katter og hunder I KULDEN

– Dette må du aldri gjøre med katten når det er kaldt

Kulde kan være en stor påkjenning for dyr og i verste tilfelle føre til dødsfall. Dyreeiere og andre må passe ekstra godt på når det er kaldt ute.

KJÆLEDYR UTE I KULDEN: Dyreeiere bør passe på dyrene sine i kulden. De kan få frostskader, og i verste tilfelle fryse i hjel.
KJÆLEDYR UTE I KULDEN: Dyreeiere bør passe på dyrene sine i kulden. De kan få frostskader, og i verste tilfelle fryse i hjel. Foto: Getty Images
Publisert

– Nå er det veldig kaldt ute, og vi er nødt til å passe på våre firbente venner. Den største indikasjonen på at det er for kaldt for katter å gå ut, er når de ikke ønsker å gå ut.

– Du skal derfor aldri kaste dem ut. De skal få lov til å være inne hvis de vil, men katter som vil gå ut en tur kan få lov til det – unntatt på de aller kaldeste dagene eller om de ikke kan få komme inn igjen etter kort tid.

Dette sier daglig leder ved Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset til Klikk.no.

Selv om hunder og katter har en tykk pels, kan denne kulden være skadelig for dem.

Til helgen er det meldt veldig kaldt i store deler av landet. Om prognosene stemmer, vil gradestokken peke helt ned mot 30 og 40 minusgrader på Finnmarksvidda. I Oslo kan det bli kaldeste januardag siden 1979, med temperaturer ned mot 20 minusgrader.

KATT OG KULDE: Åshild Roaldset ved Dyrebeskyttelsen Norge mener du ikke bør tvinge katten ut i kulden.
KATT OG KULDE: Åshild Roaldset ved Dyrebeskyttelsen Norge mener du ikke bør tvinge katten ut i kulden. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge

Roaldset forteller at det har vært flere tilfeller i år der katter fryser i hjel på grunn av kulden, men også av mangel på mat. Dyrebeskyttelsen Norge frykter det kan forekomme flere dødsfall fremover.

– Katter har ikke tilgang til vann utendørs i minusgrader siden det er fryst. De har også mindre tilgang til mat når alt er dekket av snø. Når det er kaldt ute, bruker katten mye energi på å holde seg varm, og de trenger da mer mat for å klare holde på varmen, sier hun.

Hun forteller videre at de antar at om lag 80 prosent av hjemløse katter vil dø av kulden, siden katter er en innført art som ikke er tilpasset det kalde klimaet i Norge.

– Katter som ikke har tilgang til nok mat og drikke, samt et sted å varme seg, vil ikke overleve vinteren. Derfor er vi spesielt bekymret for de hjemløse kattene i kulda , sier Roaldset.

Dersom katten din skal være mye ute om vinteren, må du legge til rette for dette ved å sørge for at katten har tilgang til et isolert og oppvarmet hus eller oppholdsrom til enhver tid.

– Katter får lett forfrysninger, særlig på utsatte steder, som ører, hale og poter. Katter som ikke har tilgang til et varmt oppholdssted, er svært utsatt for alvorlige frostskader og i verste fall kan de dø, sier Lars Skjegstad, pressevakt ved Mattilsynet til Klikk.no.

Les også: Giftige juleplanter for katter

Hvor mye kulde tåler en katt?

Hvor mye kulde en katt tåler varierer. Toleransen for kulde varierer mye med pels, alder, størrelse og generell helsetilstand.

– Her kommer det an på hva katten er vant til og hvordan pels den har. Det er derfor vanskelig å si noe om hvor mye de tåler, sier Roaldset.

– En norsk huskatt med tykk pels tåler mer enn andre katter og kan klare seg fint ute en hel dag i nokså mange kuldegrader. Men katten bør ikke være lenge ute hvis det er sprengkulde, og spesielt ikke hvis det er mye vind.

Dette sier professor emeritus Bjarne O. Braastad i etologi ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet til TV 2.

FROSTSKADER: Katter kan i verste tilfelle fryse i hjel eller få frostskader.
FROSTSKADER: Katter kan i verste tilfelle fryse i hjel eller få frostskader. Foto: Getty Images

Ifølge Skjegstad er det viktig at katten har tilgang til å søke ly.

– Hvis katten ikke kan trekke inn i huset når den ønsker det, skal den kunne søke ly i frostfritt uthus, garasje eller et annet egnet sted. Der skal den ha tilgang til en varm, myk, tørr og trekkfri liggeplass, sier han.

Det er viktig at liggeplassen gjøres bekvem og god, slik at katten velger å legge seg der hvis den fryser.

– Liggeplassen bør være hevet over bakken og isolert, spesielt i gulvet. Isoporplater fungerer fint som isolasjon. Tepper, spon, høy eller halm bør brukes for å gi et mykt og komfortabelt liggeunderlag. En varmelampe kan henges i passende høyde over liggeplassen dersom rommet ikke er oppvarmet, sier Skjegstad.

Professor Braastad minner om at dette faktisk er regulert i Dyrevelferdslovens paragraf 23 som omhandler dyrs levemiljø og dyrs adgang til egnet og trygt tilholdsrom.

Fare for frostskader

Katter kan oppleve å få kuldeskader.

– Vi opplever årlig at katter kommer til oss uten øreflipper fordi de har fryst av. De kan også få skader på potene sine, og det er ikke utenkelig at de kan oppleve senskader av frostskader, sier Roaldset.

Nå som det er veldig kaldt ute, råder Roaldset å ikke slippe katten ut før jobb eller før natta.

– Jeg slipper aldri ut katten før jobb når det er kaldt. Et alternativ kan være å lufte katten i bånd før du drar på jobb, så er du sikker på at katten er inne mens du er borte. Det kan være uheldig hvis katten ikke har tilgang til varme, mat og drikke i flere timer, sier Roaldset.

– Vi anbefaler alltid å ha katten inne på natten, spesielt i denne kulden. Vi vet at katter lettere skader seg på natta og at de gjerne jakter fugl ved soloppgang og solnedgang. Katten bør holdes inne på natta for å beskytte både katten og ville fugler, legger hun til.

Tegn på nedkjøling hos katter kan være skjelving, stive muskler og slapphet. Er katten nedkjølt er det viktig med gradvis oppvarming hos veterinær.

Ører, hale, kjønnsorganer og poter er utsatte for frostskader.

Dersom du mistenker at katten din har fått frostskader skal man ikke forsøke å gni huden varm. Dette kan i verste fall skape større skader hos katten.

Tips

Man må også passe på at vannkilder ikke fryser dersom katten drikker vann ute. Bruk helst ikke skåler av metall. Disse kan gi forfrysningsskader på tungen.

Kilde: Smådyrklinikken

Se mer

Når det er veldig kaldt ute, vil flere katter prøve å finne et sted å varme seg, som foreksempel under biler. Du bør derfor å være obs på at det kan gjemme seg en katt under bilen din.

– Du burde starte bilen og stå litt stille før du kjører av gårde. Du kan også ta en titt under bilen og det er en god regel å slå på panseret. De fleste katter vil skvette og derfor løpe av gårde, sier Roaldset.

Les også (+): Jeg skulle alltid være super-husmoren som klarte alt. Så sa kroppen stopp

Hvor mye kulde tåler en hund?

– De fleste hunder vil ut og gå på do. Det er utrolig fint for hunder å få mentale stimuli og få brukt litt energi ute på tur. Men man bør ha kortere turer i ekstrem kulden. På kalde dager er det ingen god ide å la hunder være ute uten tilsyn.

– Noen hunder, slik som polarhunder er bedre tilpasset ekstremkulde, men også disse hundene må få ekstra stell og pass på de kaldeste dagene. De har jo ikke blitt tilstrekkelig tilvendt den ekstremkulden som kommer nå og de trenger godt med mat og vann, samt godt isolerte hus og en grundig sjekk hver dag, sier Roaldset.

HUNDER OG KULDE: Hunder bør kun ha korte turer ute i kulden.
HUNDER OG KULDE: Hunder bør kun ha korte turer ute i kulden. Foto: Getty Images

Ikke stå lenge stille ute med hunden når det er kaldt. Hunden holder varmen bedre når den beveger på seg.

– Dersom hunden holdes periodevis ute på line, streng eller luftegård, må hundeeier ta hensyn til utetemperaturen slik at hunden ikke utsettes for ubehag eller påføres skader som følge av kulda. Husk at vind og fuktig luft påvirker den følte temperaturen, sier Skjegstad,

Hvor mye en hund tåler avhenger også av størrelse, rase og hva den er vant til. Det er derfor viktig å ta hensyn til hunden. Det er jo ikke godt å fryse verken for dyr eller mennesker, påpeker Roaldset.

Forventer at flere fryser i hjel

Roaldset forteller at de forventer at flere hunder som er på avveie, fryser i hjel under denne kuldeperioden.

– I forbindelse med nyttårsaften var det flere hunder som løp hjemmefra fordi de ble redde for rakettene. Flere av disse hundene har ikke kommet hjem, dessverre. Det er vanskelig å tro at disse hundene vil klare seg ute uten mat i flere døgn i ekstremkulden som er varslet, sier hun.

Potene tåler en del ifølge Roaldset, men hun råder likevel å kle på hunden sokker når den skal ut i kulden.

– Når det er veldig kaldt ute, bør man ha på hunden et dekken og sokker. Mange hunder har også godt av å få ørene beskyttet med en hals. Øreflippene og kjønnsorgan er spesielt utsatt for frostskader. Hvis vi synes det er kaldt, vil de fleste hunder også synes det, sier hun.

  • Hunden rister og skjelver
  • Hunden er utilpass
  • Hunden beveger seg langsomt
  • Kle på hunden og ta vare på potene

Beskytt og sjekk utsatte områder

Enkelt områder på hunden er ekstra utsatte: ører, pung, brystvorter, haletipp, mageområder og poter. Ikke alle disse områdene er enkle å dekke til, men de er mindre utsatt hvis hunden holder seg varm ved å være i bevegelse.

Sjekk derfor alltid områdene for frostskader etter tur, fjern snø- og isklumper ved å bruke en lunken klut.

Skulle uhellet være ute og hunden får frostskade må du ikke gni på område, da det kan skade. Kontakt veterinær hvis du mistenker frostskade.

Kilde: Felleskjøpet

Se mer

Dersom man er bekymret for at dyret har fått frostskader bør man ta kontakt med veterinær.

Både hunder og katter får mye stimuli og hjernetrim når de er ute. Dersom de periodevis er mye inne på grunn av kulden, bør man legge opp til litt lek og hjernetrim inne.

– Gjerne sett av litt tid der du aktiviserer hunden eller katten din, sier Roaldset.

Les også: Slik trener du hunden din: – Unngår mange unødvendige problemer

Plikt til å hjelpe

Lær deg å kjenne igjen tegn på at hunden fryser.

– Eksempler på dette kan være at hunden holder halen mellom bena, hakker tenner/skjelver i underkjeven, rister/skjelver i kroppen, løfter på potene og står på tre bein, eller ikke vil gå, sier Skjegstad.

Men det er ikke bare dyreeiernes ansvar å passe på kattene og hundene som er ute.

Dyrebeskyttelsen Norge hadde nylig et tilfelle der noen varslet om en katt som frøys i hjel ute..

– Katten klarte seg dessverre ikke. Ifølge dyrevelferdsloven er alle pliktige til å hjelpe dyr som har behov for hjelp. Dersom man ser en katt som fryser, eller som man er bekymret for, da har man plikt til å hjelpe.

– Da kan man for eksempel ta de med inn og varme dem opp eller ta dem med rett til veterinær. Dyr som er så kalde at de har redusert allmenntilstand, skal varmes opp gradvis og det kan hjelpe å dryppe litt sukkervann på leppene til dyret, sier Roaldset.

Aller helst skal de til veterinær.

– Da kan de få veterinærbehandling, også kan man sjekke etter eier. Mattilsynet dekker små kostander til nødhjelp for dyr. Dersom det ikke finnes noe eier vil Dyrebeskyttelsen Norges 25 lokalavdelinger og andre organisasjoner gjøre sitt beste for å hjelpe dyrene, sier Roaldset og fortsetter:

– Hvis man vet om katter som lider og som ikke får den behandlingen de trenger, så er det viktig at man både varsler Mattilsynet med «varsle oss» knappen på Mattilsynets nettside og tar dyret med til veterinær.

Dyrebeskyttelsen Norge er også bekymret for alle de kaninene som står ute.

– De må ha et område med plussgrader og ly for vær og vind, der vannet ikke er frossent og de har godt med høy. Om man ikke kan gi kaninen tilfredsstillende forhold ute, må man holde dem innendørs.

– Kaniner skal ikke leve alene, men sammen med en kaninvenn og de trenger nok boltreplass til lek og utfoldelse Kaniner må bli tatt vare på, og ikke sitte i trange bur og fryse, sier Roaldset.

Denne saken ble første gang publisert 05/01 2024.

Les også