Hvordan du oppbevarer og vedlikeholder sølvtøyet har mer å si enn du kanskje tror.

Mathilde Marthinsen er markedssjef og femte generasjon i sølvvareprodusenten Th. Marthinsen.

Hun forklarer til Kvinneguiden at jo oftere du bruker sølvet jo mindre vedlikehold trenger det.

- Sølv er bakteriehemmende og er således hygienisk riktig å spise med. Ideelt bør du ha ett sett i kjøkkenskuffen som du spiser med hver dag og ett sett til spesielle anledninger.

Oppbevaring av sølvtøyet

Ifølge Nettgullsmeden.no er hovedregelen at sølvtøyet pakkes slik at minst mulig luft slipper til, og at det oppbevares tørt.

Poser av stoff egner seg godt. Det samme gjør syrefrie plastposer. Avispapir og endel andre pakkematerialer egner seg ikke. Gummistrikker må heller ikke brukes, ikke engang rundt plastposene. Årsaken er ifølge Nettgullsmeden.no at gummistrikker etterlater seg merker som er vanskelig å fjerne.

Marthinsen understreker at hvis du ønsker å bruke sølvet kun til spesielle anledninger så får du kjøpt oppbevaringsposer hos gullsmeden som gjør at sølvet holder seg blankt lenger.

- Du kan også oppbevare sølvet i lukkede plastposer slik at ikke luft kommer til. Det er partikler i luften som gjør at sølvet over tid oksiderer og blir svart. Det er ingen ting farlig med det og er veldig enkelt å pusse/vaske bort.

Sølvtøy i oppvaskmaskinen

Markedssjefen påpeker at alt sølv fra Th. Marthinsen går i oppvaskmaskinen.

- Sett bestikket i eget kammer slik at det ikke kommer i kontakt med stål. De forskjellige oppvaskmidlene reagerer forskjellig i forhold til klorinnholdet i vannet.

- Får du hvite prikker på bestikket er dette bare å tørke av med et håndkle.

Rengjøring av sølvtøyet

Ifølge Marthinsen kommer du langt med å vaske sølvet med varmt vann og zalo.

- Gir ikke dette det resultatet du ønsker deg kan du bruke en myk spesialklut eller vott som du får kjøpt hos gullsmeden. Pussemidler som krem eller pasta skal brukes på anløpte (når det danner seg en gulbrun hinne utenpå sølvet) gjenstander.

- Pastaen er den enkleste å bruke og skal bare smøres på og vaskes av med vann. Kremen er den som holder blankheten lengst, denne smøres på og pusses av med en bomullsklut.

Er bestikket ditt skikkelig anløpt og ikke brukt på mange år anbefaler markedssjefen å levere det inn til gullsmeden slik at det kan bli profesjonelt pusset.

sølvtøy i oppvaskmaskin

KLART DU KAN: Ja, du kan faktisk puute sølvtøyet rett inn i oppvaskmaskinen. Bare husk å unngå å la de stå ved siden av stål og andre materialer. © ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos

Få bestikket rent med sølvfolie

Et annet godt tips for rent sølvtøy er å legge aluminiumsfolie i bunnen av oppvaskkummen. Dette må kun brukes på helt blankt sølv (det vil si ikke korridert sølv).

Klikk.no har tidligere testet dette tipset, og resultatet ble overraskende bra.

I den sammenhengen kunne professor i kjemi ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, forklare at det er sølvsulfid som danner det svarte på sølvet.

- Og saltet og aluminiumet vil sette i gang en kjemisk reaksjon som reduserer sulfidet til metallisk sølv.

- "Svovelet" går i oppløsning og reagerer med aluminiumet, opplyste professoren til Klikk.no.

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!