Vond lukt i treningsklær

Derfor lukter treningstøyet ditt surt

Mange av oss har opplevd illeluktende treningsklær, før du i det hele tatt har brukt dem. Hvorfor er det slik, og hva kan du gjøre med det?

KLÆRNE STINKER: Treningstøy er ofte laget av polyester og andre syntetiske materialer.  Skyllemidler på disse materialene kan skape vond lukt, opplyser Statens institutt for forbruksforskning.
KLÆRNE STINKER: Treningstøy er ofte laget av polyester og andre syntetiske materialer. Skyllemidler på disse materialene kan skape vond lukt, opplyser Statens institutt for forbruksforskning. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK
Sist oppdatert

De fleste av oss hiver stort sett treningsklærne til vask etter én gangs bruk. Likevel opplever du gjerne at klærne lukter surt før du i det hele tatt rekker å produsere en eneste svettedråpe.

Enkelte plagg lukter kanskje så dårlig at du ikke kan bruke dem lenger.

Grunnen til den dårlige lukten i treningstøyet kan være at det er blitt vasket på for lav temperatur over lengre tid. Vil du ha det vekk må du vaske tøyet på høyere temperatur.

Smuss bygger seg opp over tid

Leder for Forbrukerservice hos Lilleborg, Malin Skaar, bekrefter at høyere temperaturer kan hjelpe.

- Ofte er tøyet merket med 30 og 40 grader. Etter treningsøkter og med vask på 30-40 grader over tid, bygger smusset seg opp og fører til sur lukt.

- Ofte merker man ikke denne lukten før man har tatt på seg tøyet, og har begynt å trene.

Skaar forklarer til Bonytt.no at en god måte å få vekk denne lukten på er å vaske plaggene på 60 grader.

- Du trenger ikke å gjøre dette hver gang, for da er det fare for at tekstilen lettere mister farge og fasong, men en gang i blant.

- Vær obs på at noe treningstøy, som er merket med 30-40 grader, ikke tåler 60 grader. Så da må man ta en vurdering på om man "tar sjansen", understreker hun.

Skyllemiddel kan gi vond lukt

Treningstøy er ofte laget av polyester - og andre syntetiske materialer. En mulig årsak til vond lukt kan være bruk av skyllemidler på disse materialene, opplyser forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), Ingun Grimstad Klepp.

Hun viser til en rapport fra i vår som viser sammenheng mellom økt vond lunkt (svette) og bruk av skyllemidler på polyester.

- Problemet er da knyttet til at det lukter vondt også etter vask.

I følge forskningslederen utvikler ull og bomull mye mindre lukt, men i og med at bomull har dårlige egenskaper i forhold til trening vil bare treningstøy i ull være en løsning .

- Det vil også spare vask, i og med at ull er et materiale hvor lukt forsvinner gjennom lufting.

Effekten av vask går mye for antilukt og syntetiske stoffer hvis du bruker tøymykner, mens effekten av vask på ull ikke påvirkes.

Stor variasjon mellom stoffene

VOND LUKT: Selvsagt er det helt naturlig at treningsklær skal lukte litt svette. Verre er det hvis tøyet lukter surt før du i det hele tatt har kommet deg på trening
VOND LUKT: Selvsagt er det helt naturlig at treningsklær skal lukte litt svette. Verre er det hvis tøyet lukter surt før du i det hele tatt har kommet deg på trening Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK

Dette var noen av funnene SIFO gjorde i sin forskningsrapport om sur lukt i treningstøy:

Ull vasket med tøymykner har den høyeste sannsynligheten for å bli brukt på nytt uten å vaskes først. 84 prosent mener de ville brukt et plagg som luktet som ull, etter å ha vært utsatt for svette og blitt tørket og luftet, mens hele 95 prosent svarer det samme etter at stoffene igjen har vært utsatt for svette, for så å luftes.

Ingen av de spurte svarte at de ville brukt klær som luktet som det syntetiske stoffet med tøymykner som var utsatt for det samme.

Heller ikke når det syntetiske tekstilet vasket med tøymykner var nyvasket, var det mange som ville bruk det ute (40-45 prosent).

Kilder: plusstid.no, sifo.no

Les også:

Det blir ikke rent når du vasker gulvet

Slik forsvinner oppvasken kjappest

Vasker du undertøyet på 30-40 grader?

Gjør dette riktig og spar masse arbeid

Denne saken ble første gang publisert 25/08 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også