Test av vaskemidler

Dette vaskemiddelet ruler vaskemaskinen

Men noen vaskemidler gjør flekkene større.

TEST AV VASKEMIDDEL: Både Omo og Blenda plasserer seg i toppen av testen.
TEST AV VASKEMIDDEL: Både Omo og Blenda plasserer seg i toppen av testen. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.
Sist oppdatert

Klesvask hører til hverdagens perpetuelle, prosaiske øvelser som det ikke finnes annen bot for enn bare å gjøre dem. Du kan selvfølgelig redusere vaskefrekvensen, men før eller senere må du likevel vaske. Og da må du også ha et vaskemiddel. Noen få prøver ut alternative metoder for å få klærne rene, mens de fleste holder seg med et lite arsenal av produkter. Og til disse har svenske Testfakta fått gjennomført en test av vaskemidler for fargede tekstiler.

Ifølge Testfakta skiller det mye mellom vaskeegenskapene til de enkelte produktene.

Og ingen klarer flekkene fra kaffe og te. Noe som ifølge Martin Hansson, redaktør hos Testfakta, kan ha å gjøre med at ingen av midlene inneholder blekemiddel.

Hvert år forsvinner det ifølge Miljøstatus.no drøyt 20 000 tonn vaskemiddel inn i norske vaskemaskiner, og aktørene legger store summer inn i markedsføringen av produktene sine. Testfakta stiller seg spørsmålet om det burde vært lagt mer penger i produktutviklingen, fordi noen av de kjente merkene får dårlig karakter i testen. Men samtidig plasserer både Omo og Blenda seg i toppen av testen.

Kompromissprodukter

Ingen av produktene får toppkarakter i testen, og det kan ha en sammenheng med at de er kompromissprodukter som skal vaske rent men samtidig ikke være så sterke at de tar fargen.

- Den store utfordringen med fargevaskemidler er at de både skal vaske rent og samtidig bevare fargene, uttaler Anthony Million til Testfakta. Han arbeider i det franske laboratoriet Eurofins, som har utført testen på oppdrag av Testfakta.

Stor forskjell mellom dårligste og beste

Produktene ble testet både for sine vaskeevner og fargebevarende egenskaper. Når det gjelder fargene bedømmes både hvordan klærne blekes og hvordan fargene spres mellom ulike felt i flerfargede plagg.

Rengjøringseffekten ble testet på flere typer flekker, som for eksempel kaffe, te, rødvin, stekefett og sminke. Den overlegne vinneren på dette området ble Lidls Formil (som ikke finnes i Norge). Utfordringen er at den også fjerner fargene nesten like effektivt, derfor har også Formil testens dårligste fargebevarende egenskaper. Ifølge Testfakta er vaskemiddelet et eksempel på et produkt som er dårlig balansert.

Dårligst på vasketesten ble Grumme, som er produkt som bare selges gjennom nettbutikker. Men ifølge Testfakta får også Ariel og Lina dårlig karakterer på dette området.

- Det skiller mye mellom de beste og dårligste vaskemidlene når det gjelder rengjøring, og det vil en forbruker enkelt kunne avgjøre bare ved å teste ulike produkter, sier Anthony Million.

Flekkene forsterkes

Man skulle tro at et vaskemiddels misjon er å fjerne flekker, men testen avslørte faktisk at flere av produktene forsterket noen av flekkene. Dette gjaldt flekker av kaffe og te.

Årsaken er at fargevaskemidler oftest ikke inneholder blekemiddel, som ville tatt flekkene, men som også ville skadet plaggets farger.

- Denne typen av flekker skal man forsøke å vaske med såpe før flekken rekker å tørke. Man kan også bruke særskilte flekkfjerningsmidler før plagget vaskes, råder Anthony Million.

- Reduser mengden vaskemiddel

Mens det er store variasjoner i rengjøringsegenskapene, er forskjellene langt mindre når det gjelder fargebevarende egenskaper.

Testen viser også at farger som svart og gult er vanskeligere å bevare en for eksempel marineblått, som de fleste vaskemidlene klarer bra.

Et tips for å unngå bleking av farger, er ifølge Testfakta ganske enkelt å bruke mindre vaskemiddel enn det som anbefales på pakningen.

- Dreier det seg bare om å vaske bort svette og ikke flekker, kan man redusere mengden. Et annet tips er å bruke flytende vaskemiddel. De er ikke like effektive mot flekker, men bevarer fargene bedre, forklarer Million.

Slik ble testen gjennomført

Testen ble gjennomført på 14 ulike flekker: Sminke, stekefett, motorolje, barnemat, blod, sjokolade, sennep, gress, kaffe, te, rødvin, juice, tomatpuré og leire.

Vaskemidlene ble testet i fire vasker med en vanntemperatur på 400 C, og det ble regnet ut en middelverdi.

De fargebevarende egenskapene ble testet på 14 ulike farger. Resultatet ble målt etter at plaggene var vasket 20 ganger i 40 graders vann sammen med tre kilo sengetøy. Fargetapet ble målt med et såkalt spektrofotmeter og ble bedømt etter en 5-tallsskala, der fem er best.

Vaskemidlene ble også målt på såkalt fargeblødning, som handler om hvor mye en farg spres mellom ulike fargefelt på et plagg. Karaktersettingen ble gjort etter en femtallsskala, hvor fem er best.

Klikk.no har regnet om Testfaktas 5-tallsskala til en 6-tallsskala. Beste produkt fikk da en karakter på 4,22, og siden avviket fra 6 er så stort valgte vi å ikke bruke beste karakter, men startet skalaen på 5.

Testen ble gjennomført med produkter både fra Sverige, Danmark og Norge. I vår presentasjon har vi kun tatt med de produktene som finnes i det norske markedet. Det betyr at Formil fra Lidl, Skona fra Ica og Netop fra Netto ikke er tatt med. Videre har tre av produktene begrenset tilgjengelighet i det norske markedet. Det gjelder Ariel, Lina og Grumme.

For tre av produktene var det ikke tilgjengelig pris på de pakkestørrelsen som er brukt i testen. Det gjelder Via, Ariel og Grumme.

Les mer:

Slik unngår du at bakteriene vokser i klesvasken

Vask huset med eddik

Derfor lukter treningstøyet ditt surt

Slik blir håndklærne myke igjen

TEST AV VASKEMIDLER: Svenske Testfakta har testet ni vaskemidler som finnes på det norske markedet.
TEST AV VASKEMIDLER: Svenske Testfakta har testet ni vaskemidler som finnes på det norske markedet. Foto: ILLUSTRASJON: Roshan Tofighi/Testfakta

Denne saken ble første gang publisert 13/10 2013, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også