Male huset

Dette kan være tegn på fukt

I så fall hjelper det ikke å male et nytt strøk.

FLASSER AV: Tjukk malingsfilm på fuktig vegg kan gjøre at malingen flasser av. Hvor ofte du må male kommer an på hvilket produkt du bruker, men med vannbasert maling kan du kunne vente opp i 16 år før du maler på nytt.
FLASSER AV: Tjukk malingsfilm på fuktig vegg kan gjøre at malingen flasser av. Hvor ofte du må male kommer an på hvilket produkt du bruker, men med vannbasert maling kan du kunne vente opp i 16 år før du maler på nytt. Foto: FOTO: Trine Solberg
Sist oppdatert

- Lar du huset stå for lenge uten å få litt maling på seg, så har du mindre og mindre film som beskytter kledningen på huset, sier daglig leder i Maleriet fargehandel i Hønefoss, Trude Iren Bergheim.

Men det å male for ofte er heller ikke lurt. Ifølge Bergheim kan det nemlig gjøre at malingsfilmen sprekker.

- Ved å male for ofte vil du bygge en for tykk malingsfilm som gir spenninger mellom lagene. Dette kan føre til at malingsfilmen sprekker opp.

Kan være tegn på fukt

- Når det flakker, kan det være tilfeller av fukt. Fuktig treverk som blir behandlet, vil slippe malingsfilmen når det begynner å tørke opp, opplyser Bergheim

Bjørn Rune Andersen er nøkkelkundekonsulent i malegiganten Jotun. Han forteller at hyppig bruk av malepenselen i seg selv ikke nødvendigvis er et problem, men at med dårlig lufting eller andre feil i konstruksjonen kan by på vanskeligheter når det kommer til fuktproblemer i panelet.

- Det vil ikke samle seg fukt med bakgrunn i filmtykkelse på veggen i seg selv. Eventuell fukt kommer fra underlaget. Normalt er det en følge av for liten eller ingen plass for lufting bak panelet, forteller han.

Om det er tilfellet vil malingen kunne flasse av.

- På det bare partiet der malingen har flasset av, vil man kunne oppfatte treverket som fuktig, forklarer han.

- Dette vil uansett skje ved et fuktproblem, men tykkere malingsfilm vil kunne bidra til forsterket avflassing. Her er løsningen å gå mer drastisk til verks på selve konstruksjonen om problemet er så stort at avflassingen i seg selv er omfattende, eller ved et fuktnivå som innebærer fare for råteskade.

Kan skyldes solen, erosjon og fuktighet

I Sintef byggforsks byggforskserie, under anvisningen om «overflatebehandling av trevirke» står det: «Sprekker kan skyldes bevegelser i underlaget, at overflatebehandlingen er lagt for tykt på eller at malingsfilmen brytes ned på grunn av UV-stråling og erosjon».

- Bevegelser i underlaget har vanligvis med fukt å gjøre. Fuktnivået i trekledningen er selvsagt avhengig av værpåkjenningene, men også av hvordan den tekniske løsningen bak kledningen er. I godt isolerte hus er man avhengig av å ha en luftet og drenert kledning i de fleste tilfeller. Mangler dette, har kledningen dårlige muligheter for å tørke ut, forteller seniorforsker Trond Bøhlerengen i Sintef byggforsk.

Fuktigheten i veggen bør måles til under 18 prosent, som beskrevet i byggforskserien når du skal male, opplyser han. Dette kan du måle med en fuktmåler.

- Malingsprodusenter og -leverandører anbefaler at fuktnivået bør ligge under 16 prosent. Det lønner seg å følge rådet fra leverandørene.

Husk vedlikeholdsvasken

- Hvor ofte du bør male huset, avhenger av hvilken type maling du har brukt. En tradisjonell oljedekkbeis beskytter i opptil rundt åtte år, kan Bergheim opplyse om.

Oljedekkbeisen kan imidlertid begynne å falme i farge og glans allerede i løpet av ett eller to år. Jo skarpere og mørkere farge du har valgt, jo fortere vil dette synes.

- Bruker du et vannbasert produkt, som det finnes mange varianter av i dag, kan du vente opptil 16 år. Disse er mye mer motstandsdyktige mot klimaforholdene, og i tillegg mot svartsopp.

Men vil du helst slippe å male igjen for ofte, gjelder det å både velge riktig produkt, og å vedlikeholde.

- Det som er viktig uansett hvor mange år malingen skal holde, er vedlikeholdsvask av huset. Man kan jo tenke seg hvor møkkete vinduene er hvis man ikke skulle vasket de på ett år. Veggene er ofte ruere og mer skitne. Denne skitten er som mat for sopp og alger og tærer godt på malingsfilmen, påpeker Bergheim.

Selvrensende maling har en hardere og mer smussavvisende overflate, så når det regner på veggen, holder fasaden seg renere.

- Det er uansett viktig å vedlikeholdsvaske ved behov. Har du mye vegetasjon rundt huset og tomta, trenger du å gjøre det oftere. Dette gjelder også skyggesidene, understreker Bergheim.

Hos Jotun anbefaler Andersen at du bruker en moderne maling av god kvalitet for å oppnå lengre levetid på malingfilmen når det kommer til farge og glansstabilitet fremfor de tradisjonelle oljemalingene med white spirit, som fortsatt er mye brukt.

- For den som maler selv, innebærer dette at man langt sjeldnere behøver å ofre sommerferien til maling av huset, fastslår han.

Rengjør skikkelig før du maler

Når det gjelder selve malejobben er det viktig å gjøre et grundig forarbeid.

- Huset bør vaskes med en kraftvask. Her er det viktig å dekke til vindusflater og eventuelt prydplanter som står i nærheten av veggen. Slike midler kan ofte være etsende, advarer Bergheim.

Maler du over gammel maling er det viktig at at veggen mattes ned og rengjøres godt så den nye malingen for ordentlig feste.

- Dette oppnås normalt ved å benytte et alkalisk vaskemiddel. Forøvrig anbefales årlig vask av huset for å fjerne smuss og skitt som kan danne grobunn for grønske og overflatesopp, men da med et mildere vaskemiddel, sier Andersen.

Beste vaskevær er lett regn

IKKE I SOLSTEIKA: Du bør male i lett overskyet vær så malingen ikke tørker over våt maling og gir blemmer. Vasken er enklest å få til i lett regn.
IKKE I SOLSTEIKA: Du bør male i lett overskyet vær så malingen ikke tørker over våt maling og gir blemmer. Vasken er enklest å få til i lett regn. Foto: FOTO: Colourbox.com

- Det beste vaskeværet er ved overskyet eller lett regn. Du bør unngå å vaske ved solskinn for da vil rensen tørke ut på veggen og miste sin virkning, sier Bergheim.

Om den gamle malingen flasser bør huset skrapes. Skrap helt ned til treverket og bruk utvendig tregrunning etterpå.

- En ting som mange gjør feil, er å stå i den deilige solen som endelig er her. Du skal gå etter solen når du maler, eller aller helst en ta det på en overskyet dag.

Solen gjør nemlig at malingsfilmen tørker for fort slik at du har våt maling under filmen. Dette kan gi malingsblærer på veggen når den våte malingen utvider seg.

- Du bør heller ikke male i regnvær eller veldig fuktig luft. Dette kan føre til duggmatting - at dugget legger seg på halvtørr malingsfilm og matter ned den nymalte flaten.

Ellers gjelder det altså å gjøre vedlikeholdsvasken som del av den årlige vårrengjøringen av huset, og avslutt gjerne med et sopp- og algemiddel.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Denne saken ble første gang publisert 25/04 2016, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også