Lei av Mørkt og trist 80-tallskjøkken

Nytt kjøkken på budsjett

Kjøkkenet i det gamle huset fra 1847 var mørkt og ganske trist da Lill Ann overtok. Ser man på prislappen, er det helt utrolig hvilken forvandling hun fikk til!

<b>TRIST:</b> Lill Ann syntes at kjøkkenet var utdatert og trist, med HTH-innredning fra 1985 og et slitt belegg på gulvet.
TRIST: Lill Ann syntes at kjøkkenet var utdatert og trist, med HTH-innredning fra 1985 og et slitt belegg på gulvet. Foto: privat
Sist oppdatert

Lill Ann Sylstad (47) kom til småbruket i Vidnes i Skiptvet, eller «Skjetve» som de sier her i Indre Østfold, i 2019.

Da hadde hun bodd noen år i en tomannsbolig 10 minutter unna, men drømmen hadde lenge vært å eie en gård.

– Jeg hadde sett på det som var til salgs i området, men for det første var det ikke mange som var aktuelle for meg, og for det andre gikk de for altfor høye priser for meg. Så da dette dukket opp, ble jeg veldig interessert, forteller Lill Ann.

I mange år hadde den forrige eieren brukt gården som feriested, men det meste av tiden sto huset tomt. Her er det skog på alle kanter og langt til nærmeste nabo.

FORNØYD MED KJØKKENET: Lill Ann er strålende fornøyd med kjøkkenfornyelsen, og det samme vil vi tro at Zlatan er. Han er en av Lill Anns fem newfoundlandshunder.
FORNØYD MED KJØKKENET: Lill Ann er strålende fornøyd med kjøkkenfornyelsen, og det samme vil vi tro at Zlatan er. Han er en av Lill Anns fem newfoundlandshunder. Foto: Jeanette Bækkevold

Lill Ann, som blant annet driver med oppdrett av newfoundlandshunder, skjønte at dette var et perfekt sted for henne.

Nå bor hun her sammen med en katt, fem hunder, åtte sauer og 18 høner.

Les også (+): Et vannrør frøs på hybelen. Er det jeg eller utleier som må betale rørleggeren?

Lav standard

– Prisen var overkommelig, men standarden var svært lav, så her var det mye å gjøre. Selve bolighuset måtte jeg bare nedprioritere. I stedet satte jeg opp gjerde, bygget hønsehus og begynte med låven.

Regnestykket for det «nye» kjøkkenet ble omtrent som dette:

Gulv: ca. kr 1500

Fliser: ca. kr 1500

Maling: ca. kr 1000

Knotter/håndtak: ca. kr 1000

Vegghyller: ca. kr 1000

Benkeplater: ca. kr 6000

Totalt: ca. kr 12 000

Se mer

At boligen var litt gammelmodig og shabby var i og for seg ikke noe stort problem, for Lill Ann tilbringer det meste av tiden ute og bryr seg egentlig ikke så mye om hvordan det ser ut inne.

– Men om vinteren blir det jo mer tid innendørs, og da vennene mine påpekte at det ikke bare var dyrene som skulle ha det bra her, og at de syntes kjøkkenet var i tristeste laget, måtte jeg jo si meg enig, sier Lill Ann og ler.

Les også: Hytta var full av gulnet furu før familien tok grep

Fjernet overskap

Hun malte himlingen lysere og fjernet overskapene på den ene veggen. Den mørke blåfargen som var på veggene fra før, ble byttet ut med en lysere gråfarge. Frontene på skuffer og skap fikk også ny maling.

<b>FØR OG ETTER:</b> De blå veggene ga kjøkkenet et nokså mørkt uttrykk. Kjøkkenet ble adskillig mer luftig etter at veggskapene ble fjernet.
FØR OG ETTER: De blå veggene ga kjøkkenet et nokså mørkt uttrykk. Kjøkkenet ble adskillig mer luftig etter at veggskapene ble fjernet. Foto: privat og Jeanette Bækkevold

– Jeg tok dem av og sto her inne på kjøkkenet og malte dem. Ute kunne jeg ikke stå, på grunn av mygg og knott. Jeg synes det gikk greit, selv om det er litt pirkete arbeid, sier Lill Ann.

Hun forteller at hun pusset, vasket og la et par strøk sperregrunning, før hun malte tre strøk i fargen Valmuefrø.

Les også: Stina og Jørgen har syv kilometer til butikk, skole og barnehage

Rimelige veggfliser

På gulvet lå det gammelt og slitt belegg, og Lill Ann kjøpte først noen billige dekorfliser som hun limte oppå.

– Men gulvet var så bølgete og skjevt at flisene løsnet med en gang, så det var en ganske mislykket operasjon. I stedet ble det laminatgulv, som jeg kjøpte billig på Rusta.

<b>FØR OG ETTER:</b> Murveggen i hjørnet var mørk og flekkete. Lill Ann la på et tykt lag med mørtel som hun børstet utover med murkost. For å få litt spill i fargen blandet hun i litt hvitmaling.
FØR OG ETTER: Murveggen i hjørnet var mørk og flekkete. Lill Ann la på et tykt lag med mørtel som hun børstet utover med murkost. For å få litt spill i fargen blandet hun i litt hvitmaling. Foto: privat og Jeanette Bækkevold

Hun fikk også kjøpt rimelige veggfliser, som en kamerat hjalp henne med å sette opp.

– Jeg syntes de gamle benkeplatene var veldig slitte og stygge, så jeg bestemte meg for å investere i nye, selv om de var litt dyre. Ellers kunne jeg lagt dekorplast på dem og fått oppussingen enda mye rimeligere, sier Lill Ann.

Les også: Odd Ivar gruet seg i 25 år til å ta over det falleferdige huset på gården

<b>LYST &AMP; KOSELIG:</b> Kjøkkenet er blitt lyst og koselig med nytt gulv, nymalte fronter og nye benkeplater. Og utenfor kjøkkenvinduet skimtes sauene.
LYST & KOSELIG: Kjøkkenet er blitt lyst og koselig med nytt gulv, nymalte fronter og nye benkeplater. Og utenfor kjøkkenvinduet skimtes sauene. Foto: Jeanette Bækkevold

Alt i alt er hun strålende fornøyd med resultatet.

– Det er en helt annen følelse å komme inn på kjøkkenet nå. Jeg er glad i å lage mat, og det er så mye koseligere å gjøre det, nå som det er blitt så lyst og fint her.

VEGGDEKOR: Lill Ann serverer deilig hjemmebakst til kaffen. På den ene veggen har Lill Ann hengt noen bordskånere i filt som hun har kjøpt på Kid.
VEGGDEKOR: Lill Ann serverer deilig hjemmebakst til kaffen. På den ene veggen har Lill Ann hengt noen bordskånere i filt som hun har kjøpt på Kid. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>GOD STEMNING:</b> Selv oppvasken er hyggeligere når kjøkkenet har fått en oppfriskning.
GOD STEMNING: Selv oppvasken er hyggeligere når kjøkkenet har fått en oppfriskning. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>ENKLE GREP:</b> Frontene ble malt i fargen 1877 Valmuefrø fra Jotun og fikk nye knotter og håndtak fra Ikea.
ENKLE GREP: Frontene ble malt i fargen 1877 Valmuefrø fra Jotun og fikk nye knotter og håndtak fra Ikea. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>LYST MOT MØRKT:</b> Veggene er malt i fargen 10249 Sober fra Jotun, mens frontene har fått en litt lysere nyanse.
LYST MOT MØRKT: Veggene er malt i fargen 10249 Sober fra Jotun, mens frontene har fått en litt lysere nyanse. Foto: Jeanette Bækkevold
<b>GRØNNE DETALJER:</b> Grønne urter er både praktisk og dekorativt på Lill Anns «nye» kjøkken.
GRØNNE DETALJER: Grønne urter er både praktisk og dekorativt på Lill Anns «nye» kjøkken. Foto: Jeanette Bækkevold

Denne saken ble første gang publisert 04/02 2024, og sist oppdatert 05/02 2024.

Les også