NYE TIDER I GAMMELT HUS

Odd Ivar gruet seg i 25 år til å ta over det falleferdige huset på gården

Å renovere et forfallent hus som er over 200 år gammelt, er ikke gjort i en fei. Odd Ivar og Silje er glad de hadde god tid til å tenke nøye igjennom alt før de startet sitt store prosjekt på familiegården på Gran.

FØR: Det har vært noen hektiske år for familien, som flyttet inn i huset på sensommeren 2021. Nå nyter Odd Ivar Ruden (35) og Silje Grini (35) et litt roligere liv sammen med sønnene Lars Elias (5) og Aksel (3). De tenker på huset som den tredje babyen sin.
FØR: Det har vært noen hektiske år for familien, som flyttet inn i huset på sensommeren 2021. Nå nyter Odd Ivar Ruden (35) og Silje Grini (35) et litt roligere liv sammen med sønnene Lars Elias (5) og Aksel (3). De tenker på huset som den tredje babyen sin. Foto: Privat
Sist oppdatert

Gården, som heter Rua og ligger idyllisk til ved Randsfjorden i Vestre Gran på Hadeland, har vært i Odd Ivar Rudens slekt siden 1848.

I det gamle hovedhuset som opprinnelig sto ferdig i 1805, bodde bestemoren hans frem til 1992, mens han selv er oppvokst i foreldrenes nyere hus på gården.

Odd Ivar er enebarn og har siden han var ganske liten vært klar over at han før eller siden måtte ta stilling til hva han ville gjøre med det gamle huset, som var temmelig forfallent.

– Jeg hadde 25 år å grue meg på, sier han og ler.

– Men jeg føler jo såpass mye eierskap til gården at jeg ikke kunne droppe dette prosjektet.

– Ja, odelsgutt og enebarn, jeg skjønte jo at han ikke var så enkel å rikke, supplerer samboer Silje Grini.

GAMMEL GÅRD: Huset på Rua har stått her ved Randsfjorden siden 1805 og trengte en solid overhaling for å kunne bli en funksjonell bolig for familien.
GAMMEL GÅRD: Huset på Rua har stått her ved Randsfjorden siden 1805 og trengte en solid overhaling for å kunne bli en funksjonell bolig for familien.
TILBYGG FØR: Huset som sto ferdig i 1805, er blitt utvidet i flere omganger i årenes løp, blant annet med et uisolert tilbygg fra 1947.
TILBYGG FØR: Huset som sto ferdig i 1805, er blitt utvidet i flere omganger i årenes løp, blant annet med et uisolert tilbygg fra 1947. Foto: Privat

Les også: Hytta ser ut til å ha stått der i 100 år, men den skjuler en hemmelighet

Rive eller pusse opp?

De to ble kjærester for ni år siden, men har kjent hverandre helt fra de gikk på skole sammen i oppveksten.

De bodde i en leid leilighet noen kilometer unna mens de funderte på hva som var best. Skulle de rive huset og bygge nytt? Eller var det gamle huset i såpass god stand at det var verdt å ta vare på?

NYTER: Nå nyter Odd Ivar Ruden og Silje Grini et litt roligere liv sammen med sønnene Aksel (3) og Lars Elias (5), og tenker på huset som den tredje babyen sin.
NYTER: Nå nyter Odd Ivar Ruden og Silje Grini et litt roligere liv sammen med sønnene Aksel (3) og Lars Elias (5), og tenker på huset som den tredje babyen sin. Foto: Jeanette Baekkevold

– Vi fikk tegnet noen ferdighus i tilfelle det skulle bli aktuelt. Og vi hadde pusset opp leilighet før, så det var «bare» å gange det med 20 eller 30, så visste vi noenlunde hva vi hadde foran oss hvis vi skulle renovere i stedet, sier Silje.

Da Lars Elias ble født i juni 2017 og de fikk behov for mer plass, måtte de ta en beslutning.

De fikk en byggekyndig bekjent til å gå grundig igjennom huset, og hans konklusjon var at de sannsynligvis ville få et bedre hus ved å renovere enn å bygge et helt nytt.

Så traff Odd Ivar tilfeldigvis en kamerat på fest, en veldig flink tømrer, som gjerne ville ta oppdraget.

Firmaet hans hadde halvannet års ventetid, men i dag er paret glad for at de fikk såpass lang tid til å tenke, planlegge, rive og klargjøre.

– Det å ha så flinke håndverkere var helt uvurderlig. Uten dem hadde det aldri gått. De var i praksis byggeledere og ga oss beskjed om hva som måtte handles inn eller forberedes før de skulle komme neste gang, sier Odd Ivar.

ENTREEN FØR: Det var mye som måtte rives før huset kunne bygges opp på nytt. I entreen forsvant både gulvet, trappa og mange lag på veggene.
ENTREEN FØR: Det var mye som måtte rives før huset kunne bygges opp på nytt. I entreen forsvant både gulvet, trappa og mange lag på veggene. Foto: Privat
ENTREEN ETTER: Gulvet i entreen er det eneste stedet i huset som er flislagt, og det er en fin kontrast mellom glatte flater og gamle tømmervegger. Trappen er laget av en lokal trappesnekker.
ENTREEN ETTER: Gulvet i entreen er det eneste stedet i huset som er flislagt, og det er en fin kontrast mellom glatte flater og gamle tømmervegger. Trappen er laget av en lokal trappesnekker. Foto: Jeanette Baekkevold

Les også (+): Hytta til Espen har en helt spesiell historie

Innrede et hus med historie

De engasjerte også en interiørarkitekt som hjalp til med alt fra å søke om fasadeendring til å tenke planløsning og velge farger. Innvendig har de hentet frem noen av de gamle tømmerveggene.

– Tenk på den fantastiske jobben de gjorde, de som for over 200 år siden hentet tømmeret og bygget hus med det utstyret de hadde til rådighet på den tida!

– Ut fra årringene å dømme skal man ikke se bort fra at noen av stokkene kan ha vært små trær så langt tilbake som til Svartedauen på 1300-tallet. Jeg blir veldig ydmyk ved tanken på det, sier Odd Ivar.

Silje har tenkt mye på hvordan man innreder et hus med historie:

– Vi setter pris på å bo i et gammelt hus og ønsker ikke å skjule det på noen måte, samtidig som vi liker å ha ett bein godt plantet i nåtiden. Stilen har blitt en salig miks av bruktkupp, arv og noe nytt, både fordi vi har små barn i huset, og lommeboka begynte å bli slunken på slutten av renoveringen.

– Jeg synes det er spennende å prøve å få gammelt og nytt til å fungere sammen, og det aller viktigste har vært å lage en lun og hyggelig stue man har lyst til å være i.

Prosjektet har kostet både tid, krefter og kroner. Likevel er det antagelig blitt rimeligere enn om de skulle ha bygget nytt.

– Men det viktigste er at jeg neppe hadde sovet godt om nettene hvis vi hadde revet det gamle huset. Nå har vi tatt vare på historien for fremtidige generasjoner, sier Odd Ivar Ruden.

KJØKKENET FØR: I første etasje var det flere mindre rom i tilknytning til kjøkkenet, så her ble det fjernet vegger for å få laget et stort allrom. Også gulvene måtte bort før det ble støpt nytt og lagt varmekabler og laminat.
KJØKKENET FØR: I første etasje var det flere mindre rom i tilknytning til kjøkkenet, så her ble det fjernet vegger for å få laget et stort allrom. Også gulvene måtte bort før det ble støpt nytt og lagt varmekabler og laminat. Foto: Privat
KJØKKENET ETTER: Kjøkkeninnredningen er fra Strai, mens peisen er av typen Pisa fra Nordpeis. Det har tatt tid og kostet både krefter og kroner å sette huset i stand, men det var det verdt, og Odd Ivar og Silje tror ikke de hadde kommet billigere unna ved å rive og bygge et helt nytt hus.
KJØKKENET ETTER: Kjøkkeninnredningen er fra Strai, mens peisen er av typen Pisa fra Nordpeis. Det har tatt tid og kostet både krefter og kroner å sette huset i stand, men det var det verdt, og Odd Ivar og Silje tror ikke de hadde kommet billigere unna ved å rive og bygge et helt nytt hus. Foto: Jeanette Baekkevold
KJELLERLUKE: Kjellerluken i glass på gulvet gjør at de kan se den gamle steintrappen i grunnmuren under.
KJELLERLUKE: Kjellerluken i glass på gulvet gjør at de kan se den gamle steintrappen i grunnmuren under. Foto: Jeanette Baekkevold
KJØKKEN: Fargevalgene var en lang prosess som startet med at Silje falt for inspirasjon på Instagram som kombinerte lys kjøkkeninnredning, blå vegger og møbler og detaljer i tre.
KJØKKEN: Fargevalgene var en lang prosess som startet med at Silje falt for inspirasjon på Instagram som kombinerte lys kjøkkeninnredning, blå vegger og møbler og detaljer i tre. Foto: Jeanette Baekkevold
KJØKKEN: I første etasje var det flere mindre rom i tilknytning til kjøkkenet, så her ble det fjernet vegger for å få laget et stort allrom. Også gulvene måtte bort før det ble støpt nytt og lagt varmekabler og laminat.
KJØKKEN: I første etasje var det flere mindre rom i tilknytning til kjøkkenet, så her ble det fjernet vegger for å få laget et stort allrom. Også gulvene måtte bort før det ble støpt nytt og lagt varmekabler og laminat. Foto: Jeanette Baekkevold
KJØKKENINNREDNING: Kjøkkeninnredningen er fra Strai, mens peisen er av typen Pisa fra Nordpeis. Det har tatt tid og kostet både krefter og kroner å sette huset i stand, men det var det verdt, og Odd Ivar og Silje tror ikke de hadde kommet billigere unna ved å rive og bygge et helt nytt hus.
KJØKKENINNREDNING: Kjøkkeninnredningen er fra Strai, mens peisen er av typen Pisa fra Nordpeis. Det har tatt tid og kostet både krefter og kroner å sette huset i stand, men det var det verdt, og Odd Ivar og Silje tror ikke de hadde kommet billigere unna ved å rive og bygge et helt nytt hus. Foto: Jeanette Baekkevold
BORDDEKKING: Silje har dekket et nydelig bord med servise de har fått i gave. Glassene er fra Hadeland Glassverk. Serviettene og serviett-ringene er fra Kid.
BORDDEKKING: Silje har dekket et nydelig bord med servise de har fått i gave. Glassene er fra Hadeland Glassverk. Serviettene og serviett-ringene er fra Kid. Foto: Jeanette Baekkevold
DEKOR: Vasen på stuebordet er fra Bohus, mens lysestakene er kjøpt på Kid.
DEKOR: Vasen på stuebordet er fra Bohus, mens lysestakene er kjøpt på Kid. Foto: Jeanette Baekkevold
OVN: Ovnen, som trolig er godt over 100 år gammel og sto i huset fra før, har de fått restaurert hos ovnsrøret.no. Nå er den tilbake på sin gamle plass i finstuen.
OVN: Ovnen, som trolig er godt over 100 år gammel og sto i huset fra før, har de fått restaurert hos ovnsrøret.no. Nå er den tilbake på sin gamle plass i finstuen. Foto: Jeanette Baekkevold
WASHED LINEN: – Vi ønsket oss en lys og lun palett og endte med Washed Linen som basisfarge med ulike tapeter som harmonerer med den. Det gylne har vi tatt opp fra messinglampene som hang i stua og det gamle skatollet med gylne detaljer, forteller Silje. Sofaen er kjøpt på Ikea og bordet på Europris, mens skinnstolene er bruktfunn.
WASHED LINEN: – Vi ønsket oss en lys og lun palett og endte med Washed Linen som basisfarge med ulike tapeter som harmonerer med den. Det gylne har vi tatt opp fra messinglampene som hang i stua og det gamle skatollet med gylne detaljer, forteller Silje. Sofaen er kjøpt på Ikea og bordet på Europris, mens skinnstolene er bruktfunn. Foto: Jeanette Baekkevold
ENTRE: Skapet i den store entreen sto i huset fra før. Lyktene er fra Bohus.
ENTRE: Skapet i den store entreen sto i huset fra før. Lyktene er fra Bohus. Foto: Jeanette Baekkevold
GAMLE TØMMERVEGGER: Silje og Odd Ivar er glade for at det lot seg gjøre å hente frem noen av de fine, gamle tømmerveggene. Disse har de bare pusset litt, men ellers latt være som de var. Stolene og puffen er fra Ikea. Gulvlampen sto i huset fra før og har fått ny skjerm. Bildet på veggen er laget av Mona Stenseth Erlandsen.
GAMLE TØMMERVEGGER: Silje og Odd Ivar er glade for at det lot seg gjøre å hente frem noen av de fine, gamle tømmerveggene. Disse har de bare pusset litt, men ellers latt være som de var. Stolene og puffen er fra Ikea. Gulvlampen sto i huset fra før og har fått ny skjerm. Bildet på veggen er laget av Mona Stenseth Erlandsen. Foto: Jeanette Baekkevold
TØMMERVEGGER: De gamle tømmerveggene er hentet frem også i deler av andre etasje. Taklampen i trappen er fra Hadeland, og den er som et smykke i interiøret.
TØMMERVEGGER: De gamle tømmerveggene er hentet frem også i deler av andre etasje. Taklampen i trappen er fra Hadeland, og den er som et smykke i interiøret. Foto: Jeanette Baekkevold
FINSTUE: Veggene i finstuen er i utgangspunktet slette veggplater med store felter av tapet som er rammet inn ved hjelp av lister. Ønsker de forandring her, er det enkelt å legge ny tapet inne i rammene. Bordet er arvegods, den blå sofaen er kjøpt på Bohus, og puffene og den grå sofaen er fra Ikea.
FINSTUE: Veggene i finstuen er i utgangspunktet slette veggplater med store felter av tapet som er rammet inn ved hjelp av lister. Ønsker de forandring her, er det enkelt å legge ny tapet inne i rammene. Bordet er arvegods, den blå sofaen er kjøpt på Bohus, og puffene og den grå sofaen er fra Ikea. Foto: Jeanette Baekkevold
TV-STUE: TV-stuen i andre etasje har sofa fra Bolia og bord fra Europris og Bohus. På veggene er det satt opp tapet i mønsteret Alicia fra Boråstapeter.
TV-STUE: TV-stuen i andre etasje har sofa fra Bolia og bord fra Europris og Bohus. På veggene er det satt opp tapet i mønsteret Alicia fra Boråstapeter. Foto: Jeanette Baekkevold
BAD: Badet er lyst og romslig med baderomsplater og vinylgulv.
BAD: Badet er lyst og romslig med baderomsplater og vinylgulv. Foto: Jeanette Baekkevold
BADEKAR: Badet er lyst og romslig med baderomsplater og vinylgulv. Badekaret fra VikingBad er mye i bruk.
BADEKAR: Badet er lyst og romslig med baderomsplater og vinylgulv. Badekaret fra VikingBad er mye i bruk. Foto: Jeanette Baekkevold
TAPET: Gjestetoalettet i første etasje har spreke vegger med tapet av typen Alicia fra Boråstapeter. Toalettkommoden er gammel og sto i huset fra før, og denne er påmontert en ny servant.
TAPET: Gjestetoalettet i første etasje har spreke vegger med tapet av typen Alicia fra Boråstapeter. Toalettkommoden er gammel og sto i huset fra før, og denne er påmontert en ny servant. Foto: Jeanette Baekkevold
SOVEROM: Walk-in-garderoben er blitt «walk-through», på vei inn til soverommet. Odd Ivar fikk en åpenbaring ved at de kunne gjøre det sånn i stedet for å «kaste bort» det ene vinduet på soverommet for å lage garderobe. Speilet er et bruktfunn, og veggene er malt i fargen Deco blue.
SOVEROM: Walk-in-garderoben er blitt «walk-through», på vei inn til soverommet. Odd Ivar fikk en åpenbaring ved at de kunne gjøre det sånn i stedet for å «kaste bort» det ene vinduet på soverommet for å lage garderobe. Speilet er et bruktfunn, og veggene er malt i fargen Deco blue. Foto: Jeanette Baekkevold
NESTEN SOM NYTT: Hovedhuset på Odd Ivars familiegård fremstår nesten som nytt etter totalrenovering både innvendig og utvendig.
NESTEN SOM NYTT: Hovedhuset på Odd Ivars familiegård fremstår nesten som nytt etter totalrenovering både innvendig og utvendig. Foto: Jeanette Baekkevold
STORT HUS: Lars Elias og Aksel hjelper gjerne til når mamma Silje sjauer utenfor huset ved Randsfjorden. Huset har en grunnflate på 125 og to fulle etasjer i tillegg til oppbevaringsplass i kjeller og på loft.
STORT HUS: Lars Elias og Aksel hjelper gjerne til når mamma Silje sjauer utenfor huset ved Randsfjorden. Huset har en grunnflate på 125 og to fulle etasjer i tillegg til oppbevaringsplass i kjeller og på loft. Foto: Jeanette Baekkevold

Denne saken ble første gang publisert 23/02 2023, og sist oppdatert 11/12 2023.

Les også