Dette trenger du når du skal male vinduer:

  • Skrape og ekstra blader
  • Sandpapir/flattinnet stålbørste
  • Ovale pensler

Du kan skrive ut denne artikkelen ved å klikke på printsymbolet nederst på siden.

Les også:

Utvendig vedlikehold viktig for norsk klima

Ta vare på vinduene

1. Forarbeide

Vask godt og fjern all løs maling, puss eller børst godt slik at den nye malingen sitter godt på den gamle.

2. Grunning

Dette første strøket strykes litt tørt , det vil si at du jobber malingen inn slik at du har friksjon mot underlaget. Da får du god forankring til grunningsstrøket.

3. Påføring

Gjør som proffene, dropp malerteipen. Sats heller på en god pensel og ta deg litt bedre tid. Ikke klem penselen hardt, la de ytterste hårene legge seg inntil glasset slik at du får en tynn malingstripe inn på glasset. Særlig nederst på vinduet kan det ha sprukket opp mellom kittet og glasset. Da er det viktig å fylle godt med maling slik at den renner ned i mellom den gamle kittkanten og glasset.

© Tamara Kulikova

4. Værforhold

Ideelt malevær er overskyet, 16 grader og uten regn. Det går greit å male når det er sol og, så lenge du holder deg unna solveggen. Temperaturmessig går det greit helt ned til ca 8 grader, og det går fint med oppimot 22-23 grader så lenge du står i skyggen. Tåke og fuktig luft derimot er ikke gunstig når du skal gjøre malingsjobben.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!