BRUCE OG SVENN-Egil 8 år etter SINNASNEKKER'N

Etter at Sinnasnekker'n dro fra Svenne og Bruce, har det tatt helt av

Ekteparet i Tysfjord har stadig nye byggeprosjekter. Sjekk hva de har fått til.

Pluss ikon
SINNASNEKKER'N FORANDRET LIVET DERES: Svenne (t.v) og Bruce har blant annet bygge trapp med hundehus og rekkverk som stabiliserer gulvet i andre etasje. De største forandringene har skjedd utendørs. Se bildene.
SINNASNEKKER'N FORANDRET LIVET DERES: Svenne (t.v) og Bruce har blant annet bygge trapp med hundehus og rekkverk som stabiliserer gulvet i andre etasje. De største forandringene har skjedd utendørs. Se bildene. Foto: Montasje privat.
Sist oppdatert

Med et håpløst bad og en ubrukelig andre etasje, var 1850-talls huset til Svenn-Egil (53) og Bruce (54) så utrivelig at de vegret seg for å invitere familie og venner på besøk.

Da Sinnasnekker'n dukket opp ved Tysfjorden i 2013, fikk han se hvordan mye ved huset var uferdig og improvisert.

Tilstanden er dokumentert i Sinnasnekker'n 4. sesong, episode 29.

Den ene veggen i dusjhjørnet var dominert av isolasjonsmatter med gjennomsiktig plast hengt over.

Flere steder i huset ble gardiner brukt til å dekke over feil, og lister lå løst.

Gulvet i andre etasje fremsto bokstavelig talt som gyngende grunn.

Eierne forteller at de bare beveget seg i den ene delen av andre etasje.

GULV MED SVAI: Gulvet i huset til Bruce og Svenne ved Tysfjorden ga bra etter da Otto gjorde en "hengetest". Den nye kommunenavnet er Hamarøy.
GULV MED SVAI: Gulvet i huset til Bruce og Svenne ved Tysfjorden ga bra etter da Otto gjorde en "hengetest". Den nye kommunenavnet er Hamarøy. Foto: TV Norge.
FØR: Badet til Bruce og Svenne var helt krise da Otto og Sinnasnekker'n-teamet kom.
FØR: Badet til Bruce og Svenne var helt krise da Otto og Sinnasnekker'n-teamet kom. Foto: TV Norge
SINNASNEKKER'N PÅ BESØK; Bruce (t.v.) og Svenne (t.h.) hadde "møtt veggen" i det gamle huset. Heldigvis dukket Otto "Sinnasnekker'n" Robsahm opp på Drag ved Tysfjorden.
SINNASNEKKER'N PÅ BESØK; Bruce (t.v.) og Svenne (t.h.) hadde "møtt veggen" i det gamle huset. Heldigvis dukket Otto "Sinnasnekker'n" Robsahm opp på Drag ved Tysfjorden. Foto: TV Norge

– Du kan ikke ha et hus som har hull overalt, og er fullt av åpen isolasjon, og bare dekke det til med noen duker. Sånn kan du ikke bo, sa Otto i episoden som ble spilt inn i 2013.

– Det er så mange vinkler her og vi har ikke nok kunnskap om hvordan man skal legge panel, sa Bruce Timothy Morén-Duolljá i programmet.

– Vi har søkt på Youtube og leter etter idéer, men vi trenger så mye hjelp, supplerte Svenn-Egil Knutsen Duolljá, bedre kjent som Svenne.

  • Bruce Timothy Morén-Duollja (f. 1966) er Førsteamanuensis, Fakultet for lærerutd., kunst og kultur, Nord Universitet.
  • Svenn-Egil Knutsen Duolljá (f. 1967) er seniorrådgiver for Sametinget.
  • Bruce og Svenne er gift, og bor på Drag, ved Tysfjorden, mellom Bodø og Narvik.
  • Drag ligger i dag i Hamarøy kommune. Tidligere het det Tysfjord kommune.
Se mer

– Svenn og jeg har et veldig godt forhold. Vi krangler aldri om andre ting. Det er kun huset, sa Bruce.

Les også: (+) Bjørg flyttet til en berghylle

Nye tider ved Tysfjorden

– De gutta var gode. Jeg ble veldig glad i dem helt fra start. Jeg er virkelig nysgjerrig på hvordan det ser ut der nå, sier Otto til klikk.no i dag, rundt åtte år etter at episoden ble spilt inn.

– De trengte virkelig hjelpen. De hadde et hus som var greit, men de ble aldri ferdige. Den ene trumfet den andre, og de sa «jeg trodde du vil ha det sånn», og så tok de det ikke opp videre, og da var det et problem.

  • Otto Robsahm (f. 1968) er mest kjent som Sinnasnekker'n.
  • TV-debuterte i 2000, først i NRK-serien Forandring fryder, deretter i Reparatørene og Frokost-TV.
  • Senere gikk han til TV 2 der han deltok i Katrine Moholts realityserie Nr. 19 og forbrukerprogrammet TV 2 hjelper deg.
  • I 2010 fikk han sitt eget program, Sinnasnekker'n, som gikk på TV Norge i 9 sesonger.
  • Nå har han Youtube-kanalen Team Otto, der han reiser landet rundt og hjelper folk med renovering.

Se mer

Teamet til Otto fjernet badet i første etasje, og bygget et nytt og større inngangsparti.

Den gamle stua ble bygget om til et større baderom.

Deler av loftsetasjen ble renovert med forsterket gulv, og nye isolerte vegger og tak.

De byttet også takplater i loftsetasjen og oppgraderte el-anlegget.

Bruce og Svenne fikk i oppdrag å rive gammelt panel.

Otto ble irritert over at de jobbet for treigt. For eksempel hev de ikke avfallet ut av vinduet, men stablet det pent og bar det ut. Det tok sin tid.

Otto understreker i dag at det var en veldig viktig del av Sinnasnekker'n, det man kan kalle terapien, at deltagerne var med på jobben.

– Du må jobbe deg ned i bånn, og du må slite og omtrent krabbe på knærne. Og når du ser at de andre står på like hardt som deg, gir det en motivasjon til å fortsette.

– Svenne og Bruce var så bra folk! Jeg er fortsatt glad i dem selv om jeg ikke har sett dem på noen år. De er snille mennesker, og derfor var det viktig for oss å stille opp.

STOLTE HUSEIERE: Svenne og Bruce hjemme i Tysfjorden.
STOLTE HUSEIERE: Svenne og Bruce hjemme i Tysfjorden. Foto: Privat

– Det var en i teamet som kom ut av skapet mens vi var der oppe, og vi hadde full fest på kvelden på grunn av det, sier Otto.

ETTER: Badet til Bruce og Svenne etter at Ottos gjeng hadde vært i aksjon.
ETTER: Badet til Bruce og Svenne etter at Ottos gjeng hadde vært i aksjon. Foto: TV Norge

Les også: (+) Nyksund-Irene svevde mellom liv og død

Bygger videre på huset

Bruce sier til klikk.no at han og Svenne måtte gjennom en lang søknadsprosess som strakk seg over flere måneder, for å få bli med i programmet.

De måtte ta bilder, tegne huset detaljert, og sende inn en søknadsfilm. I tillegg var det intervju og en teknisk befaring.

I årene etter Sinnasnekker'n har de både vedlikeholdt og oppgradert boligen.

– Inne har vi hevet taket i et rom, byttet ut et gammelt vindu, lagt panel, lister, snekret dører, bygget ny trapp med skap og et eget rom til hunden Tjuhttjá under trappa. Ellers har vi bygget klesskap på soverom, isolert og lagt panel i tak og vegger i kjelleretasjen.

OPPGRADERTE ETTER SINNASNEKKER'N: Bruce og Svenne ble inspirert etter Sinnasnekker'n og skaffet seg en stor altan. Den bygget de imidlertid ikke selv.
OPPGRADERTE ETTER SINNASNEKKER'N: Bruce og Svenne ble inspirert etter Sinnasnekker'n og skaffet seg en stor altan. Den bygget de imidlertid ikke selv. Foto: Privat

– Vi har også bygget en stor altan på baksiden av huset, samt et lite uthus med platting og vedbod. Dessuten har vi lagt singel rundt huset, anlagt flere grønnsaksbed og steinhager. Med erfaringen vi fikk har vi også hjulpet svigermor med hyttebygging. Alt dette har vi gjort siden Sinnasnekker'n var her.

Bortsett fra altanen har de gjort det meste selv.

Til våren planlegger de å sette opp kjøkkenhage på altanen, og en garasje er under planlegging.

Bruce forteller at det vanskeligste med å delta i programmet var at de måtte jobbe så mye underveis. Arbeidsdagen varte fra syv om morgenen til tre om natta.

– Teamet til Otto veiledet oss og jobbet med sine ting, men vi fikk oppgaver hver kveld som vi måtte gjøre selv. Så det gikk i ett nesten døgnet rundt i løpet av den uken.

– Men det var også veldig fint fordi vi fikk mye energi av arbeidet.

BOLIGDRØM BLE VIRKELIG: Huset til Svenne og Bruce slik det fremstår i dag, åtte år etter Sinnasnekker'n.
BOLIGDRØM BLE VIRKELIG: Huset til Svenne og Bruce slik det fremstår i dag, åtte år etter Sinnasnekker'n. Foto: Privat

Ifølge Bruce var Otto «bare positiv og omsorgsfull», og prøvde å finne de beste løsningene til det vanskelige huset.

– Vi skulle koble sammen et gammelt og nytt bygg, og det var ikke bare enkelt. Vi var slitne og frustrerte, men Otto og gjengen var fine folk.

Er oppussing en god terapiform?

FØR: Bruce og Svenne tenkte lenge på hvordan de kunne lage en bedre trappeløsning. Hunden var heller ikke helt fornøyd med den gamle gangen, ser det ut som.
FØR: Bruce og Svenne tenkte lenge på hvordan de kunne lage en bedre trappeløsning. Hunden var heller ikke helt fornøyd med den gamle gangen, ser det ut som. Foto: Privat

– Svenne og jeg hadde ikke problemer i forholdet da vi deltok i programmet. Men vi har ulike metoder for å planlegge. Jeg er forsker og vil planlegge og undersøke ting grundig før jeg setter i gang, mens Svenne er vant til å finne ut ting underveis.

SELVBYGGET TRAPP MED HUNDEHUS: Legg også merke til rekkverket som stabiliserer det gamle gulvet i andre etasje.
SELVBYGGET TRAPP MED HUNDEHUS: Legg også merke til rekkverket som stabiliserer det gamle gulvet i andre etasje. Foto: Privat

– Byggeprosjekter kan være problematiske for oss hvis vi skal samarbeide, og det kom frem i episoden. Men Otto hjalp oss til å finne ut hvordan vi kunne samarbeide og hjelpe hverandre. Men vi bruker ikke oppussing som terapi, og det var heller ikke formålet vårt med å delta

– Otto endret vårt liv på flere måter. Etter at vi deltok i programmet har vi hatt mer tid til hverandre, og mer tid til prosjekter som vi ikke fikk gjort før, sier Bruce.

Svenn-Egil Knutsen Duolljá legger til at Bruce ønsket å få besøk av sin gamle mor, Barbara Gingo, fra New York, som er litt dårlig til beins.

SELVBYGGET UTEPLASS: Svenne bygget uthus med vedbod og platting rundt. Eiendommen er enn helt annen i dag enn da Sinnasnekker'n dro fra stedet.
SELVBYGGET UTEPLASS: Svenne bygget uthus med vedbod og platting rundt. Eiendommen er enn helt annen i dag enn da Sinnasnekker'n dro fra stedet. Foto: Privat
SELVBYGGET LØSNING: Hunden Tjuhttjá har fått hus under trappa. Bruce sier at rekkverket har to praktiske fordeler. - For det første måtte trappa være litt brattere enn vanlig fordi den gamle delen av huset er så liten, og rekkverket gjør trappa litt tryggere. For det andre gynget gulvet i andre etasje mye før. Rekkverket støtter nå opp gulvet, slik at det ikke gynger. Det tok lang tid for oss å komme på en løsning som vi kunne leve med, sier Bruce til klikk.no.
SELVBYGGET LØSNING: Hunden Tjuhttjá har fått hus under trappa. Bruce sier at rekkverket har to praktiske fordeler. - For det første måtte trappa være litt brattere enn vanlig fordi den gamle delen av huset er så liten, og rekkverket gjør trappa litt tryggere. For det andre gynget gulvet i andre etasje mye før. Rekkverket støtter nå opp gulvet, slik at det ikke gynger. Det tok lang tid for oss å komme på en løsning som vi kunne leve med, sier Bruce til klikk.no. Foto: Privat
ANLAGT ETTER SINNASNEKKER'N: I hagen til Bruce og Svenne lå det tidligere stabler med materialer og annet rot.
ANLAGT ETTER SINNASNEKKER'N: I hagen til Bruce og Svenne lå det tidligere stabler med materialer og annet rot. Foto: Privat

– Huset var ikke i god nok stand til at vi kunne ha henne boende hos oss. Men etter at vi fikk hjelp av Otto kom svigermor endelig på besøk. Nå har vi et fint hus med god plass til gjester, sier Svenn-Egil Knutsen Duolljá til klikk.no.

Les også: (+) Arild bor alene i spøkelsesbygd

Ingen grunn til å kjefte

Mange som har sett episoden med Bruce og Svenne har nok lagt merke til at Otto virket mer fornøyd enn han hadde for vane i Sinnasnekker'n.

– Gutta var kjempehyggelige. Det var ingen grunn til å hisse seg opp. De var mottagelige med en gang.

– Da du pratet med dem på starten av episoden, hadde du allerede bestemt deg for å ta jobben, eller så du det an etter hva de svarte?

– Jeg hadde nok allerede bestemt meg. Jeg hadde jo reist veldig langt for å møte dem, og hadde sett mye på film og bilder før ankomst. Men jeg ville ha litt mer informasjon direkte fra dem før jeg lovte å hjelpe dem.

Når det gjelder hvor mange deltagersøknader Sinnasnekker'n fikk inn i snitt per episode og per sesong, kan ikke Otto gi et konkret svar, men sier at de lå flere tusen lå i systemet

– Men vi hadde helt klart nok søknader å ta av, sier Otto Robsahm.

Siden siste episode av Sinnasnekker'n ble vist i 2019, har han vært operativ med oppussingsprogrammet Team Otto på Youtube.

BYGGET ETTER SINNASNEKKER'N: Bruce og Svenne kan kose seg på denne flotte altanen.
BYGGET ETTER SINNASNEKKER'N: Bruce og Svenne kan kose seg på denne flotte altanen. Foto: Privat
JOBBET VIDERE ETTER SINNASNEKKER'N: Eiendommen til Svenne og Bruce 8 år etter Sinnasnekker'n.
JOBBET VIDERE ETTER SINNASNEKKER'N: Eiendommen til Svenne og Bruce 8 år etter Sinnasnekker'n. Foto: Privat

Les også: (+) Sabotørhytta er åpen for hvem som helst

Sinnasnekker'n tilbake i Tysfjord

Tre måneder etter episoden hos Bruce og Svenne ble vist, kom Otto på gjenbesøk i sesong 5, episode 4.

Da hadde de allerede tatt store grep som å drenere rundt huset for å forebygge fukt i kjelleren, og innredet andre etasje til gjesterom.

– Før var det bare hus, hus, hus. Vi gruet oss til huset, diskuterte og småkranglet. Det var mye stress. Vi hadde ikke tid til å tenke på andre ting.

– Uten deg hadde vi ikke kommet oss i havn i det hele tatt, sa Svenne til Otto.

I kjelleren fikk en blid og imponert Otto se at de hadde lagt gulvbelegg og lister. Og Bruce hadde snekret vindu helt alene.

HAR MER FRITID: Etter at de fikk boligen på stell har Svenne og Bruce mer tid til venner og familie, bl.a svigernmor.
HAR MER FRITID: Etter at de fikk boligen på stell har Svenne og Bruce mer tid til venner og familie, bl.a svigernmor. Foto: Privat

– Du har en snekker i deg. Jeg måtte bare vekke den til live, sa Otto.

Bruce vedgår at det er vanskelig å vite om konstruksjonen deres bør kalles altan eller veranda, men de har landet på altan siden arkitekten deres sier det, og fordi det stemmer med magefølelsen.

– Vi bruker begrepet altan i stedet for veranda fordi vår konstruksjon ikke har et overbygg/tak. Dette stemmer med mine intuisjoner som engelsktalende. Jeg bruker begrepet «deck» på engelsk, og en «deck» er ikke det samme som en veranda.

– For meg er en veranda mer som et rom med tak som er ute på en eller annen måte. Det virker som det finnes delte og motstridende meninger i Norge om hva som er altan eller veranda, sier Bruce til klikk.no

Denne saken ble første gang publisert 04/02 2021, og sist oppdatert 04/02 2021.

Les også