de skjulte hjelperne

Slik velger du riktig vifte til ditt kjøkken

Ventilatoren er ikke hva den engang var. Den nyttige kjøkkenhjelperen er ikke lenger forvist til overskapet. Stadig flere velger den «usynlige» varianten integrert i benkeplaten. Men hva er viktig å tenke på? Vi har snakket med ekspertene.

Med denne utsikten er det liten tvil om at en skjult ventilator er et vellykket valg! Til dette HTH-kjøkkenet er det valgt induksjonstopp med benkeventilator fra Siemens.
Med denne utsikten er det liten tvil om at en skjult ventilator er et vellykket valg! Til dette HTH-kjøkkenet er det valgt induksjonstopp med benkeventilator fra Siemens. Foto: Produsentene
Sist oppdatert

Fra bråkete maskiner i overskapet til usynlige og selvregulerende multikunstnere. Det har skjedd og skjer fortsatt mye med ventilatoren. Det enorme utvalget gjør ikke nødvendigvis valget enklere. For hva skal man egentlig tenke på?

Først og fremst det rent praktiske, mener interiørarkitekt Linda Gram Egede-Nissen hos Gathe + Gram.

– Hvor mye mat lager du, og hvordan skal viften brukes? Vi oppfordrer alltid til å tenke på behovet først.

– I dag ønsker de fleste av kundene våre et kjøkken som er mer som et møbel. Det skal være visuelt pent og gli i ett med stue og spisestue. En trend vi gjerne kaller «no kitchen». Stadig flere kvitter seg også med overskapene til fordel for løse hyller eller andre løsninger, og benkeventilatorene er på stor fremmarsj, sier hun.

Interiørarkitekt Linda Gram Egede-Nissen <br>hos Gathe + Gram.
Interiørarkitekt Linda Gram Egede-Nissen
hos Gathe + Gram.
Foto: Filippa Tredal

– Trenden går helt klart mot å skjule viften, enten det er i benken eller på andre måter. For eksempel ved å bygge inn viftene med gipsplater og la dem gli i ett med veggen, eller ved å integrere viftene i himlingen.

Der vi for noen år siden syntes det var et naturlig valg å plassere en svevende takvifte over kjøkkenøya, er mange i dag opptatt av at viften ikke skal stjele romfølelse og ødelegge siktlinjen. Særlig til kjøkkenøya er benkeventilatoren derfor et opplagt valg.

Mange kunder er imidlertid skeptiske til benkeviftenes funksjon. Det er det ikke nødvendigvis noen grunn til, mener interiørarkitekten.

– Her skjer det en enorm utvikling. Benkeventilatorene har blitt mye bedre bare de tre siste årene, også om man velger kullfilter, så vi lager definitivt mange slike løsninger og har god erfaring med det.

Når det er sagt, det finnes et vell også av synlige kjøkkenvifter som kan ha sine kvaliteter. Fortsatt vil noen kunder ha synlige og teknisk gode vifter. – Særlig menn, forteller interiørarkitekten.

Det kan det også være gode grunner til. – Noen vifter er jo nærmest for smykker i rommet å regne!

Den fritthengende kjøkkenviften Prisma inviterer til rustikk industristil og er en god match med det stilrene HTH-kjøkkenet Nordic Spirit. B 80/100/120 x d 60 cm, fra kr 30 985, Fjäråskupan.
Den fritthengende kjøkkenviften Prisma inviterer til rustikk industristil og er en god match med det stilrene HTH-kjøkkenet Nordic Spirit. B 80/100/120 x d 60 cm, fra kr 30 985, Fjäråskupan. Foto: produsent

Verdt å huske på

Simen Kristiansen er assisterende salgssjef i Elkjøp Norge.
Simen Kristiansen er assisterende salgssjef i Elkjøp Norge. Foto: Rune Dyrhaug

I tillegg til det rent estetiske, bør du tenke over hvilken vifte som gir deg best mulig ventilasjon, mener Simen Kristiansen i Elkjøp Norge. Her er hans tips og veiledning til hva som finnes på markedet:

Tenk først gjennom hvor luften skal ledes. Skal den gå ut av boligen, eller skal du velge kullfilter? Eller finnes det et eksisterende ventilasjonssystem der du bor som kan brukes?

Vi skiller mellom flere ventilasjonstyper. De vanligste er normalventilasjon og resirkulasjon, mens sentralventilasjon, balansert ventilasjon og fellesavtrekk er systemer som krever en ventilator tilpasset akkurat det systemet.

Ved normalventilasjon trekkes luften inn i ventilatoren og ledes ut via ventilasjonskanal. Ved resirkulasjon ledes luften tilbake i kjøkkenet gjennom et filter.

Begge løsningene har fordeler og ulemper. En lang kanal med flere vinkler vil føre til effekttap. Vi anbefaler at luften fraktes så kort og direkte som mulig.

Tradisjonelle ventilatorer, montert på vegg eller i tak over kokesonen, vil gi bedre oppfang av luft enn ventilerte platetopper og ventilatorer montert i benk. Årsaken til dette er enkel – varm luft stiger. Ventilerte platetopper må dra luften nedover for å fange opp skitten luft.

Når det er sagt, ventilerte platetopper er fantastiske produkter som gir en god kombinasjon av ventilasjon og design, og det har skjedd og skjer en stadig utvikling. I tillegg til kullfilter får du også regenererbare filter og plasmafilter som koster litt mer i innkjøp, men som har lengre levetid. Benkeventilatorer gir nye muligheter når du utformer kjøkkenet ditt, og vi forventer at etterspørselen vil fortsette å øke.

Se flere bilder nedover på siden.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Bonytt nr 03 2022 - vi tar forbehold om at priser kan ha endret seg.

De nye SmartLine-modulene fra Miele lar deg sette sammen elementer som induksjonstopp, teppanyaki-plate, gassbrenner, induksjonswok og ventilator etter ønske og behov. Teppanyaki-plate, 38 x 60 cm, kr 32 700, to gassbluss, 38 x 92 cm, kr 17 300, og selvstendig benkeventilator, 12 x 17 cm (synlig del), kr 21 200.
De nye SmartLine-modulene fra Miele lar deg sette sammen elementer som induksjonstopp, teppanyaki-plate, gassbrenner, induksjonswok og ventilator etter ønske og behov. Teppanyaki-plate, 38 x 60 cm, kr 32 700, to gassbluss, 38 x 92 cm, kr 17 300, og selvstendig benkeventilator, 12 x 17 cm (synlig del), kr 21 200. Foto: produsent
Precious er designlampe og fritthengende ventilator i ett. Viften styres med fjernkontroll og fås i flere utførelser, her i messing, Ø 69 x h 21 cm, kr 27 000, Witt.
Precious er designlampe og fritthengende ventilator i ett. Viften styres med fjernkontroll og fås i flere utførelser, her i messing, Ø 69 x h 21 cm, kr 27 000, Witt. Foto: produsent
Kjøkkeninnredningen her er fra Ikea, med Vårsta stålfronter, og spesialbestilt benkeplate i eik. Den er 110 cm dyp, og koketoppen med benkeventilator er fra AEG.
Kjøkkeninnredningen her er fra Ikea, med Vårsta stålfronter, og spesialbestilt benkeplate i eik. Den er 110 cm dyp, og koketoppen med benkeventilator er fra AEG. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Chubby vegghengt ventilator i messingutførelse, b 60 x d 45 cm, kr 16 000, Witt.
Chubby vegghengt ventilator i messingutførelse, b 60 x d 45 cm, kr 16 000, Witt. Foto: Produsenten
BORA benkeventilator, fra kr 32.000. Ventilatoren har vunnet flere tester i Skandinavia. Velg mellom 5 ulike modeller som alle tar minimalt med plass i benkeskapet, er støysvake og har dokumentert ventilatoreffekt på 99,7%. Velg mellom utluft eller kullfilter.
BORA benkeventilator, fra kr 32.000. Ventilatoren har vunnet flere tester i Skandinavia. Velg mellom 5 ulike modeller som alle tar minimalt med plass i benkeskapet, er støysvake og har dokumentert ventilatoreffekt på 99,7%. Velg mellom utluft eller kullfilter. Foto: Produsenten
GlassdraftAir er en nedsenkbar ventilator som skjules i kjøkken-benken rett bak koketoppen når den ikke er i bruk. Når du lager mat, måler sensoren mengde lukt og matos og justerer effektnivået. Fås i fire utførelser, b 80/90 cm, fra kr 34 200, Siemens.
GlassdraftAir er en nedsenkbar ventilator som skjules i kjøkken-benken rett bak koketoppen når den ikke er i bruk. Når du lager mat, måler sensoren mengde lukt og matos og justerer effektnivået. Fås i fire utførelser, b 80/90 cm, fra kr 34 200, Siemens. Foto: Produsenten
Flex CV 492 induksjonstopp med integrert ventilasjon, b 90 cm (uten stålramme), kr 64 000, Gaggenau.
Flex CV 492 induksjonstopp med integrert ventilasjon, b 90 cm (uten stålramme), kr 64 000, Gaggenau. Foto: Produsenten
Black Levantar nedtrekksventilator med Smart Control-betjening, b 92 x h 40 x d 36 cm (i ventilatorskrog), kr 32 700, Miele.
Black Levantar nedtrekksventilator med Smart Control-betjening, b 92 x h 40 x d 36 cm (i ventilatorskrog), kr 32 700, Miele. Foto: Produsenten
For å unngå å henge noe på veggen, valgte beboerne å legge penger i en induksjonskomfyr med integrert benkeventilator fra AEG. Dermed er veggen fri, noe som gjør mye for det luftige inntrykket av rommet. Kjøkkeninnredningen er fra Ikea og vegglampen fra Gubi
For å unngå å henge noe på veggen, valgte beboerne å legge penger i en induksjonskomfyr med integrert benkeventilator fra AEG. Dermed er veggen fri, noe som gjør mye for det luftige inntrykket av rommet. Kjøkkeninnredningen er fra Ikea og vegglampen fra Gubi Foto: Filippa Tredal
Sky takhette fra Røroshetta er tidligere kåret til beste takventilator. Viften er utstyrt med dimbart LED-lys og styres med fjernkontroll. Fås i flere størrelser, her l 120 cm, kr 30 070.
Sky takhette fra Røroshetta er tidligere kåret til beste takventilator. Viften er utstyrt med dimbart LED-lys og styres med fjernkontroll. Fås i flere størrelser, her l 120 cm, kr 30 070. Foto: Produsenten
Mantica fritthengende vifte leveres med produsentens Sense-teknologi, der viften selv skrur seg på og regulerer styrken etter behov. Fås i flere farger og finisher, b 60 x d 48 x h 80 cm, fra ca. kr 28 200, Røroshetta.
Mantica fritthengende vifte leveres med produsentens Sense-teknologi, der viften selv skrur seg på og regulerer styrken etter behov. Fås i flere farger og finisher, b 60 x d 48 x h 80 cm, fra ca. kr 28 200, Røroshetta. Foto: Produsenten
Spirit 90 S-2 takintegrert ventilator, 90 x 60 cm, kr 14 300, Witt. 
Spirit 90 S-2 takintegrert ventilator, 90 x 60 cm, kr 14 300, Witt.  Foto: Produsenten
Koketopp med integrert benkeventilator fra Miele. Benkeplaten er i grå komposittstein, levert av Drømmekjøkkenet.
Koketopp med integrert benkeventilator fra Miele. Benkeplaten er i grå komposittstein, levert av Drømmekjøkkenet. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Denne saken ble første gang publisert 14/12 2022, og sist oppdatert 10/01 2023.

Les også