trender: Interiørtrendene som preget 2012

Se hvilke interiørtrender som preget 2012

Mange trender presenteres i løpet av et år. Hvilke slo virkelig rot i 2012?

TRENDER 2012: Tøffe tapeter, sterkere fargebruk , kvalitetsmaterialer og skandinavisk design preget 2012.

TRENDER 2012: Tøffe tapeter, sterkere fargebruk , kvalitetsmaterialer og skandinavisk design preget 2012. Foto: FOTO: Fargerike og Muuto

Publisert Oppdatert

Nok et år går mot slutten og tiden er inne for å reflekterer over året som har gått. Hva har skjedd, hva har preget året og hva tenker man om det kommende året?

trendfronten skjer det mye i løpet av et år, og uansett om man velger å følge trender eller ikke, er det moro å se hva som har rørt seg på interiørfronten.

Trendene 2012

I begynnelsen av hvert år deler trendanalytikerne tankene sine om det kommende årets interiørtrender. Noen av trendene klorer seg fast og preger året, mens andre er et forbigående blaff.

Bonytt.no skrev om trendene vi tror på i januar 2012. Her nevnes det både sterkere fargebruk, det ekte og naturlige, kvalitetsprodukter, inspirasjon fra naturen og neonfarger.

Videre har etniske mønstre, 50-tallet og fargegradering også blitt nevnt som store trender,

Hvilke trender mener ekspertene at preget 2012?

IKKE EN SLAGER: Den etniske trenden har ikke vært like stor først antatt. Puter fra Ikea.

IKKE EN SLAGER: Den etniske trenden har ikke vært like stor først antatt. Puter fra Ikea. Foto: FOTO: Produsent

NEONFARGER: Mange omfavnet trenden med neonfarger i 2012. Særlig rosa har vært en slager.

NEONFARGER: Mange omfavnet trenden med neonfarger i 2012. Særlig rosa har vært en slager. Foto: FOTO: Produsent

Trendanalytikernes spådommer

Trendanalytiker fra den danske Pej gruppen Anja Bisgaard Gaede mener at flere av retningene bonytt.no spådde har preget 2012.

- Slow Motion trenden, som ble presentert på Gave og Interiørmessen i Lillestrøm høsten 2012, har vært særdeles aktuell påpeker hun overfor bonytt.no. Den handler om det tidløse og holdbare, som i skandinaviske design.

- Neon rosa og graderinger har også vært stort, men jeg opplever at det etniske ble en mindre trend enn vi først antok, legger hun til. Jeg ser også at burgunder fått sitt stor gjennombrudd i 2012, som en ny og spennende farge med stort potensial.

Sterkere fargebruk

LYST TREVERK: Lyst treverk kjennetegner er et av de typiske materialene i den skandinaviske stilen som var gjeldende i 2012. Denne lampen er fra Muuto som har en typisk skandinavisk stil på mange av produktene sine.

LYST TREVERK: Lyst treverk kjennetegner er et av de typiske materialene i den skandinaviske stilen som var gjeldende i 2012. Denne lampen er fra Muuto som har en typisk skandinavisk stil på mange av produktene sine. Foto: FOTO: Muuto

EKTE KJÆRLIGHET: I 2012 var det naturlige materialer, lyst treverk, kvalitet og det ærlige, ekte og håndlagde i fokus. Den skandinaviske, eller nordiske, som kjennetegnes av lyse interiører med sterkt innslag av lyse tresorter, som gran og furu var viktig. Møbleringen er enkel og upretensiøs, og preges av ærlig materialbruk. Oyoy er et dansk interiørfirma som fokuserer på nettopp dette.

EKTE KJÆRLIGHET: I 2012 var det naturlige materialer, lyst treverk, kvalitet og det ærlige, ekte og håndlagde i fokus. Den skandinaviske, eller nordiske, som kjennetegnes av lyse interiører med sterkt innslag av lyse tresorter, som gran og furu var viktig. Møbleringen er enkel og upretensiøs, og preges av ærlig materialbruk. Oyoy er et dansk interiørfirma som fokuserer på nettopp dette. Foto: FOTO: Oyoy

ENKELT: Lette møbler og naturlige tekstiler av høy kvalitet har vært viktig. Duse, støvete palletter i greige nyanser har vært populære.

ENKELT: Lette møbler og naturlige tekstiler av høy kvalitet har vært viktig. Duse, støvete palletter i greige nyanser har vært populære. Foto: FOTO: Jotun

Dagny Thurmann-Hoelseth, fargesjef i Fargerike, jobber til daglig med trender og farger, og fikk derfor et godt innblikk i hva som egentlig slo an i 2012. Hun slår et slag for den sterke fargetrenden.

- Jeg vil si at den mest synlige og kanskje dramatiske endringen vi har sett i 2012 er forholdet vårt til farger, forteller Thurmann-Hoelseth til bonytt.no. Denne ballen startet høsten 2011, og har eskalert i et voldsomt tempo i 2012. Det som har skjedd, er at vi vil ha farger. Og vi er ikke redde for å bruke både de sterkere og svakere nyansene - alt etter egne preferanser. Vi vil ha det koselig hjemme. Det hvite blir sett på som sterilt og kjedelig.

Videre forteller hun at vi er i en fargerevolusjon som påvirker alle flater, inkludert møbler, dill og dall. En annen viktig trend en nemlig gulvtrenden som regjerer i dag.

- Gulvet går gjennom sin helt egen revolusjon, og tre-stavs-eikeparkett har fått dødsdommen, understreker fargesjefen. Dette vil vi ikke ha lenger, og det er fordi den gule undertonen ikke harmonerer helt med fargene på vei inn. Så trestavs eik er ikke stygt i seg selv, det passer bare ikke spesielt godt til fargene vi kommer til å se mye av de neste ti årene. Det vi ønsker nå, er gulv med mer nøytrale undertoner, og gjerne et kjøligere uttrykk. Tresorter med gule og røde undertoner vil vi dermed ikke kjøpe spesielt mye av i tiden fremover. Vi fortsetter med eik, men den er gjerne innfarget. Enten lys og hvitvasket, eller mer grålig, og helt ned til kalde bruntoner. Vi vil heller ikke ha trestavs-gulv lenger, men en-stavs. Salget av tre-stavs-parketter synker som en stein.

Tøffe tapeter

Nye tapettrender var også en hit i 2012.

BREDE GULV: Tre-stav-eikeparkett er på vei ut, og de brede gulvplankene er på full fart inn i varmen. Nå skal gulvene ha nøytrale undertoner og et kjøligere uttrykk.

BREDE GULV: Tre-stav-eikeparkett er på vei ut, og de brede gulvplankene er på full fart inn i varmen. Nå skal gulvene ha nøytrale undertoner og et kjøligere uttrykk. Foto: FOTO: Saga

- Fargerike er størst på tapet i Norge, og to av våre egendesignede tapeter, Strikk og Fort Hjort (som har greige bunnfarge), er de mest solgte tapetene på hele det norske markedet. Begge har noe særnorsk over seg, og viser svært tydelig at en ny nostalgi og stolthet rundt det å være norsk er på vei inn. Dette kommer bare til å styrke seg i løpet av 2013.

Fargene som preget 2012

Andre farger enn burgunder, som preget 2012, er grønt og den nye trendfargen greige.

- Når det gjelder farger ble grønt kåret til Årets Farge i 2012 av Fargerike, og vi ser at dette er en farge flere har trykket til sitt hjerte i løpet av året, forklarer Thurmann-Hoelseth. Ekstra spennende er det også når Pantone kårer Smaragdgrønt til årets farge for 2013, som viser at Norge og norsk design ligger helt i front. Som basisfarge, begynner vi å bli ferdige med grått, dette er som forventet på grunn av fargens egenskaper. Vi ønsker mer lunhet, og der har greige tatt over pallplassen. Greige er den nye it-fargen, og populariteten kommer til å fortsette i flere år fremover. De beste nyansene er Kanin FR1104, Lavakull FR1131 og Grå Ara FR1129.

- På metaller, er både gull/messing og kobber på vei inn, på alt fra små detaljer (som telysestaker) til detaljer i tapeter og kanskje aller mest spennende, på bestikk, avslutter hun.

Les også:

Her ligger de kuleste interiørbildene

Tape juletreet på veggen eller heng pynten på senga

TRENDY TAPET: Tapeten Fort Hjort fra Fargerike har vært en av årets mest solgte tapeter.

TRENDY TAPET: Tapeten Fort Hjort fra Fargerike har vært en av årets mest solgte tapeter. Foto: FOTO: Fargerike

VARME GRÅTONER: En av årets hotteste farger, greige, ble en stor hit i året som var.

VARME GRÅTONER: En av årets hotteste farger, greige, ble en stor hit i året som var. Foto: FOTO: Fargerike

POPULÆR: Strikk i interiøret har vært populært lenge, og mange dyrker det særnorske og hjemmelagde uttrykket. Da strikketapetet ble presentert i 2012 ble det en stor suksess.

POPULÆR: Strikk i interiøret har vært populært lenge, og mange dyrker det særnorske og hjemmelagde uttrykket. Da strikketapetet ble presentert i 2012 ble det en stor suksess. Foto: FOTO: Produsent

GREIGE: En blanding av grått og beige gir fargen greige. Nå vil vi ha varmere og lunere toner i hjemmene våre.

GREIGE: En blanding av grått og beige gir fargen greige. Nå vil vi ha varmere og lunere toner i hjemmene våre. Foto: FOTO: Produsent

GRØNT OG GULL: Grønt ble valgt som årets farge i 2012 av Fargerike, og som årets farge 2013 av Pantone. Gull og messing er også på full fart inn i trendbildet.

GRØNT OG GULL: Grønt ble valgt som årets farge i 2012 av Fargerike, og som årets farge 2013 av Pantone. Gull og messing er også på full fart inn i trendbildet. Foto: FOTO: Fargerike

Juks eller julerent? Lær deg triksene

Slanket bort 20 kilo og ble gravid

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning