tett avløp

Slik renser du sluket

Det er bare å ta på seg gummihansken og gå i gang.

TETT AVLØP I alle sluk samler det seg hår, fett og såperester. Hvis du ikke renser sluket, vil det tette seg og det kan skape dyre oversvømmelser.
TETT AVLØP I alle sluk samler det seg hår, fett og såperester. Hvis du ikke renser sluket, vil det tette seg og det kan skape dyre oversvømmelser. Foto: SINTEF Byggforsk
Sist oppdatert

Selv på et nyoppusset bad vil du etter hvert oppleve at vannet i badekaret eller dusjen begynner å bruke veldig lang tid på å forsvinne ned i sluket.

Spesielt hvis det er mange i huset med langt hår og dere dusjer ofte, vil det bli tett i sluket på badet.

Å holde sluket åpent er en rask og billig forsikring mot vannskader.

- Det er veldig viktig å rense sluket jevnlig, hvor ofte avhenger av husstanden, for eksempel hvor mange personer med langt hår som bor der. Men du merker fort når det er på tide, når vannet begynner å renne saktere ut, sier rørleggermester Mari-Ann Amundsen hos Brødrene Amundsen Rørleggerbedrift i Oslo.

Dersom du ikke renser sluket kan det bli tett og skape oversvømmelse. Det kan føre til vannskader, enten hos deg selv eller hos naboen i etasjen under.

Les også: Slik blir du kvitt vond lukt på badet

Enklere å rense nye sluk

Det er slett ikke vanskelig å holde sluket rent. Litt ekkelt kan det være å dra opp gammelt hår, fett og såperester, men det er bare å ta på seg gummihansken og gå i gang.

- Det finnes flere typer sluk. På en del nyere sluk er det en kopp med et håndtak som man kan løfte ut og rense for det som har samlet seg der. På eldre sluk må man ta av risten og grave fram det man finner, sier Amundsen til klikk.no.

Dette bør gjøres minst hver tredje måned som en tommelfingerregel, men behovet vil avhenge av hvor mange som bor i husstanden og hvor mye hår de mister i dusjen.

- Sluk som ikke renses jevnlig fylles gradvis opp med hår, smuss og fett. Særlig i perioder uten vanntilførsel kan denne materien stivne og tette deler av slukets utløp, sier Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk.

Han mener det kan være en grei huskeregel å rense sluket før du drar på ferie. Da vil ikke rørene få anledning til å tette seg enda mer til mens du er borte. Hvis det blir tett mens du koser deg på ferie, er sjansen stor for at første dusj etter ferien fører til masse vann utover gulvet, noe som kan føre til kostbare vannskader.

Hvis man synes det er ekkelt å grave ut blandingen av hår, fett og såperester kan man bruke en gummihanske. Når det verste er tatt opp, er et annet godt tips å vaske rundt og i sluket med en gammel oppvaskbørste.

Les også: Disse vannskadene kan koste deg skjorta

Ring rørleggeren hvis sluket er tett

Amundsen advarer mot å bruke avløpsåpner i pulverform, fordi det kan stivne og sette seg fast i røret.

- Men en flytende avløpsåpner kan være et godt hjelpemiddel og kan fint brukes når du merker at vannet renner tregt. Men det er best å ikke overdrive bruken av kjemikalier, så bruk det med måte. Det beste er å rense sluket fysisk ved å ta vekk alt som har samlet seg, da vil det stort sett holde seg fint.

Rengjøringsmiddelet Plumbo i pulverform har fått rykte på seg for å være en dårlig idé å bruke og mange hevder at det til og med kan skade rørene. Dette avviser produsenten på det sterkeste. De har kontaktet Norges ledende leverandører av avløpsrør i plast og ingen av dem hadde hørt om skader på rør som var forårsaket av Plumbo.

Rørleggerkjeden Comforts avdeling på Bryn i Oslo vil ikke avfeie slike hjelpemidler, men ber folk være forsiktige med midler som kan være veldig sterke og etsende.

- Vi selger flere avløpsåpnere som kan være til god hjelp. Generelt vil jeg si at hvis det er noe åpning i rørene, slik at vannet siver sakte ut, så kan det være et poeng å tilsette en flytende avløpsåpner. Men hvis det er helt tett, er det best å ringe rørleggeren.

Hvis du vil prøve en naturlig og trygg variant kan du teste det gamle kjerringrådet om å blande en halv dl eddik med litt natron og kokende vann. La det virke i røret en stund før du skylder med masse varmt vann.

Denne saken ble første gang publisert 21/04 2016, og sist oppdatert 30/05 2022.

Les også