Fjern vepsebol

Slik kan du holde vepsen unna

Har du fått uønsket besøk av veps på hytta? Her er noen tips til hvordan du kan holde dem unna.

VEPSEBOL: Vepsebolet er papiraktig og bygges av cellulose, som er treverk vepsene tygger etter at de har hentet det fra gamle <br>trær eller bygninger.
VEPSEBOL: Vepsebolet er papiraktig og bygges av cellulose, som er treverk vepsene tygger etter at de har hentet det fra gamle
trær eller bygninger.
Foto: Jo stenersen
Sist oppdatert

Veps er et insekt de fleste av oss ikke er spesielt begeistret for. Det gjør vondt å bli stukket, og er du allergisk, kan den også være livsfarlig.

Vi har flere vepsearter i Norge. Jordveps, engveps, rødveps og norskveps er de vanligste artene.

Jordveps og tysk­veps er de mest aggressive. Dette er også de artene der det er flest veps i bolet.

En ny art er geithams som øker i antall, men foreløpig bare er observert sørøst i Norge.

Les også: Ekspertene er ikke i tvil: Velg denne røykvarsleren

Glad i søtt

Vepsefamilien har de to underfamiliene murervepser og sosiale stikkevepser.

Murerveps er mer svarte og har mindre gul farge enn stikkevepsene, som er den varianten de fleste av oss forbinder med veps.

VEPSEBOL: Vepsebol bør fjernes tidlig i sesongen, mens kolonien kun består av dronningen og eventuelt noen få andre individer.
VEPSEBOL: Vepsebol bør fjernes tidlig i sesongen, mens kolonien kun består av dronningen og eventuelt noen få andre individer. Foto: odd negård

De har ofte klare mønstre i gult og svart, men kan også ha farger som går mer i rødt og oransje. Det er de som kalles sosiale stikkevepser som bygger de velkjente vepsebolene.

Voksne stikkeveps er søtsugne og livnærer seg hovedsakelig av nektar og råtnende frukt.

Det er derfor vi ofte treffer på dem, siden de oppsøker steder der det luker søtt, som for eksempel av brus, saft og syltetøy.

Men det er ikke bare søtsaker som står på menyen. Stikkeveps er også rovdyr som samler inn insekter som de mater larvene med.

Et vepsesamfunn består av forplantningsdyktige hunner som kalles dronning, hanner som kalles droner samt arbeidere, som er sterile hunner.

Det er kun dronningen og dronene som kan stikke. Arbeiderne har ikke brodd, for den er omdannet til eggleggingsrør.

Les også (+): Vi er usikre på om vi skal beholde de gamle vinduene eller kjøpe nye. Hvordan kan vi reparere gamle vinduer?

VEPSEBOL: Først bygger vepsen innfestingen, og så bygges bolet nedover med åpningen i bunnen.
VEPSEBOL: Først bygger vepsen innfestingen, og så bygges bolet nedover med åpningen i bunnen. Foto: jo stenersen

Lager bol av treverk

Stikkeveps bygger som regel bol på litt bortgjemte steder som loft, under takplater eller bak kledning. Ofte bygger de også bol i gamle trær eller under greiner.

Jordveps bygger bol i bakken under røtter og i andre hulrom i jorden. Veps bruker ikke gamle bol på nytt, vi kan derfor se gamle, forlatte bol på rekke og rad på steder der veps trives.

Bolet lages av tremasse, som vepsene gnager av gammelt treverk som de henter fra gamle trær eller bygninger.

De bygger de grå, lett gjenkjennelige ballformede bolene med papiraktig konsistens ovenfra. De kan være på størrelse med en bordtennisball og helt opp til så store som en fotball.

Inne i bolet er det celler der larvene vokser opp og forpupper seg. Det er kun dronningene som overlever vinteren. Alle de andre vepsene dør om høsten.

Selv om veps ikke er like nyttige som bier og humler, bidrar også de til bestøvning og de har sin misjon i naturen.

De lever av små insekter, og er med på å holde bestanden av mygg og fluer nede. Poenget er derfor ikke å utrydde vepsen, men fjerne dem fra steder der de kan være til plage og fare for oss mennesker.

Les også: Da hytta til Gunhild begynte å synke, fikk søsteren hennes en god idé: «Du synes ikke hytta di er lita, da?»

Forebygg vepseinvasjon

Du kan gjøre en del tiltak slik at hytta ikke blir så attraktiv for veps på boligjakt.

Dronningene våkner til live i april og begynner da å lete etter et sted å bygge bol. Da bør du være i forkant.

Det er også mye lettere å fjerne et vepsebol som er lite og har få individer enn et stort med mange veps. Tidlig lokalisering og bekjempelse er derfor fordelaktig.

Populære steder å bygge bol på er i undertak, bak kledning, i uthus og boder.

Hvis du tetter sprekker, lufteluker og rundt dører og lister, kommer ikke vepsen inn. I tillegg vil smågnagere også holde seg ute.

Plastposer med vann

Det skal visstnok også være mulig å skremme bort vepsen ved å henge helt gjennomsiktige plastposer med vann rundt omkring uteområdet der du ikke ønsker den iltre stikkeren velkommen.

VEPS: En plastpose med vann skal muligens skremme vepsen vekk.
VEPS: En plastpose med vann skal muligens skremme vepsen vekk. Foto: Dina Palos

Posene må være av den helt blanke typen, ikke de med «frostet» overflate. CD-plater skal også gjøre samme nytten, skriver Huseierne.

Hett tips

Et tips som opprinnelig ble delt på Facebook av svenske Sara Haak fra Norrtälje for et par år siden, har fått mye oppmerksomhet opp gjennom årene:

Dekk en skål, dyp asjett eller ildfast form med aluminiumsfolie, hell i litt vanlig filterkaffe, og tenn på den tørre kaffen slik at det blir glør og røyk (den begynner ikke å brenne), skriver dt.no.

VEPS: Antageligvis skal det fungere å tenne på kaffen for å holde vepsen unna.
VEPS: Antageligvis skal det fungere å tenne på kaffen for å holde vepsen unna. Foto: Dina Palos

Lag en vepsefelle

Klikk.no har tidligere skrevet om hvordan man latterlig enkelt kan lage en vepsefelle som gir fred rundt matbordet.

  • Alt du trenger er en tom brus- eller saftflaske
  • Skjær flasken i to. Legg noe søtt i bunnen av flasken, for eksempel ublandet saft eller brus
  • Sett den avskårne flasketuten opp ned i den avskårne flasken - som på bildet
EFFEKTIV VEPSEFELLE: Klikk.no har tidligere testet denne vepsefellen, og den viste seg meget effektiv.
EFFEKTIV VEPSEFELLE: Klikk.no har tidligere testet denne vepsefellen, og den viste seg meget effektiv. Foto: Cecilie Kløvstad

For at vepsen skal drukne umiddelbart og ikke lide unødig, kan man ha litt såpe i sukkervannet, fortalte insektsforsker Frode Ødegaard fra NINA, Norsk institutt for naturforskning i den saken.

Slik bekjemper du vepsebolet:

Her er FHI sine tips:

  • Finn vepseboldet og få det uskadeliggjort. For å finne ut hvor bolet er, kan man prøve å se etter hvor veps flyr til og fra, samt se etter bol på steder som takutspring, loft, under terrasser og andre hulrom.
  • Bekjempelse av en vepsekoloni bør gjennomføres om kvelden eller natten når alle dyrene befinner seg i bolet. Vepsene er også mindre aggressive i mørke og ved lavere temperaturer. Et unntak er geithams som er nattaktiv. Dette må man ta hensyn til dersom bol av denne arten skal bekjempes.
  • Under bekjempelsen må man beskytte seg selv med solide, heldekkende klær og hansker som vepsene ikke klarer å stikke igjennom.

Denne saken ble første gang publisert 09/08 2023, og sist oppdatert 09/08 2023.

Les også