Pusse opp kjøkken:

Martin (26) overtok barndomshjemmet – etter noen billige grep er det ikke til å kjenne igjen

Unge førstegangskjøpere står ofte rådløse og uten penger til nødvendig eller ønsket oppussing. Fortvil ikke, mye kan gjøres med enkle midler og smarte råd.

KJØKKENET ER IKKE TIL Å KJENNE IGJEN: – Alt for mange river ut kjøkken og gulv som fungerer bra. Det er både miljøvennlig og budsjettvennlig å ta fatt på malerkosten og utrolig hvor lite som egentlig skal til for å skape et nytt og tidsriktig resultat, sier interiørdesigner Kristine Lindhjem, som hjalp paret.
KJØKKENET ER IKKE TIL Å KJENNE IGJEN: – Alt for mange river ut kjøkken og gulv som fungerer bra. Det er både miljøvennlig og budsjettvennlig å ta fatt på malerkosten og utrolig hvor lite som egentlig skal til for å skape et nytt og tidsriktig resultat, sier interiørdesigner Kristine Lindhjem, som hjalp paret. Foto: studio Lindhjem
Publisert

Da Emilie (24) og Martin (26) Vedvik overtok hans barndomshjem, var det viktig å gjøre det til sitt eget. Som unge førstegangskjøpere var det lite budsjett til overs.

Martin jobber som ingeniør med vann og avløp, mens Emilie er student.

Paret giftet seg for to år siden og fikk sitt første barn sommeren 2019. Siden begge er fra Nøtterøy i Vestfold valgte paret å bli boende nær familie og venner.

– Det var viktig for oss at stilen og hjemmet ble vårt eget, siden dette var barndomshjemmet til Martin. Vi fikk interiørveileding hos Studio Lindhjem i bryllupsgave, noe som gjorde jobben mye lettere. Vi hadde aldri fått det samme resultatet på egenhånd, sier Emilie.

<b>FØR:</b> Kjøkkenet fra Ikea har fine fronter men fargen er gul mot det hvite taket, det er lite benkeplass og spisebordet gjør det vanskelig med gangsoner, særlig med utgang til balkong midt i kjøkkenet. Parketten har også gulnet med tiden, noe som påvirker opplevelsen av rommet som mørkt og trangt.
FØR: Kjøkkenet fra Ikea har fine fronter men fargen er gul mot det hvite taket, det er lite benkeplass og spisebordet gjør det vanskelig med gangsoner, særlig med utgang til balkong midt i kjøkkenet. Parketten har også gulnet med tiden, noe som påvirker opplevelsen av rommet som mørkt og trangt. Foto: studio Lindhjem

Etter første samtale med interiørdesigneren ble paret presentert med to ulike moodboards, basert på ønskene deres. Siden begge liker fargen blått ble dette valgt som base.

Begge falt umiddelbart for den litt røffere stilen med mørke detaljer og messing.

– Den lyse varianten ble litt for sukkersøt for oss, vi er nok mer glad i det maskuline. Vi falt begge for de mørke detaljene og likte veldig godt møblene i velur og messing, sier Emilie.

Les også: Familie fikk kjøpe gammel kjeller – sjekk forvandlingen

Basert på egeninnsats

For å spare mest mulig penger ville paret gjøre arbeidet selv, så interiørdesigneren laget en detaljert plan over hva som måtte gjøres for å løfte kjøkkenet og gi det en gjennomført stil, som gjerne kan følges opp i resten av huset.

– Her var det viktig å finne frem budsjettvennlige løsninger som kundene kunne utføre på egen hånd, slik at det unge paret kunne få gjennomført hele stilendringen, sier Kristin Lindhjem.

Hun er overrasket over at ikke flere vurderer å beholde eksisterende interiør og materialer med dagens fokus på bærekraftighet og miljø.

– Altfor mange river ut kjøkken og gulv som fungerer bra. Det er både miljøvennlig og budsjettvennlig å ta fatt på malerkosten og utrolig hvor lite som egentlig skal til for å skape et nytt og tidsriktig resultat, sier Lindhjem.

Hun berømmer det unge paret for innsatsen og synes det er ekstra stas at de fulgte alle rådene.

– Vi fulgte rådene til punkt å prikke og gjorde alt, bortsett fra flisjobben, selv og med hjelp fra familien, sier Emilie.

Les også: For mye furu, tenkte eieren, og kjøpte litervis med hvitmaling

Mal gulvet – det er lett!

Når jobben var gjort kunne paret nesten ikke tro på den store forvandlingen.

– Vi hadde aldri kommet på å male kjøkkenfrontene og gulvet, og vi var litt skeptiske til å begynne med. Det er blitt så fint! Vi har hatt flere venner innom som er blitt inspirert til å gjøre det samme, sier Emilie.

Å male gulvet er ikke like krevende som det høres ut. Kjøkkenfronter og gulv som er utsatt for vaskemidler, og fettos bør pusses lett med fint slipepapir og vaskes grundig før maling.

– Du trenger ikke å slipe vekk olje eller lakk dersom du har parkett, bare puss lett og vask, og når gulvet er tørt påfører du maling med en rulle. Husk å tømme hele rommet og begynn innerst og jobb deg ut mot utgangsdøren, råder Lindhjem.

SALONG: Den luftige plassen utenfor kjøkkenet var ikke utnyttet optimalt med store, tunge stoler. Her fant paret en mye bedre løsning med hjelp fra interiørdesigneren.
SALONG: Den luftige plassen utenfor kjøkkenet var ikke utnyttet optimalt med store, tunge stoler. Her fant paret en mye bedre løsning med hjelp fra interiørdesigneren. Foto: studio Lindhjem
RESULTATET: Vegger, fronter og gulvet på kjøkkenet og spisestua ble malt og fikk straks et mer moderne preg.
RESULTATET: Vegger, fronter og gulvet på kjøkkenet og spisestua ble malt og fikk straks et mer moderne preg. Foto: studio Lindhjem

Paradisøya

Noe av det paret er mest fornøyd med på det nye kjøkkenet er den lille øya. Her har de fått ekstra plass til oppbevaring samtidig som den fungerer som avlasterbord og ekstra benkeplass.

– Den er supergenial! Vi har ofte besøk og øya er perfekt som dessertbord eller til tapas hvor gjestene forsyner seg selv. Den er også med på å ramme inn kjøkkenet som egen sone. Her skal vi lage mye god mat, sier Emilie.

I tillegg til kjøkken og stue ble andre etasje fornyet med maling og en plan for møbleringen.

– Det er mye å tenke på når man skal pusse opp et helt hus. Alt skal henge sammen med farger, møbler, interiør og bilder. Men med en helhetlig plan ble det enklere å få ting gjort med en gang. Vi fulgte rådene fra Studio Lindhjem og i løpet av tre uker var huset som nytt, sier Emilie.

Og alt sammen til et overkommelig budsjett, slik at det nye kjøkkenet kan brukes til morsomme middager med familie og venner.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i magasinet BoByggBolig som er i salg nå.

GENIAL ØY: Den lille kjøkkenøya til høyre har kommet til i den nye kjøkkenløsningen. Paret synes den er utrolig praktisk både for oppbevaring og som romdeler.
GENIAL ØY: Den lille kjøkkenøya til høyre har kommet til i den nye kjøkkenløsningen. Paret synes den er utrolig praktisk både for oppbevaring og som romdeler. Foto: studio Lindhjem
LUFTIG: Den nye spiseplassen har høy takhøyde og godt lysinnslipp fra vinduene. Nye møbler og et teppe gir spiseplassen et løft.
LUFTIG: Den nye spiseplassen har høy takhøyde og godt lysinnslipp fra vinduene. Nye møbler og et teppe gir spiseplassen et løft. Foto: studio Lindhjem

Denne saken ble første gang publisert 25/03 2020.

Les også