlingen koster, og hvor ofte du må ta frem med malingsrullen.

Dekkeevne kan variere med mange hundre prosent og noen behandlinger kan vare i opptil 12 år.

Sjekk også andel tørrstoffer, oppfordrer produktsjef Kjetil Krogh i Tjæralin AS. Tørrstoff er det som blir igjen når løsemidlene har fordampet, og det er disse stoffene som skal beskytte treverket.Andel tørrstoffer er oppgitt i prosent, og en høy andel tørrstoff gir bedre beskyttelse og lengre vedlikeholdsintervaller. Andelen tørrstoff er noen ganger oppgitt på boksen, eller du kan spørre der du handler.

Når terrassen er ferdig beiset, kan den gjøres klar til velfortjent avslapping. Foto: Tyrilin
Når terrassen er ferdig beiset, kan den gjøres klar til velfortjent avslapping. Foto: Tyrilin Foto: Produsenten

Se guide for hvordan du behandler terrassen nederst i saken!

Herder treverket

Å tilføre treverket silisium, er en metode der naturens egen beskyttelsesmetode etterlignes. Ifølge produsentene oppstår en herdeprosess, der silisiumet forenes med treverket, styrker det, og danner et beskyttende skjold. Behandlingen gir treverket en naturlig gråfarge.

Det er særlig svenske produsenter som har vært tidlig ute med silisiumbehandling. Siiox og Hagmanns er to av dem som er tilgjengelige i Norge. Pris, fremgangsmåte og vedlikeholdsintervaller varierer dem imellom.

Silisiumbehandling gir en lang og holdbar behandling av terrassebordene.
Silisiumbehandling gir en lang og holdbar behandling av terrassebordene. Foto: Produsenten (Siiox)

Med Siiox behandles terrassen i to trinn. Først trebeskyttelse, deretter to omganger med overflatebeskyttelse sesongen etter.

Etter siste behandling lover produsenten en holdbarhet på opptil 12 år.

Siiox behandling av en terrasse på 20 kvadratmeter koster ca. 1300 kroner for overflatevask, trebeskyttelse og overflatebeskyttelse.

Med behandlingen fra Hagmanns brukes en annen fremgangsmåte. Den starter med at terrassen vaskes med et eget vaskemiddel, så påføres impregnering. Da vil terrassen holde seg pen i mange år, forutsatt at du vasker med produsentens eget vaskemiddel hvert år.

Hagmanns behandling av en terrasse på 20 kvadratmeter koster ca. 400 kroner for vask og impregnering. Selve vaskingen må altså gjentas hvert år med dette vaskemidlet.

Vil du vite mer om disse metodene? Da er dette aktuelle søkeord: Silisiumbehandling, kiselbehandling, kiselimpregnering

Les også: (+) Seilasen skulle bli et eventyr for Erling og vennene hans. Den ble et mareritt

Unngå råte

– Det er først og fremst materialene du har brukt som bestemmer hvor lenge terrassen din vil vare, forklarer forskningsleder Per Otto Flæte ved Treteknisk Institutt.

Har du brukt impregnerte materialer, har det liten betydning for livslengde på terrassen om du behandler den eller ikke. Faktisk kan det være slik at noen typer overflatebehandlinger korter ned levetiden. Da snakker vi om de typene som danner film på overflaten.

En terrasse vil ha så rask uttørking som mulig etter regnvær. Film-dannende behandling stenger fukten inne i treverket, og faren for råte øker. Skal du først behandle terrassen, bør behandlingen være mest mulig diffusjonsåpen.

Et siste tips fra forskeren er å gå for grått. Da synes smuss og annet mindre, og siden treverk blir grått med tiden, er det vanskeligere å se når beisen falmer.

Les også: Brukt påhengsmotor? Dette må du sjekke før du kjøper

Silisiumbehandlingen setter i gang en reaksjon i treverket, og etter en tid får det en naturlig gråfarge.
Silisiumbehandlingen setter i gang en reaksjon i treverket, og etter en tid får det en naturlig gråfarge. Foto: Produsenten (Siiox)

Fordeler og ulemper med beis, olje eller ubehandlet

Terras­seolje: Er mer transparent enn beis og gir bordene et mer naturlig utseende, nesten som en nylagt terrasse. Oljen er rimeligere enn beis, pass likevel på ikke å gå for den aller billigste varianten. Her er det kvalitetsforskjeller. Påføringen er enkel, den skal bare rulles på. Etter 30 minutter kan du tørke av overflødig olje som ikke er blitt sugd opp.

Fordel: Meget enkel påføring, billigere enn beis.

Ulempe: Terrassen må oljes hvert år.

Terrassebeis: Er tilsatt pigment, noe som gir ekstra beskyttelse mot UV-stråling. Derfor kommer den også i flere farger enn terrasseol­jen. Terrassebeis påføres vått-i-vått, til det slutter å trekke. Da fjernes overskytende beis og våte felter. Det er viktig at beisen ikke danner film på overflaten, fordi filmdan­nelse fører til flassing. Vedlikeholdsintervallene er 2–4 år.

Fordel: Pen overflate, litt beskyttelse, lengre vedlikeholdsintervaller enn olje.

Ulempe: Dyrere enn olje.

En ubehandlet terrasse: Dette er også et alternativ. Det forutsetter en skikkelig vask hvert år, men kan du leve med et litt mer rufsete utseende, er dette den billigste og minst arbeidsomme metoden.

Fordel: Lite jobb og nesten gratis.

Ulempe: Du kan ikke bestemme fargen på terrassen. Den blir grå. Det kan oppstå mer sprekker og oppflising enn på en behandlet terrasse.

Steg for steg guide: Slik behandler du terrassen

Start med å rydde og feie terrassen. Deretter skal tidligere behandling fjernes med terrasserens. Les brukerveiledningen på flasken. Terrasserens er etsende, derfor må både du og omgivelsene beskyttes. Bruk briller, hansker og støvler. Vegg, vinduer og andre deler som må beskyttes dekkes med maskeringsplast. Påfør rensemidlet med rulle, og la det virke etter anvisningen. 
Start med å rydde og feie terrassen. Deretter skal tidligere behandling fjernes med terrasserens. Les brukerveiledningen på flasken. Terrasserens er etsende, derfor må både du og omgivelsene beskyttes. Bruk briller, hansker og støvler. Vegg, vinduer og andre deler som må beskyttes dekkes med maskeringsplast. Påfør rensemidlet med rulle, og la det virke etter anvisningen.  Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Når terrasserensen har fått virke, skal bordene skrubbes rene. Bruk en stiv børste med kort bust. Dypp børsten i vann slik at overflaten er god og fuktig. Etter skrubbingen spyles terrassen helt ren.
Når terrasserensen har fått virke, skal bordene skrubbes rene. Bruk en stiv børste med kort bust. Dypp børsten i vann slik at overflaten er god og fuktig. Etter skrubbingen spyles terrassen helt ren. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Uansett om du beiser eller oljer, er det viktig å dra av overskytende produkt. Da kan en låsbar rulle eller pad være lurt å bruke. Da kan du både påføre og dra av med samme verktøy. Behandle to bord av gangen og påfør hele lengden i en operasjon. Dette er spesielt viktig med vanntynnbare produkter, så du unngår skjolder. 
Uansett om du beiser eller oljer, er det viktig å dra av overskytende produkt. Da kan en låsbar rulle eller pad være lurt å bruke. Da kan du både påføre og dra av med samme verktøy. Behandle to bord av gangen og påfør hele lengden i en operasjon. Dette er spesielt viktig med vanntynnbare produkter, så du unngår skjolder.  Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Når treverket har vært fuktig, vil fibrene på overflaten reise seg. Når terrassen har tørket skikkelig opp, må fibrene slipes ned. Det gjøres med slipepapir på slipebrett som siter på et forlengerskaft. Slip i bordenes lengderetning.
Når treverket har vært fuktig, vil fibrene på overflaten reise seg. Når terrassen har tørket skikkelig opp, må fibrene slipes ned. Det gjøres med slipepapir på slipebrett som siter på et forlengerskaft. Slip i bordenes lengderetning. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Utstyr du kan trenge:

En skikkelig stiv terrasseskrubb gjør det enklere når terrasserensen skal fjernes. Jordan terrasseskrubb Kr 149, Obs.
En skikkelig stiv terrasseskrubb gjør det enklere når terrasserensen skal fjernes. Jordan terrasseskrubb Kr 149, Obs. Foto: Produsenten
Når du ikke kommer til med kosten, er det lurt å ha en liten malingsskrape i bakhånd. Jordan Skrape universal 25 mm, kr 189, Maxbo.
Når du ikke kommer til med kosten, er det lurt å ha en liten malingsskrape i bakhånd. Jordan Skrape universal 25 mm, kr 189, Maxbo. Foto: Produsenten
Med dette verktøyet kan du påføre og dra av overskytende beis i en operasjon. Jordan Terrasse EasyPad, kr 259, Obs.
Med dette verktøyet kan du påføre og dra av overskytende beis i en operasjon. Jordan Terrasse EasyPad, kr 259, Obs. Foto: Produsenten

Denne saken ble første gang publisert 25/06 2021.

Les også