oppussing

Stabburet var slitent og falleferdig. Se den utrolige forandringen

Stabburet på Hanken har fått et nytt liv. Her kan familien sitte ned med en tekopp ved bordet og prate sammen. Det var ikke mulig for noen år siden.

STABBURET: Stabburet var nærmest ubrukelig for noen år siden. Nå har familien pusset opp stabburet og gjort det om til et fristed.
STABBURET: Stabburet var nærmest ubrukelig for noen år siden. Nå har familien pusset opp stabburet og gjort det om til et fristed. Foto: Privat
Publisert

Det er ganske nytt at de kan bruke stabburet til et fristed. For noen år siden var det ikke slik fatt med stabburet at det gikk an å tilbringe tid der.

– Alle de åra vi har bodd her, har vi håpet å kunne bruke stabburet til noe, men vi visste ikke helt til hva, eller hvordan vi skulle gjøre det, sier Lena Nilsen Hanken.

Stabburet, som på et tidligere tidspunkt var tenkt revet eller brent, var falleferdig og i svært dårlig stand da Lena og Håvard Hanken flyttet til Hanken, litt utenfor Ålesund, for tretten år siden.

I begynnelsen var det ikke de som eide stedet, og det ble ikke gjort noe med stabburet.

Taket var lekk, og inne var det bare rusk og rask, og absolutt ikke et sted man ønsket å oppholde seg.

– For 4–5 år siden leide vi en snekker som byttet takåser og la nytt tak slik at stabburet i hver fall skulle være tett. Etter det ble det stående ei stund til – helt til jeg en dag tok vaskebøtta fatt, for å se om jeg kunne få det litt koselig her inne.

STABBURET FØR: Den øvre veggen var i bindingsverk, og var helt ødelagt av tidens tann. Den hang praktisk talt bare i en spiker. Her ser man at hovedrommet hadde to dører, og var delt i to.
STABBURET FØR: Den øvre veggen var i bindingsverk, og var helt ødelagt av tidens tann. Den hang praktisk talt bare i en spiker. Her ser man at hovedrommet hadde to dører, og var delt i to. Foto: Privat

– Håvard ble også ivrig da, og etter hvert ble det byttet både vinduer og lagt nytt golv. Det største rommet i stabburet er blitt et hyggelig oppholdsrom med spisebord, kjøkkenbenk og innlagt vann og strøm siden den gang, og på hemsen er det soveplass.

KJØKKEN LOCAL GREEN: En koselig kjøkkenkrok har det også blitt plass til. Innredningen fikk Lena gratis på en Facebook-gruppe. Den har hun malt i fargen Local green. Bak innredningen var det tidligere en dør. Den ble tettet med materialer fra veggen som opprinnelig delte det store oppholdsrommet i to.
KJØKKEN LOCAL GREEN: En koselig kjøkkenkrok har det også blitt plass til. Innredningen fikk Lena gratis på en Facebook-gruppe. Den har hun malt i fargen Local green. Bak innredningen var det tidligere en dør. Den ble tettet med materialer fra veggen som opprinnelig delte det store oppholdsrommet i to. Foto: Monica Almskår Heggset

Les også: Villaen hadde stått tom i ti år. Så tittet Tom og Caroline inn vinduene

Overnattingshytte

Lenas far, som har hjulpet dem mye med bolighuset tidligere, har snekret ny trapp opp til hemsen.

– Vi har et ønske om at stabburet kan brukes av gjester, men foreløpig er det mest Sara som har overnattet her med venninner. Sara som aldri fikk seg leikehytte, har nå fått seg ei overnattingshytte, sier Lena og smiler.

De har hatt noen andre her på overnatting også, og det gikk veldig fint.

– Et ungt par som var i konfirmasjon hos naboen bodde her ei helg, og det så ut som de trivdes. Det røde stabburet er et koselig innslag i hagen, og har fått flere funksjoner som familien har bruk for; som overnattingsplass, spisebord og et ekstra lite kjøkken.

STABBURET ETTER: Stabburet hører naturlig til i hagen på Hanken nå. Ingen vet hvor gammelt det er, men en gang var det trolig bolighuset på Hanken, og ble på et tidspunkt flyttet og satt opp igjen på den fine plassen med utsikt over sjøen.
STABBURET ETTER: Stabburet hører naturlig til i hagen på Hanken nå. Ingen vet hvor gammelt det er, men en gang var det trolig bolighuset på Hanken, og ble på et tidspunkt flyttet og satt opp igjen på den fine plassen med utsikt over sjøen. Foto: Monica Almskår Heggset
HEMS: Oppe på hemsen finnes en dobbel madrass på gulvet. Her har Sara overnattet med venninner flere ganger. Andre gjester har også overnattet her, og tanken er at slekt og venner kan komme på overnatting i de varmeste månedene i året.
HEMS: Oppe på hemsen finnes en dobbel madrass på gulvet. Her har Sara overnattet med venninner flere ganger. Andre gjester har også overnattet her, og tanken er at slekt og venner kan komme på overnatting i de varmeste månedene i året. Foto: Monica Almskår Heggset
  • Skiftet tak og taksperrer.
  • Byttet golv oppe og nede (Nede på grunn av sopp og fukt, oppe på grunn av vannskader og flere hull i golvet.)
  • Byttet den øvre ytterveggen, som ikke var av tømmer. Den ble kledd og isolert.
  • Byttet vinduer.
  • Lagt inn vann og elektrisitet.
  • Vasket tømmeret godt.
  • Beiset nytt treverk.
  • Satt inn brukt kjøkkeninnredning, og malt den og to budalsstoler i fargen Local green fra Jotun.
Se mer

Les også (+): Stuen var pregløs og upersonlig. Nå har den gjennomgått en totalforvandling

Stabburet som et tilfluktssted

Huset de bor i, er ikke så stort, og når det er fotballkamp på TV, og mange unger på besøk, bruker Lena stabburet som sitt eget lille tilfluktssted.

– Det er deilig å gå hit for å ta en kopp kaffe, lese et blad eller bare se på utsikten.

FAMILIESTED: Lena og datteren Sara koser seg når de er i stabburet bare de to, men også hver for seg med venner på besøk. Stabburet er blitt et sted å gå til for hele familien.
FAMILIESTED: Lena og datteren Sara koser seg når de er i stabburet bare de to, men også hver for seg med venner på besøk. Stabburet er blitt et sted å gå til for hele familien. Foto: Monica Almskår Heggset

Når stabburet først sto her, ville de ta vare på det.

– Det er noe med å ta vare på det gamle! Selv om det ikke er blitt identisk slik det var, så er det kjekt å vite at vi har gjort det selv. Og når vi tenker på hvordan det var tidligere, i forhold til nå, så er det veldig stor forskjell!

STABBURET: Det var Håvards tipptippoldefar som kjøpte Hanken i 1829. Bildet er av oldeforeldrene hans med barneflokken og er tatt ca i 1911. Håvards farmor Laura står midt i bildet med musefletter og rutete kjole. Hun ble født i huset i 1901 og ble 100 år. Hun bodde ca 90 år i huset til Håvard, Lena og Sara. Det lille huset med torvtak ble på et tidspunkt flyttet bak hovedhuset og gjort om til stabbur, men ingen vet når.
STABBURET: Det var Håvards tipptippoldefar som kjøpte Hanken i 1829. Bildet er av oldeforeldrene hans med barneflokken og er tatt ca i 1911. Håvards farmor Laura står midt i bildet med musefletter og rutete kjole. Hun ble født i huset i 1901 og ble 100 år. Hun bodde ca 90 år i huset til Håvard, Lena og Sara. Det lille huset med torvtak ble på et tidspunkt flyttet bak hovedhuset og gjort om til stabbur, men ingen vet når. Foto: Privat
STUA I STABBURET: Stuedelen har fått et raust bord med en sofa og to budalsstoler til. Tømmerveggene har fått beholde sin naturlige patina. Lena har bare vasket dem. Bjelkene og golvet ovenpå er nytt, og har fått beis i ulik farge. Slik kommer de fine bjelkene ekstra godt fram.
STUA I STABBURET: Stuedelen har fått et raust bord med en sofa og to budalsstoler til. Tømmerveggene har fått beholde sin naturlige patina. Lena har bare vasket dem. Bjelkene og golvet ovenpå er nytt, og har fått beis i ulik farge. Slik kommer de fine bjelkene ekstra godt fram. Foto: Monica Almskår Heggset
FØR: Lena skulle gjerne ha beholdt det gamle golvet, men det var sterkt preget av fukt og soppangrep, så de fant det tryggest å legge nytt golv.
FØR: Lena skulle gjerne ha beholdt det gamle golvet, men det var sterkt preget av fukt og soppangrep, så de fant det tryggest å legge nytt golv. Foto: Privat
NYTT GULV: Et praktisk skap er innfelt i tømmerveggen. Her oppbevarer Lena fine kaffekopper. Et gammelt spyttekrus med lokk har hun også funnet plass til. Håvard lurer på å gjøre plass til TV-en i skapet, men det har de ikke blitt helt enige om enda.
NYTT GULV: Et praktisk skap er innfelt i tømmerveggen. Her oppbevarer Lena fine kaffekopper. Et gammelt spyttekrus med lokk har hun også funnet plass til. Håvard lurer på å gjøre plass til TV-en i skapet, men det har de ikke blitt helt enige om enda. Foto: Monica Almskår Heggset
STABBURET: Sara er glad for at stabburet er tatt vare på, og det har hendt både titt og ofte at hun har hatt venninner på overnatting i det lille huset.
STABBURET: Sara er glad for at stabburet er tatt vare på, og det har hendt både titt og ofte at hun har hatt venninner på overnatting i det lille huset. Foto: Monica Almskår Heggset
STABBURSVEGGEN: Siste nytt i hagen er en liten platting ved stabbursveggen. Da den kom opp, lurte husets datter på hvor mange plattinger de skulle ha? For mamma Lena er dette blitt favorittplassen når hun vil sitte ned og slappe av – og bare se ut over sjøen.
STABBURSVEGGEN: Siste nytt i hagen er en liten platting ved stabbursveggen. Da den kom opp, lurte husets datter på hvor mange plattinger de skulle ha? For mamma Lena er dette blitt favorittplassen når hun vil sitte ned og slappe av – og bare se ut over sjøen. Foto: Monica Almskår Heggset

Denne saken ble første gang publisert 20/10 2023.

Les også