Rengjøring av kjøkkendingser

Når vasket du disse sist?

Vi bruker dem daglig, både én og to og tre ganger, men når fikk egentlig disse kjøkkendingsene en vask sist?

BEDRE TE: Det hjelper godt på smaken på te-vannet om du husker på å vaske vannkokeren en gang i blant.
BEDRE TE: Det hjelper godt på smaken på te-vannet om du husker på å vaske vannkokeren en gang i blant. Foto: FOTO: Trine Jensen
Sist oppdatert

At det er viktig å holde kjøkkenet både ryddig og rent er heldigvis noe de aller fleste har fått med seg. Ikke bare er det lite apetittelig å skulle lage mat på et skittent kjøkken, det kan faktisk også ha betydning for både helse og hygiene å slurve med renholdet.

Men om du klapper deg selv på skulderen når du har gjort rent både kjøleskap og kjøkkengulv, har du også rengjort disse mye brukte kjøkkendingsene?

1. Mikrobølgeovn

Hvem har vel ikke varmet noe i mikrobølgeovnen, åpnet døren og oppdaget at det drypper saus fra både tak og vegger inne i ovnen? Alle som har forsøkt å gjøre ren en tilgriset mikrobølgeovn, vet at dette er en jobb som ofte krever både svette og frustrasjon, og matsøl på vegger og tak inne i mikrobølgeovnen er ofte vanskelig å komme til med en børste eller klut.

Heldigvis finnes det gode råd som får jobben gjort.

RENT PÅ 1-2-3: Neida, det trenger ikke være et ork å vaske inne i mikrobølgeovnen.
RENT PÅ 1-2-3: Neida, det trenger ikke være et ork å vaske inne i mikrobølgeovnen. Foto: FOTO: Trine Jensen

- Det beste er å bruke en mikrofiberklut og varmt vann, forklarer Charlotte Sagvik hos Citymaid Hjemmeservice AS til Klikk Bolig.

- Det beste er å ta tak i dette med en gang du har sølt noe. Dersom sølet har fått tid til å stivne, kan det nok hende at du trenger noen dråper med oppvaskmiddel for å få gjort helt rent i maskinen.

Ta fatet og ringen det sitter på ut og rengjør dette separat.

- De fleste av disse kan vaskes i oppvaskmaskin, forklarer Sagvik.

- Og når du er i gang med å vaske maskinen på innsiden, kan du fint huske på å vaske både støv og fett av utsiden på mikrobølgeovnen også. Mange glemmer nemlig denne når de gjør rent.

Ifølge det amerikanske interiør- og bolignettstedet Apartment Therapy finnes det nok en smart måte å gjøre ren en skitten mikrobølgeovn på - som verken krever svette eller slit.

- Tørk ut det som måtte være av smuler og biter inne i maskinen, forklarer nettstedet.

- Så setter du en liten skål med vann inn i maskinen, og la denne stå på full varme i mellom 3 og 5 minutter.

Vil du ha litt ekstra drahjelp, kan du tilsette litt ferskpresset sitronjuice i skålen før du setter maskinen på.

- Ikke bare vil dette gjøre at mikroen lukter friskt og godt, men sitron har også en naturlig antibakteriell effekt.

Dampen vil løse opp søl og gris inne i maskinen, og gjøre det til en lett jobb å tørke over tak og vegger når du tar skålen ut.

2. Brødrister

HUSK UTSIDEN: Det kan samles mye støv og fett på knottene til mikrobølgeovnen.
HUSK UTSIDEN: Det kan samles mye støv og fett på knottene til mikrobølgeovnen. Foto: FOTO: Trine Jensen
EN SKÅL MED VANN: Dette trikset får mikroen ren på 1-2-3.
EN SKÅL MED VANN: Dette trikset får mikroen ren på 1-2-3. Foto: FOTO: Trine Jensen

Mange av oss synes brødet er best ristet. Og visste du at brødristeren også er perfekt om du vil hurtig-tine deg et par rundstykker eller kanske en bagel?

Mange tenker nok ikke at brødristeren ikke krever så mye rengjøring, da det jo sjelden dreier seg om søl, men mest smuler man må fjerne. Men ifølge nettstedet The Kitchn kan det faktisk være brannfarlig å unngå å tømme og rengjøre denne regelmessig. Slik gjør du det:

1. Plugg fra brødristeren og vent til den er helt kald før du går i gang. Gjør det enkelt for deg selv ved å legge et kjøkkenhåndkle på benken og jobb over dette. På denne måten kan du bare riste håndkleet ut i vasken etterpå, og spare deg litt opprydningsjobb.

2. Trekk ut smulebrettet på undersiden av brødristeren, og tøm dette. De aller fleste nyere brødristere har et slik brett, som samler opp smuler som samles i bunnen av brødristeren.

3. Trenger dette brettet en vask, kan du rengjøre det med varmt vann og en dråpe oppvasksåpe. En myk børste om det trenges kan også benyttes.

4. Bruk en myk liten børste til å fjerne smuler som sitter fast i rillene på innsiden av brødristeren. En myk tannbørste, eller en annen liten børste, er perfekt til denne jobben.

6. Snu brødristeren opp-ned og rist forsiktig. Bruk tannbørsten igjen om du ser smuler som sitter fast.

7. Bruk en myk fuktig klut til å rengjøre utsiden av brødristeren. En dråpe eddik kan også være fint å bruke på kluten for å ta vekk fettflekker, spesielt om brødristeren er av rustfritt stål.

3. Vannkoker

Ikke glem vannkokeren heller når du gjør rent. Sjansene er nemlig store for den trenger en vask - spesielt om du bruker den daglig. Hardt vann og kalkbelegg kan nemlig gjøre at tevannet ditt slett ikke smaker like godt som det egentlig skal.

Men heldigvis krever det ifølge nettstedet Real Simple ikke så mye å gjøre vannkokeren så god som ny igjen.

- Kok opp en kjele med vann og ha i en måleskje med mateddik, forklarer nettstedet.

- Eddiken vil løse opp kalkbelegget som helt sikkert finnes på innsiden av vannkokeren din, og vil i tillegg gjøre at den lukter rent og friskt.

Før du koker vann til te eller kaffe igjen, bør du koke en runde med bare rent vann som du slår i vasken.

- Dette er bare for å fjerne restene av eddiken.

4. Kaffetrakteren

Nordmenn elsker kaffe, det hersker det liten tvil om. Faktisk sier statistikkene at ingen steder i verden drikkes det mer kaffe per innbygger enn her i lille Norge. Så der engelskmenn er avhengige av sin elskede "cup of tea", så er det kaffe som renner gjennom årene på oss frosne nordboere.

Og det betyr ikke bare at det dukker opp en kaffebar på hvert et gatehjørne, men også at det knapt finnes et hjem i vårt landstrakte hvor det ikke står en kaffetrakter på kjøkkenbenken. Men når vasket du egentlig kaffetrakteren sist?

EDDIK: EN dråpe eddik i vannkokeren løser raskt opp kalk-belegget.
EDDIK: EN dråpe eddik i vannkokeren løser raskt opp kalk-belegget. Foto: FOTO: Trine Jensen
KALKAVLEIRINGER: Noen er mer plaget med hardt vann og kalkavleiringer enn andre. Det kan uansett lønne seg å gjøre ren vannkokeren med jevne mellomrom.
KALKAVLEIRINGER: Noen er mer plaget med hardt vann og kalkavleiringer enn andre. Det kan uansett lønne seg å gjøre ren vannkokeren med jevne mellomrom. Foto: FOTO: Trine Jensen

- Å ikke rengjøre kaffetrakteren regelmessig, vil gjøre noe med den gode kaffesmaken, røper Marit Lynes hos Norsk Kaffeinformasjon til Klikk Bolig.

- Det er klart det er viktig å ha en god kaffetrakter som er konstruert for å lage best mulig kaffe, men det er også viktig å ikke slurve med rengjøringen, å ødelegge det som kunne blitt en god kaffeopplevelse. Rent kaffeutstyr er viktig for god kaffesmak.

Ifølge nettstedet Kaffe.no skyldes besk og bitter kaffe ofte urenheter innvendig i trakteren, espressomaskinen eller serveringskannen.

- Når det gjelder trakteren, danner det seg et belegg fra kaffe og vann som setter bismak på kaffen og som etter hvert tetter igjen de tynne vannrørene i trakteren, forklarer Lynes.

- Fettstoffer sammen med humus i vannet gir avleiringer alle steder den kommer i kontakt med utstyret. Kaffepartikler som setter seg fast i filter, rør og pakninger, harskner og avgir negative smaksstoffer til kaffen. Derfor er det viktig at alle beholdere og hele maskinen rengjøres, både innvendig og utvendig.

Men det er ikke likegyldig hva du bør gjøre ren kaffetrakteren med.

- Såpe, klor og syntetiske vaskemidler bør være bannlyst fordi de setter smak, forklarer eksperten, som anbefaler et spesialrengjøringsmiddel til jobben.

- Selve glasskannen til kaffetrakteren kan du med fordel kjøre i oppvaskmaskinen. Men bruk spesialmidler for å rense apparatene innvendig.

Lynes og Norsk Kaffeinformasjon anbefaler produktet Clean Drop, som er et basisk rensemiddel som ikke setter smak på kaffen etter skylling.

PASS PÅ KAFFESMAKEN: Ekspertene råder deg til å gjøre denne ren hver 14.dag.
PASS PÅ KAFFESMAKEN: Ekspertene råder deg til å gjøre denne ren hver 14.dag. Foto: FOTO: Produsenten

- Dette er å få kjøpt i de fleste dagligvareforretninger, forklarer Lynes.

- Faktisk er det å anbefale at du rengjør kaffetrakteren så ofte som hver 14.dag.

5. Blender

Vi er blitt mer og mer opptatte av sunn mat i de norske hjem. Det forventes at man forer barna med mat laget fra bunnen av, og vi lar oss stadig inspirere av kjendiser og bloggere som promoterer både raw-food og rensekurer med bare flytende føde. Resultatet er at det har dukket opp dyre og flotte blendere på mang en norsk kjøkkenbenk.

Men en smoothie her eller en suppe der, det krever ofte litt innsats å gjøre blenderen ren og klar til dyst igjen etter at den har vært i bruk.

- Svært mange som kjøper blendere er snare med å spørre hvor kompliserte de forskjellige modellene er å rengjøre, får Klikk Bolig forklart fra kundeservice hos kjøkkenutstyrsbutikken Kitchn.

- For mange har fått med seg at det faktisk er store forskjeller fra modell til modell på hvor lett det er å gjøre dette. En tommelfingerregel er at det bør være mulig å skru glassmugga og knivenheten fra hverandre, det gjør absolutt jobben mye enklere.

Et annet smart tips er å sjekke at selve muggen bør tåle oppvaskmaskin.

DET BLIR IKKE LETTERE ENN DETTE: Slik blir blenderen ren og pen.
DET BLIR IKKE LETTERE ENN DETTE: Slik blir blenderen ren og pen. Foto: FOTO:Kelly/Imperfecthomemaking.com/

- Gjør den dette, er det jo lett å gjøre muggen ren. Sjekk også nøye hvor enkel motorenheten er å vaske etter bruk. Husk på at jo mer sporer eller riller, dess mer pirkete blir arbeidet med å gjøre rent.

På bloggen Imperfecthomemaking.com fant vi et tips som visstnok skal gjøre blenderen ren i en fei - helt uten svette og tårer.

Slik gjør du:

1. Ha et par dråper oppvaskmiddel i muggen på blenderen. Ikke overdriv, da kommer det bare til å skumme over når du kjører blenderen i gang.

2. Fyll blenderen 1/3 full med varmt vann.

3. Ha lokket på og hold gjerne en hånd på mens du starter blenderen.

4. Sett blenderen på og la den surre og gå i 30 sekunder. Litt lengre ved behov.

5. Skyll ut såpeblandingen, rens med rent, lunkent vann og sett til tørk.

Nå er blenderen klar til dyst igjen.

Les også:

Her finner du inspirasjon til interiøret hjemme

Slik rengjør du de skitneste stedene i huset

Slik fjerner du ekle flekker på hodeputen

10 tips til et finere kjøkken

Denne saken ble første gang publisert 06/06 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også