- En enkel vanntest vil kunne gi svar på om det er behov for å beise. Kast derfor et glass vann på veggen.

- Preller vannet av kan du vente, men dersom vannet etterlater seg en våt flekk, bør du beise nå, er rådet fra påføringsekspert Jostein Brekka i Jordan.

Ulike beistyper

Beis er et vidt begrep som brukes både om tradisjonelle oljebeiser, dekkbeiser, tjærebeiser og nye, vanntynnede hybridbeiser.

Oljebeis danner en svært tynn film som gir et semitransparent resultat. Du vil altså kunne se trestrukturen gjennom beisen, og se fargeforskjeller der det er kvist.

Vannskepsis

- Jeg vil heller anbefale folk å se på selve kvistene og om disse kommer frem. Flasser de kan det være behov for et nytt strøk. Vanntesten kan føre til at du må beise oftere enn det egentlig er behov for. Det er gjerne malingsprodusenter som anbefaler dette, moderer Bjørn Jacobsen i Treteknisk.

Her er ekspertenes trinnvise fremgangsmåte:

Trinn 1

Det første du bør gjøre er å slå inn alle spikrene. Dersom du maler over disse, vil det bare dryppe og du får et skjoldet resultat.

Deretter skraper du vekk kvae og kvister.

Trinn 2

Neste trinn er å vaske. Det beste er å spyle veggen. Ikke alle hytter har tilgang på vannslange, men da tar du klut og bøtte. Benytt for eksempel kraftvask.

Trinn 3

Før du henter frem penselen, bør du børste bort skitt og løse pigmenter med en stålbørste. Dette gjør du for å få bort fliser. Bruk stålbørster med flat tråd som ikke skal skade treverket.

Har du forlengerskaft kan du la stigen ligge. Da kan du gjøre jobben ved å klikke selve børsten på et forlengerskaft.

Trinn 4

Nå kan selve beisingen begynne. Beis kan påføres enten med pensel eller rull. Velger du rull, bør du også etterstryke med pensel. Årsaken er at rullemønsteret vil føre til oppsamling av pigmenter som vil gi et flekkete resultat. Fordelen med rull er at du får mye beis opp på veggen på kort tid.

Hvis det er to personer som beiser sammen, kan det være en idé at den ene går først med rullen, og den andre like bak med pensel, lyder rådet fra Jostein Brekka.

Les også:

Møbelvarpet gjør du nå

Slik lager du en køyeseng

Sniktitt på IKEA-katalogen

Slik blir du kvitt skadedyr

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!