Pengekrise gir rentekutt

– Renta skal ytterligere ned

Ekspertene forventer kraftig rentekutt før jul.

RENTEKUTT: Handelsbankens sjeføkonom Knut Anton Mork tror på store rentekutt.

RENTEKUTT: Handelsbankens sjeføkonom Knut Anton Mork tror på store rentekutt. Foto: Foto: Scanpix

Publisert Oppdatert

DnB NOR varsler i dag at de ned sine renter på boliglån med ett prosentpoeng, på grunn av fallende pengemarkedsrente. Beste boliglånsrente i DnB NOR blir etter dette 5,45 prosent.

- Vi har hele tiden vært tydelige på at utviklingen i markedsrentene er avgjørende for vår rentesetting. Vår beste boliglånsrente er nå 5,45 prosentpoeng, sier konserndirektør Åsmund Skår i DnB NOR Personmarked, til Nettavisen.

Kraftig kutt

Det stopper ikke nødvendigvis der.

17. desember er det igjen rentemøte i Norges Bank. Og ulike eksperter som Dagbladet har snakket med forventer et kraftig kutt, kanskje så mye som 1,25 prosentpoeng i styringrenta. Andre tror at "førjulskuttet" blir noe lavere. Alle er imidlertid enige om at renta vil bli kuttet kraftig, og det før jul.

- Prognosen vi er i ferd med å sende ut nå er at Norges Bank kommer til å kutte med 1,25 prosentpoeng, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets til Dagbladet.

Han får støtte av andre, selv om ikke alle tror kuttet blir like stort på førstkommende møte.

Finanspolitikere fra KrF, Fremskrittspartiet og Høyre sier i kveld til Nettavisen at Norges Bank allerede til uken må sette ned renten på et ekstraordinært rentemøte.

Les også: Rekordmange boliger til leie

Les også: Vent med boligkjøp

Julegave til folket

- Det vil bli en merkbar julepakke til låntagerne i Norge, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til Dagbladet.

Han tror på et kutt på et halvt prosentpoeng nå, og at det blir kuttet mer på neste møte. Om ett år tror han styringsrenta fra Norges Bank vil ligge på cirka 3 prosent - og at vi vil ha en boligrente på mellom 4 og 4,5 prosent.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Gruppen sier til Dagbladet at han tror på et kutt på ett prosentpoeng før jul og enda ett før påske.

Kutt i Sverige

Finansminister Kristin Halvorsen lover også betydelig lavere rente i tida fremover. I Sverige ble styringsrenta satt ned med hele 1,75 prosentpoeng i går. Det er det største kuttet i den svenske sentralbankens historie. Også Storbritannia og den europeiske sentralbanken satte renten kraftig ned i går.

Les også: Selg strøm til naboen

Les også: Planlegger du barn?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning