Pusse opp gangen

Gangen fikk et nytt liv etter oppussingen – se forskjellen

Entreen er en viktig gjennomfartsåre og dessuten et stilmessig startpunkt for resten av interiøret. I denne leiligheten fikk en slitt og upraktisk gang nytt liv, med smart planløsning og et sobert, nordisk preg.

<b>UTDATERT:</b> Før oppussingen var gangen en trist affære med linoleumsgulv og stormønstret tapet, mange dører og lite særpreg.
UTDATERT: Før oppussingen var gangen en trist affære med linoleumsgulv og stormønstret tapet, mange dører og lite særpreg. Foto: Anne Bråtveit
Publisert

Det er alltid spennende å kjøpe en ny bolig og få sette sitt eget preg på den. Men ofte er det eksisterende interiøret ikke helt slik man har tenkt seg, så også i dette tilfellet.

Planløsningen fungerte i det store og det hele, men flyten mellom gangen og de andre rommene var ikke optimal.

ETTER: Gangen har fått nytt liv. Nå har den blitt et rom det er godt å komme inn i. Til tross for den beskjedne størrelsen, kan gangen nå skilte med en sober og sofistikert stil! Gardinen er sydd i linstoff fra Stoff &amp; Stil. Taklampe, kr 7900, hadeland.com, krakk, kr 5700, objektstories.no, og speil, kr 4213, artek.fi.
ETTER: Gangen har fått nytt liv. Nå har den blitt et rom det er godt å komme inn i. Til tross for den beskjedne størrelsen, kan gangen nå skilte med en sober og sofistikert stil! Gardinen er sydd i linstoff fra Stoff & Stil. Taklampe, kr 7900, hadeland.com, krakk, kr 5700, objektstories.no, og speil, kr 4213, artek.fi. Foto: Anne Bråtveit

Dessuten var overflatene slitte og stilmessig for lengst gått ut på dato. Kort sagt: Gangen trengte sårt en oppgradering!

De to venninnene som har kjøpt leiligheten sammen, ga interiørdesigner Silje Aune Eriksen frie tøyler med tanke på oppussingen, selv om de underveis har vært involvert i prosjektet.

Sammen har de hatt som mål å skape en entré som både er hyggelig å komme inn i, sier noe om resten av leilighetens stil og ikke minst er praktisk i hverdagen.

Les også: 4-åringen hadde ikke lyst å bytte rom. Så fikk han se dette

Oppdatert og rolig

Utgangspunktet var en enkel struktur med grunnflater i støpte betongelementer. En typisk, litt anonym gang som det finnes mange av rundt om i norske boligblokker.

Men det er likevel viktig å ta hensyn til rommets arkitektur, understreker interiørdesigneren.

– Både eierne og jeg ønsket et oppdatert, rolig uttrykk som passet bygningsmassen og tilførte helheten en mer sanselig dimensjon. Leiligheten var preget av mange omganger med oppussing, så først ble alt fjernet – helt ned til grunnflatene, forklarer Aune Eriksen.

Gardinen i lin skjuler mye oppbevaringsplass og har en lyddempende effekt i rommet. I bakgrunnen skimtes et av leilighetens soverom. Oppbevaringskasse kr 299, hayshop.no.
Gardinen i lin skjuler mye oppbevaringsplass og har en lyddempende effekt i rommet. I bakgrunnen skimtes et av leilighetens soverom. Oppbevaringskasse kr 299, hayshop.no. Foto: Anne Bråtveit

Å skrelle vekk og starte fra bunnen av tar tid og er mye arbeid, men har den fordelen at det gir kontroll over hele prosessen.

– Her er det gjort mye med overflater og møbler, men først ble det gjort flere større endringer som ikke er så åpenbare, forteller hun.

En entré må fungere, så tenk praktisk. Sørg for godt med oppbevaring og steder å henge fra seg ytterjakker.

Gulvet må tåle en trøkk, så velg et materiale som takler mye bruk. Det er her man passerer fra et rom til et annet, og dessuten kommer man inn utenfra, med småstein og rusk under skoene.

Innred med objekter og møbler som du liker, og som gjør gangen til et fint rom som viser din personlighet, samt stemmer med resten av interiøret.

God belysning er viktig – og et speil, slik at du kan ta en siste sjekk før du går ut av døren eller tar imot besøk.

Alle rom trenger noen myke innslag, også gangen. En gardin eller noen fine puter på sittebenken gjør susen!

Kilde: Silje Aune Eriksen

Se mer

Blant annet ble åpningen inn til kjøkkenet gjort større og listene rundt åpningen fjernet.

– Det gjør at disse to rommene oppleves mer som en helhet enn tidligere, noe som understrekes ytterligere av at både gang og kjøkken er malt i samme kulør.

Interiørstylist Silje Aune Eriksen.
Interiørstylist Silje Aune Eriksen. Foto: Anne Bråtveit

Et innebygd skap på høyre langvegg ble dessuten fjernet, deretter ble to dører på høyre side flyttet nærmere hverandre for å gi rommene innenfor større sammenhengende veggflater, og dermed gjøre dem enklere å innrede.

I tillegg ble døren inn til stuen, som lå innerst til venstre, tettet igjen.

– Det ble dessuten oppdaget at leilighetens lettvegger var uisolerte, så disse ble etterisolert og fikk nye gipsplater.

Les også: «Vi kranglet for første gang i puteavdelingen på Ikea og avsluttet med «silent treatment» over kjøttbollene»

Fra bod til boareal

Den største forandringen skjuler seg likevel bak forhenget innerst i gangen. Her lå det tidligere en bod på rundt fire kvadratmeter, med dør ut til gangen.

KNAGGER: De er plassert på rekke og rad blir et dekorativt, så vel som funksjonelt, innslag. Knagger i eik og aluminium, kr 405 for 2, muuto.com. Stor bag, kr 550, t-o-o-g-o-o-d.com.
KNAGGER: De er plassert på rekke og rad blir et dekorativt, så vel som funksjonelt, innslag. Knagger i eik og aluminium, kr 405 for 2, muuto.com. Stor bag, kr 550, t-o-o-g-o-o-d.com. Foto: Anne Bråtveit

Døren gjorde det vanskelig å få et ordentlig endepunkt i det langstrakte rommet, og boden var heller ikke optimal for oppbevaring.

Løsningen ble å dele boden inn i tre: To innebygde skaprekker ble integrert i rommene på hver sin side av boden, og den tredje delen ble inkludert i gangen, med plass til hyller fra gulv til tak.

– Nå har man tilgang fra alle kanter og maks effektiv lagringsplass. Dessuten regnes dette området nå som en del av leilighetens boareal. Et viktig poeng med tanke på leilighetens verdi ved videresalg, forklarer Aune Eriksen.

Foran hylleseksjonen er skapdører valgt bort til fordel for gardin. Tekstilet tilfører mykhet til et rom ellers er preget av rette linjer og slette overflater. Bak forhenget oppbevares alt fra sko til støvsuger.

– I en såpass liten gang er det viktig å få ting vekk fra gulvet for å unngå kaos. Skapet er praktisk og rommer mye, påpeker interiørdesigneren.

For den daglige oppbevaringen av jakker og annet, er det montert en knaggrekke rett ved inngangsdøren.

TIL KJØKKENET: Kjøkkenåpningen er gjort større, og de to rommene knyttes ytterligere sammen ved hjelp av en helhetlig fargepalett. Poster av By Garmi, 70 x 100 cm, kr 1400, theposterclub.com. Daniel Rybakkens speil med hylle i tre, designet i 2017 for Artek.
TIL KJØKKENET: Kjøkkenåpningen er gjort større, og de to rommene knyttes ytterligere sammen ved hjelp av en helhetlig fargepalett. Poster av By Garmi, 70 x 100 cm, kr 1400, theposterclub.com. Daniel Rybakkens speil med hylle i tre, designet i 2017 for Artek. Foto: Anne Bråtveit

– Den er til det som brukes til jevnlig, og er dessuten et sted for gjester å henge fra seg.

Les også: Cathrines hjemmekontor er ikke helt som andre hjemmekontor

Funksjonelt blikkfang

STYLING: Plint bord i eik med lærdetaljer, designet av Cecilie Manz, kr 6995, taktcph.com, poster av By Garmi, kr 900, theposterclub.com, og T-Lamp fra Frama, kr 3245, kollektedby.no.
STYLING: Plint bord i eik med lærdetaljer, designet av Cecilie Manz, kr 6995, taktcph.com, poster av By Garmi, kr 900, theposterclub.com, og T-Lamp fra Frama, kr 3245, kollektedby.no.

Innredningen er enkel, men med en tydelig personlighet. I stedet for å bruke entrémøbler, har interiørstylisten valgt produkter som like gjerne kunne stått i et annet rom.

En lav benk er plassert på den ene langveggen, mens en herlig voluminøs trekrakk står foran forhenget innerst i rommet.

– Ønsket var å skape et blikkfang i rommet, som ikke gikk på bekostning av funksjonalitet.

Krakken har et kraftig formuttrykk, men tar ikke stor plass.

– Den er mye mer enn sitt utseende og har absolutt en praktisk rolle i hverdagen, den kan brukes til å sitte på, legge fra seg på eller stå på for å nå opp til øverste hylle i skapet.

Samme gulv er brukt i hele leiligheten. Laminatgulvet Grand Majestic i fargen Katla Natural Honey er robust og vedlikeholdsfritt, berryalloc.com.

Veggen er malt i kuløren KC14 Ivory fra Detale CPH, mens dører og lister er malt i varm grå, NCS-kode S1502-Y, alt fra Flügger.

Denne saken ble første gang publisert 20/10 2021.

Les også