TØMMERVEGGER MED HISTORIE

Hytta ser ut til å ha stått der i 100 år, men den skjuler en hemmelighet

Det er vanskelig å tro at hytta faktisk er av nyere dato.

HYTTE: Hytta er bygget av en tømmerkasse fra 1906. Vedskjulet nedenfor er flyttet fra Ringebu. Planen er å legge på et skifertak som er kjøpt brukt.
HYTTE: Hytta er bygget av en tømmerkasse fra 1906. Vedskjulet nedenfor er flyttet fra Ringebu. Planen er å legge på et skifertak som er kjøpt brukt. Foto: Kathrine Sørgård
Sist oppdatert

I Møylibygda høyt over Vestre Gausdal ligger hytta, som minner om et lite småbruk fra en annen tid. Den ble bygget på 1990-tallet av en tømmerkasse fra et bolighus fra 1906.

Dette har vært Anita Kjeverud og samboeren Arne Olav Dullums
lille himmelrike i tre år nå, med utsikt mot Gausdal Vestfjell og Langsua nasjonalpark.

– Jeg er så glad for at Arne Olav ble med på å virkeliggjøre hyttedrømmen, selv om det i utgangspunktet mest var min drøm, forteller Anita.

Alt er gjenbruk

Den tidligere eieren kommer fra nabogården. Han bygget selv hytta, og tomten er skilt ut fra gården han vokste opp på.

Hvor: Gausdal kommune

Fylke: Innlandet

Byggeår: 1991–1996

Størrelse: 59 m². Anneks:
16 m². Vedskjul: 14 m².

Utvendig kledning: Tømmer

Tak: Villskifer

Rominndeling: 1 etg.: Gang, bod, stue med spisestue, kjøkken, soverom.
2 etg.: 2 soverom, mellomgang.

Fasiliteter: Innlagt strøm. Vann til kran ute fra brønn sommerstid. Utedo.

Instagram: villa_kvisten

Se mer

– Alt i det gamle huset som han bygget hytta av, er brukt om igjen. Som dører og dørstokker. Det er så fint å kunne ta over en hytte med så mye sjarm, laget på en så fin og ordentlig måte, forteller Anita.

HØYT OPPE: Hytta ligger høyt over Vestre Gausdal i et skrått terreng. Hytta er bygget av en tømmerkasse fra 1906. Vedskjulet er flyttet fra Ringebu. Bak vinduet ligger kjøkkenet.
HØYT OPPE: Hytta ligger høyt over Vestre Gausdal i et skrått terreng. Hytta er bygget av en tømmerkasse fra 1906. Vedskjulet er flyttet fra Ringebu. Bak vinduet ligger kjøkkenet. Foto: Kathrine Sørgård

Tømmeret har utgjort en av flere etasjer i det gamle bolighuset. Tømmer-kassen til første etasje ble flyttet fra Tretten rundt 1990.

Vedskjulet er gammelt i sin helhet, det ble flyttet fra Ringebu i 1995. Annekset laftet også tidligere eier selv, av gammelt tømmer.

Fordi det gamle tømmeret og alt som er viktig var i god stand, kunne Anita fokusere på å gjøre det fint inne. Alt som paret kunne gjøre selv, er utført til et lavt budsjett. Alt nytt er likevel gammelt, fordi det er kjøpt brukt.

UTSIKT: Kjøkkenbenken er bygget lav for å ta vare på den formidable utsikten mot Gausdal Vestfjell. Innredningen heter Lerhyttan, fra Ikea. Lykt fra Kid.
UTSIKT: Kjøkkenbenken er bygget lav for å ta vare på den formidable utsikten mot Gausdal Vestfjell. Innredningen heter Lerhyttan, fra Ikea. Lykt fra Kid. Foto: Kathrine Sørgård

– Vi har fortsatt mange prosjekter vi vil utføre på hytta. For meg er det litt av motivasjonen med å ha hytte, jeg elsker oppussing. Så jeg tror det blir kjedelig den dagen alt er sånn som jeg ser det for meg. For meg gir det ro i sjela når jeg svinger malerkosten. Heldigvis har jeg en samboer som også må ha noe å henge fingrene i, forteller Anita.

Les også: Kjøpte samme handlevogn med to års mellomrom: Slik ble resultatet

Drømmen om hyttejul

Kjøkkenet har paret bygget og satt opp selv av en gammel innredning og noen ferdigkjøpte skap.

Et eldre bolighus med en tømmerkasse fra 1906 ble tatt ned fra 1989–90. Tidligere eier gjenbrukte tømmeret fra første etasje i bolighuset, som han bygget hytta av over flere år, fra 1991–1996.

Grunnmuren ble støpt allerede i 1976. For å få tømmerkassen til å passe perfekt, ble det støpt ny mur på den gamle.

Vedskjulet nedenfor hytta ble flyttet fra Ringebu og satt opp igjen i 1995.

Annekset ovenfor hytta ble tømret av tidligere eier etter et laftekurs. Noe av tømmeret er fra Helleberghaugen (Fossheim) og resten er fra en låve i Tøftum. Det ble satt opp i 2005.

Se mer

– Det første året lagde vi all mat på den gamle vedkomfyren. Nå har vi investert i en ny stekeovn. Men det er fortsatt stas å kunne bruke vedovnen til matlaging, forteller Anita, som har laget både pizza, kjøttkaker og kjøttsuppe med den.

Hyttelivet her er fortsatt enkelt. Strøm er det her, men vannet fraktes med hjemmefra deler av året. For vinterstid fryser vannet fra brønnen, så da er det medbrakt som gjelder.

FØR: Kjøkkenet var sjarmerende også før oppussingen.
FØR: Kjøkkenet var sjarmerende også før oppussingen. Foto: Privat
ETTER: Kjøkkenbenken er gjenbruk av en eldre utgave, som er satt behørig i stand og tilpasset vask og koketopp. Malt i fargen 8422 Green Marble fra Jotun. Samme farge på veggen bak.
ETTER: Kjøkkenbenken er gjenbruk av en eldre utgave, som er satt behørig i stand og tilpasset vask og koketopp. Malt i fargen 8422 Green Marble fra Jotun. Samme farge på veggen bak. Foto: Kathrine Sørgård
KJØKKEN: Kjøkkenbenken før den ble restaurert.
KJØKKEN: Kjøkkenbenken før den ble restaurert. Foto: Privat

– Jeg elsker å stå opp om morgenen, fyre i ovnen, gå ut på en kald utedo for så å legge meg igjen under en varm dyne, forteller Anita, som sammen med guttene Karsten (8) og Syver (12) liker å spille kortspill på hytta, noe de aldri gjør hjemme.

Når snøen har lavet ned settes virkelig julestemningen. Etter at dette bildet ble tatt, er de solbrente veggene beiset.
Når snøen har lavet ned settes virkelig julestemningen. Etter at dette bildet ble tatt, er de solbrente veggene beiset. Foto: Privat

– Guttene synes vinteren på hytta er topp. De lager hopp og kjører slalåm i løssnøen nedover lia. Vi griller og aker. Her oppe finner vi roen på en helt spesiell måte, forteller Anita.

Hun liker å pynte til jul i hytta, selv om de ikke har feiret selve høytiden der ennå.

Den første julen gikk med til å vaske ned hytta, men en gang skal familien feire jul her, og det gleder de seg til.

– Litt julepynt etter mormor, et par strikkede knestrømper etter morfar, kongler og stearinlys, da er julestemningen satt for meg.

– Når vi i tillegg har et pyntet juletre med pakker under, granbar og levende lys, og et fint dekket bord, fyr i peisen og ullsokker på føttene – ja, da må det bare bli den koseligste julen!

Les også (+): Norske hoteller som skjuler utrolige historier

YTTERDØR: Den sjarmerende ytterdøren er Anita svært glad i.
YTTERDØR: Den sjarmerende ytterdøren er Anita svært glad i. Foto: Kathrine Sørgård
GJENBRUK: Tregulvet er gjenbruk fra tømmerkassen til huset fra 1906 som hytta er bygget av. Et gjenbruk som gir en særegen sjarme og et kledelig visuelt alderstillegg i hytta som sto klar i 1996.
GJENBRUK: Tregulvet er gjenbruk fra tømmerkassen til huset fra 1906 som hytta er bygget av. Et gjenbruk som gir en særegen sjarme og et kledelig visuelt alderstillegg i hytta som sto klar i 1996. Foto: Kathrine Sørgård
VEDOVN: Vedovnen på kjøkkenet ble flittig brukt det første året før ny stekeovn ble montert. Men den kan fortsatt brukes, og er veldig kjekk å ha hvis strømmen går.
VEDOVN: Vedovnen på kjøkkenet ble flittig brukt det første året før ny stekeovn ble montert. Men den kan fortsatt brukes, og er veldig kjekk å ha hvis strømmen går. Foto: Kathrine Sørgård
JULESTEMNING: Litt julepynt etter mormor og tente lys. Med det er julestemningen satt for Anita. Skapet var lutet trehvitt før Anita behandlet det med Osmo hardvoksolje. De rødmalte bjelkene i taket skal males grå.
JULESTEMNING: Litt julepynt etter mormor og tente lys. Med det er julestemningen satt for Anita. Skapet var lutet trehvitt før Anita behandlet det med Osmo hardvoksolje. De rødmalte bjelkene i taket skal males grå. Foto: Kathrine Sørgård
SOFAKROK: Sofakroken er ekstra koselig med håndlaftet tømmer som fremheves av den lyse sofaen. Gulvet ble tatt med fra huset som hytta er bygget av, og lagt på nytt.
SOFAKROK: Sofakroken er ekstra koselig med håndlaftet tømmer som fremheves av den lyse sofaen. Gulvet ble tatt med fra huset som hytta er bygget av, og lagt på nytt. Foto: Kathrine Sørgård
SOVEROM: Veggfargen, som er en fin kontrast mot det ubehandlede tømmeret, har Anita selv mikset. Litt hvit og gul maling ble blandet med en mørk maling som hun hadde stående. Sengetøy og liftgardin fra Kid. Lampe fra Lampehuset.
SOVEROM: Veggfargen, som er en fin kontrast mot det ubehandlede tømmeret, har Anita selv mikset. Litt hvit og gul maling ble blandet med en mørk maling som hun hadde stående. Sengetøy og liftgardin fra Kid. Lampe fra Lampehuset. Foto: Kathrine Sørgård
ØVRE ETASJE: Å male det trehvite rommet, gjorde det lysere og friskere. Takene er påført interiørbeis, gulvet er oljet grått. Mellom soverommene på loftet kommer den rødmalte trappen opp fra stuen. Kofta er et bruktkupp.
ØVRE ETASJE: Å male det trehvite rommet, gjorde det lysere og friskere. Takene er påført interiørbeis, gulvet er oljet grått. Mellom soverommene på loftet kommer den rødmalte trappen opp fra stuen. Kofta er et bruktkupp. Foto: Kathrine Sørgård
SOVEROM: Soverommet over kjøkkenet har umalte flater, her er panelet lysnet i stedet.
SOVEROM: Soverommet over kjøkkenet har umalte flater, her er panelet lysnet i stedet. Foto: Kathrine Sørgård
UTEDO: Utedoen ligger høyt på tomta, med en formidabel utsikt mot åsene på den andre siden av dalen.
UTEDO: Utedoen ligger høyt på tomta, med en formidabel utsikt mot åsene på den andre siden av dalen. Foto: Kathrine Sørgård
ANEKS: Anitas drøm er å tette og innrede dette sjarmerende annekset, som ble tømret av tidligere eier i 2005, etter et laftekurs.
ANEKS: Anitas drøm er å tette og innrede dette sjarmerende annekset, som ble tømret av tidligere eier i 2005, etter et laftekurs. Foto: Kathrine Sørgård
UTSIKT: Fra hytta er det en formidabel utsikt mot Gausdal Vestfjell.
UTSIKT: Fra hytta er det en formidabel utsikt mot Gausdal Vestfjell. Foto: Privat

Satt inn nye ventiler i kjeller

Lagt på grus/sand og plast for å stoppe fuktighet mot hytta. Hele kjelleren er fylt med plast og grus/sand.

Lagt inn elektrisk kurs på kjøkkenet til platetopp, stekeovn og kjøleskap.

Malt og besiet noen vegger, gulv og lister

Pusset opp en eldre kjøkkenbenk

Montert nytt kjøkken

Laget spisebord

Beiset utedoen

Beiset tømmeret utvendig


Planer videre:

Legge på skifertak som er kjøpt bruk

Male flere lister og bjelker

Lage til bad i en bod ved yttergangen

Montere ny og tett ytterdør slik at det kan legges varmekabler i entreen

Sette inn dør på kjøkkenet til en planlagt terrasse utenfor

Tette og innrede annekset

Se mer

Denne saken ble første gang publisert 01/01 2023, og sist oppdatert 02/01 2023.

Les også