Majorstu-billen

Spising i sengen er en god måte å tiltrekke seg ubudne gjester på

Majorstu-billen er en de krypene som sprer seg raskest rundt i landet.

PELSBILLEATTRAKSJON: Majorstu-billen, eller brun pelsbille som den også heter, er glad i matsmuler. Så dersom du vil holde den unna, bør du blant annet unngå å spise i sengen.

PELSBILLEATTRAKSJON: Majorstu-billen, eller brun pelsbille som den også heter, er glad i matsmuler. Så dersom du vil holde den unna, bør du blant annet unngå å spise i sengen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Monkey Business Images Ltd/ThinkStock

Publisert Oppdatert

Soverommet er et rom med muligheter, og et sted hvor trivsel skapes. Men én aktivitet kan føre til mer enn du kan forutsi. Og når først uhellet er ute, kan det bli vanskelig å få det vekk.

"Matspising på soverom kombinert med dårlig renhold øker risikoen", skriver Folkehelseinstituttet (Folkehelsa) på sine nettsider om den brune pelsbillen, som også blir kalt Majorstu-billen. Det de tenker på er hva som tiltrekker billen og muligheten for å bli kvitt den.

- Problemet med brun pelsbille er at den er vanskelig å få fjernet, sier Stein Norstein i skadedyrfirmaet Anticimex til klikk.no, som forteller at den stadig har beveget seg nordover.

- Vi vet helt sikker at den er påtruffet i Mosjøen.

Og har den først kommet i hus bør man være bekymret, for den har en forkjærlighet for tekstiler. Ikke slik at den spiser opp klær, men et hull i bunaden er neppe noe som er kledelig.

Kommer fra Majorstua

Billen, som opprinnelig kommer fra Afrika, har vandret og flakset vidt og brett. Ifølge Folkehelsa dukket den opp i Moskva i 1961 og videre til Sverige og Danmark i 62 og 63. I Norge ble den første gang oppdaget på et studenthjem på Majorstua i 1983, og derfor har den fått navnet Majorstu-billen.

Folkehelsa forteller at billen nå er vanlig over hele Nord-Europa, og de antyder at den trolig vil erobre hele verden der mennesker bor.

BRUN PELSBILLE: Den brune pelsbillen kan bli opp til fire millimeter. Dette er et hunneksemplar. Hannens antenne har langt endeledd og er tegnet øverst til høyre.

BRUN PELSBILLE: Den brune pelsbillen kan bli opp til fire millimeter. Dette er et hunneksemplar. Hannens antenne har langt endeledd og er tegnet øverst til høyre. Foto: ILLUSTRASJON: Preben Ottesen © Folkehelseinstituttet

Bunadselskere

Det er de unge dyrene hos Majorstu-billen som volder skade. De voksne individene spiser ikke, men larvene gnager mer enn gjerne på tekstiler, skinn og det den måtte komme over.

"Forholdene innendørs i Nord-Europa likner deres opprinnelige levested. Innendørsklimaet er varmt og tørt, og næring finner larvene i støv, som i stor grad består av hår, hudavfall og matsmuler. De kan også spise ulike plantefrø, tørre insekter, tørre kjøttbiter med mer", skriver Folkehelsinstituttet på sine nettsider.

- Den gnager på ull, silke og pels (derav navnet), og kan derfor blant annet gjøre skade på bunader og andre plagg av ull, forklarer Norstein.

Hull fremkalt av brun pelsbille skiller seg fra vanlig hull, forårsaket av skarpe gjenstander, ved at de er flisete i kantene.

Billen søker mot lyset og dens favorittsteder er under kjøleskap og komfyr, langsmed lister på soverom og i sprekker mellom gulvplanker på alle rom. Larvene på sin side er lyssky og kryper raskt mot skjul hvis de avsløres.

Formerer seg hele året

Det er imidlertid ikke store krabaten det er snakk om. Den kan ifølge Folkehelsinstituttet maksimalt bli fire millimeter lang. Den har en rundaktig kroppsform med brun bakkropp og svart forkropp. Billens larver kan derimot bli dobbelt så store som det voksne dyret, er brune med gullaktig behåring og har en gulrotformet kropp med en lang haledusk.

Ifølge forsker ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Arne Rukke produserer billen avkom hele året.

- Man kan finne larver året rundt, sier han til klikk.no.

"Flygende voksne biller kan påtreffes innendørs hele året, så livssyklus er uavhengig av årstidene", skriver Folkehelsinstituttet og beskriver at hunnen legger i snitt 34 egg, og at det tar rundt fire måneder for et individ å utvikle seg fra et egg til en voksen bille. Dette er dog ved en temperatur på drøye 20 grader. Ved lavere temperatur vil det ta lengre tid.

Vanskelig å avsløre

Ifølge Norstein er det ikke andre tegn å avsløre Majorstu-billen på enn at man oppdager den der den kravler langs lister og vegger.

Men å avdekke hvor den holder til kan bli ganske vanskelig.

- Den kan oppholde seg nærmest overalt i en bolig, for eksempel i skuffen hvor man oppbevarer ullklær eller inne i veggen hvor det kanskje ligger et muselik som den forsyner seg av, forteller han og utdyper at et gammelt vepsebol også kan være et gjemmested for den brune pelsbillen.

- Unngå spising i sengen

Noe av det Majorstu-billen lever av, er støv samt matrester som blant annet brødsmuler. Så om man for eksempel liker å spise søndagsfrokosten i sengen, skal man være klar over at det kan legge til rette for ubudne sengegjester.

- Enten bør man unngå å spise i sengen eller sørge for å holde det jevnlig rent der og andre steder, slik at matrestene og støv ikke blir liggende lenge, forklarer Rukke. Han utdyper ved å fortelle at det også er andre, mindre vanlige biller som liker å meske seg i matrester.

- Ikke bruk kjemiske midler

Den som vil bli kvitt Majorstu-billen bør ifølge Rukke unngå å bruke kjemiske midler.

- Det er noe vi fraråder folk å bruke, fordi vi er opptatt av å minimere bruken av slike midler i boliger. Vi anbefaler heller å sørge for jevnlig rengjøring, og helst med støvsuger fordi det ikke tilfører fuktighet som billen liker.

- Kulde er en bra måte å bekjempe Majorstu-billen på, fordi den tåler dårlig kuldegrader. For eksempel kan man legge de infiserte plaggene i fryseren for noen dager, eller henge dem ut om vinteren når den tiden kommer.

Andre metoder som kan medvirke til at Majorstu-billen desimeres, er ifølge Rukke å pakke tørrvarer inn i tette beholdere.

- Og når det gjelder ullklær bør disse vaskes før de henges bort, fordi dette gjør plaggene mindre attraktive for billene.

Men dersom disse tiltakene ikke er tilstrekkelige og man fortsatt påtreffer et og annet individ, så er Rukke sitt råd at man, dersom man klarer det, må innfinne seg med at billen er en del av innendørsfaunaen i boligen.

- Noen ganger må man bare erkjenne at den er vanskelig å bli kvitt, og den tilhører ikke de artene vi mener man bør ha nulltoleranse overfor. Jevnlig rengjøring vil som nevnt i de fleste tilfeller sørge for at de ikke blir mange.

Les også:

Her er dine ekle soveromskammerater

Slik blir du kvitt sølvkre

Ikke drep edderkoppen

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning