Vask tekstiler før bruk

Ikke legg deg i helt nytt sengetøy

Her er hva du må gjøre først.

HUSK Å VASKE DETTE: Kjøpt nytt sengetøy? Da bør du vaske det før du legger deg i det.
HUSK Å VASKE DETTE: Kjøpt nytt sengetøy? Da bør du vaske det før du legger deg i det. Foto: FOTO: Ane Solstad Sønnesyn
Sist oppdatert

Øko-Tex 100

- Er en godkjenning som også utføres av uavhengige organer, og som har vært på markedet en del lenger enn standarden GOTS (Global Organic Textile Standard). Øko-Tex 100 er utarbeidet av to test-institutt i Tyskland og Østerrike og er mye benyttet.

- Sikrer at produkter ikke inneholder stoffer som kan gi helseplager eller er skadelige for mennesker. Produktene testes av uavhengige laboratorier for innhold av skadelige stoffer etter liste over tillatte grenser.

- Sier ikke noe om produktet er økologisk eller om fremstilling og produksjonsprosesser. Standarden sier bare noe om innholdet av skadelige stoffer i ferdig produkt.

- Standarden deles inn flere produktklasser (med ulike krav) etter hvor nær huden produktene brukes. Den strengeste er produktklasse 1, som er for produkter som benyttes til baby og barn opp til 3 år (f.eks. soveskinn, tøyleker, sengetøy).

Kilde: http://nostebarn.no/info/miljomerking

Som regel klarer vi ikke vente med å ta i bruk en ny bluse eller med å legge oss i nytt og mykt sengetøy. Vi vil bruke det NÅ, og har ikke tålmodighet eller «tid» til å i det hele tatt vurdere å vaske det før bruk.

Men er det så lurt, da? Hva vet vi om tekstilene vi har tett inntil kroppen før de havner hos oss og hvilke stoffer de fører med seg?

- Generelt anbefaler vi at tekstiler og klær vaskes før bruk for å fjerne overskudd av kjemikalier og farge som tekstilene er satt inn. Av og til kan kjemikaliene for enkelte personer irritere huden og gi kløe/utslett, sier Malin Skaar, leder for Lilleborg Forbrukerservice, og fortsetter:

- Enkelte fargesterke plagg kan også for eksempel smitte av overskuddsfarge på andre plagg ved førstegangsbruk, så med andre ord kan det være lurt at dette går av i vasken i stedet (hvor du vasker plagget alene).

Jo tettere på kroppen, jo viktigere å vaske

Forbrukerforsker ved SIFO Ingun Grimstad Klepp mener at utgangspunktet for om vi vasker klær og tekstiler før førstegangsbruk eller ikke, er at vi på den ene siden vil utsette oss selv for minst mulig farlige ting, som her da er kjemikalier, og at vi på den andre siden vil gjøre minst mulig husarbeid hjemme (og da vaske klær) og vaske mindre med tanke på miljøet.

Hennes generelle huskeregel for vasking av nye tekstiler og klær er såre enkel:

- Jo nærmere du har tekstilet på kroppen og hvor mer følsom du er, jo viktigere er det å vaske det før du bruker det for første gang. Det har også med alder å gjøre, hvor mye nye tekstiler man utsettes for og hvor lenge det skal brukes før det får sin første vask, sier Grimstad Klepp.

Du kan også se etter merkeordningen Øko-tex 100 på tekstilet, for å avgjøre om du bør vaske det før førstegangsbruk eller ikke. Øko-tex 100 sikrer at produkter ikke inneholder stoffer som kan gi helseplager eller som er skadelige for mennesker.

- Hvis tekstiler ikke er merket, er det en god idé å vaske – men det kommer da an på hvor mye du har tenkt å bruke tekstilet før det får sin første vask, sier Grimstad Klepp.

Eksempler på ting som bør vaskes

For å forklare dette nærmere, får du noen eksempler under:

Skal du gå en uke i fjellet med et splitter nytt ullundertøysett alle dagene, bør du vaske det før du tar det i bruk.

- Det er viktigere å gjøre det da enn om du for eksempel bare skulle bruke det én dag før det blir vasket første gangen, sier forbrukerforskeren.

Har du en nyfødt baby i hus, får du ofte nye klær, som da også bringer med seg mye kjemikalier. Ekstra viktig da er det å vaske det med en gang.

- Disse klærne burde vaskes før bruk, og det samme gjelder tekstilene i vognen til babyen. Nye tekstiler er mindre rene enn gamle – med tanke på kjemikalier, understreker Grimstad Klepp.

Det anbefales også å vaske sengetøy før førstegangsbruk, for å fjerne overskudd av kjemikalier og farge som sengetøyet er satt inn i.

- Av og til kan kjemikaliene for enkelte personer irritere huden og gi kløe/utslett. I tillegg er det alltid bra å vite at det sengetøyet du skal ligge i er rene, og at ingen andre har vært i kontakt med det – enten det har vært fra produksjonen eller i butikken, sier Skaar hos Lilleborg.

Det samme gjelder da både håndklær, vaskekluter, undertøy og klær du har tett inntil huden.

Grimstad Klepp mener også at mange av oss ønsker å vaske sengetøyet vårt oftere enn vi gjør, og klærne våre sjeldnere. Dessverre blir det som regel omvendt.

- Dette fordi sengetøyet blir vasket for vår egen del, mens klær vasker vi mest i hensyn til hva andre synes. Det blir til at vi vasker klær for ofte og sengetøy for sjeldent, sier forbrukerforskeren.

VASK FØRST: Skal du gå en uke i fjellet med et splitter nytt ullundertøysett alle dagene, bør du vaske det før du tar det i bruk. - Det er viktigere å gjøre det da enn om du for eksempel bare skulle bruke det én dag før det ble vasket første gangen, sier Ingun Grimstad Klepp, forbrukerforsker ved SIFO.
VASK FØRST: Skal du gå en uke i fjellet med et splitter nytt ullundertøysett alle dagene, bør du vaske det før du tar det i bruk. - Det er viktigere å gjøre det da enn om du for eksempel bare skulle bruke det én dag før det ble vasket første gangen, sier Ingun Grimstad Klepp, forbrukerforsker ved SIFO. Foto: FOTO: Ane Solstad Sønnesyn

Luft i stedet for å vaske

Generelt sett tror ekspertene at nordmenn heller er litt for aktive enn late på vaskefronten – noe vi godt kan gjøre noe med.

- Det vaskes nok heller mer enn nødvendig, og mange vasker kun etter kort tids bruk. Da kan det være lurt, av miljøhensyn, å være bevisst på å for eksempel bruke oppfriskningsprogram på maskinen, sier Skaar.

Et annet supert triks for klær og tekstiler som egentlig ikke er skitne og som bare trenger en oppfriskning, er å lufte.

- Lufting har for eksempel god effekt på ull. Mange småbarnsforeldre bruker mye ull, som fører til mindre vask, sier forbrukerforskeren.

Skaar er enig.

- Ullklær kan med fordel luftes for å utsette vasking, da ull har evnen til å "rense seg selv" ved lufting, sier hun og legger til:

- Andre type klær som ikke er tett på kroppen kan også friskes opp slik, men ikke hvis de er skitne eller svette og så videre.

Også dynen og puten din har godt av en skikkelig lufting i blant.

- Du kan også lufte dynen og puten med sengetøy ute, da holder det seg rent lengre. Luft gjerne dynen ute, da dør midden og ristes ut. Vi svetter mye om natten, så det er også lurt å «åpne» sengen – da får du ned middproduksjonen, sier Grimstad Klepp i SIFO.

Likevel skal du ikke ta helt av og lufte ved hvert eneste tilfelle. Selvsagt skal du vaske klærne dine, også når det ikke er flekker på dem – bare ikke så ofte.

- Selv om du ikke får direkte flekker, så anbefales det uansett å vaske regelmessig for å få friske opp tøyet. Ved bruk vil for eksempel svette, hudfett og så videre feste seg på klærne/tekstilene, som kan gi vond lukt over tid. Da er det greit med en oppfriskning av tøyet, sier Skaar.

Denne saken ble første gang publisert 08/03 2015, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også