Oppussing av leilighet: Filip August BEndi

Den prisvinnende kokken, Filip Bendi, totalrenoverte leiligheten fra 1894

I den nyoppussede leiligheten til Filip August Bendi og hans familie står den prisvinnende kokken selv for kjøkkendesignet.

OPPUSSING: Filip og familien er veldig fornøyd med resultatet etter oppussingen. Slik så kjøkkenet ut før renorveringen.
OPPUSSING: Filip og familien er veldig fornøyd med resultatet etter oppussingen. Slik så kjøkkenet ut før renorveringen. Foto: Yvonne Wilhelmsen og Privat
Publisert

Familien på tre bor midt i Oslo, med gangavstand til det meste.

Ava Sadeghi (34) og Filip August Bendi (35) kjøpte leiligheten på 83 kvadratmeter i 2020, etter å ha falt for den ærverdige bygårdens klassiske arkitektur, den hyggelige bakgården og den sentrale plasseringen.

– På sommeren føles det som om Slottsparken er hagen vår. Den ligger kun et par minutter unna, sier Filip.

Særlig etter Albas (2) ankomst i 2022 har grøntområdet rundt slottet vært et yndet sted for utflukter.

En trilletur langs grusveiene kan roe ned selv en aktiv kokk med tusen jern i ilden.

<b>RETTE ELEMENT:</b> Filip trives i kjøkkenomgivelser, ikke minst hjemme på sitt eget kjøkken.
RETTE ELEMENT: Filip trives i kjøkkenomgivelser, ikke minst hjemme på sitt eget kjøkken. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Omfattende oppussing

Leiligheten fra 1894 har også en rogivende atmosfære, med solid eikegulv og klassiske detaljer kombinert med en gjennomgående lys og lun palett og et moderne uttrykk i interiøret.

Boligen så helt annerledes ut da de flyttet inn, og etter ett års planlegging startet totalrenoveringen i 2021.

FØR
FØR Foto: Privat
<b>VEGG I VEGG:</b> Sofaen er fra Sofacompany og bordet fra Møbelringen, mens lenestolene er designet av Torbjørn Afdal på 1960-tallet. Taklampen er fra Watt &amp; Veke, og over sofaen henger to verk av Marit Geraldine Bostad. Pleddet på sofaen er fra Slowdown Studio.
VEGG I VEGG: Sofaen er fra Sofacompany og bordet fra Møbelringen, mens lenestolene er designet av Torbjørn Afdal på 1960-tallet. Taklampen er fra Watt & Veke, og over sofaen henger to verk av Marit Geraldine Bostad. Pleddet på sofaen er fra Slowdown Studio. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Den omfattende prosessen har blant annet inkludert å legge nytt gulv, pusse opp badet og kjøkkenet, samt male alle flater i lyse toner. Det lar fargene på møbler og kunst komme bedre frem, forklarer Filip.

– Det er denne stilen vi trives best i. Det skal føles luftig og ikke overfylt. Vi liker det enkle og rene, og vi er veldig glad i eik. Med det i tankene har resten blitt til underveis, og helt i mål er vi ikke. Det blir vi vel heller aldri?

KJØKKEN FØR
KJØKKEN FØR Foto: Privat
KJØKKEN FØR
KJØKKEN FØR Foto: Privat

Les også: Kine pusset opp det 35 år gamle badet for kun 8000 kroner

Hjertet i leiligheten

Filip har vunnet en rekke kåringer innen kokkekunst både nasjonalt og i utlandet, og den imponerende merittlisten ble i fjor toppet med sølvmedalje i den prestisjefylte konkurransen Bocuse d’Or.

Dessuten er han kreativ utvikler for Thon Hotels og stadig på reisefot i jobbsammenheng.

LYST OG LUNT: Kombinasjonen av treverk og lyse flater gir kjøkkenet en harmonisk, elegant uttrykk. Kjøkkeninnredningen er fra norske EVI og er også produsert her til lands. Filip har selv vært med på å utforme det.
LYST OG LUNT: Kombinasjonen av treverk og lyse flater gir kjøkkenet en harmonisk, elegant uttrykk. Kjøkkeninnredningen er fra norske EVI og er også produsert her til lands. Filip har selv vært med på å utforme det. Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>GOD KONTAKT:</b> Spisebordet og stolene er fra Bolia, og vitrineskapet fra EVI er fylt med vinglass fra Riedel og Zalto. Veggene er malt i kuløren Refleksjon fra Jotun, samme som i stuen og gangen. Vasen er fra Dusty Deco.
GOD KONTAKT: Spisebordet og stolene er fra Bolia, og vitrineskapet fra EVI er fylt med vinglass fra Riedel og Zalto. Veggene er malt i kuløren Refleksjon fra Jotun, samme som i stuen og gangen. Vasen er fra Dusty Deco. Foto: Yvonne Wilhelmsen

På hjemmebane vil Filip ha et kjøkken som oppfyller hans profesjonelle krav, men som også passer inn i hverdagen.

Siden han er en del av designteamet til den norske kjøkkenprodusenten EVI, er naturlig nok kjøkkeninnredning derfra.

– Det som har vært viktig i utformingen av kjøkkenet, er at det skal være effektivt å bevege seg rundt i og praktisk til matlagning. I tillegg til at det ser fint ut, så klart. Kjøkkenet vårt er hjertet i leiligheten, og det er her vi oppholder oss mest, både når vi er alene og når vi har gjester, forteller han.

Les også (+): Da Camilla skulle pusse opp, reagerte snekkerne på det de fant

Rom for de gode stundene

De øvrige rommene er også planlagt mest mulig arealeffektive, og alle soverommene har skapsenger, noe som gir dem større fleksibilitet.

<b>FREDFULLT:</b> Sengen er fra Compact Living og gardinene fra Ellos. Garderobeskapene er fra Ikea, med fronter malt i nyansen Sheer Grey fra Jotun, samme som på veggene. Taklampen er fra Le Klint.
FREDFULLT: Sengen er fra Compact Living og gardinene fra Ellos. Garderobeskapene er fra Ikea, med fronter malt i nyansen Sheer Grey fra Jotun, samme som på veggene. Taklampen er fra Le Klint. Foto: Yvonne Wilhelmsen

– Hvis man ikke har all verdens plass, er det en smart løsning. Spesielt på gjesterommet; der er det fint å kunne ha den ekstra gulvplassen tilgjengelig de dagene vi ikke har overnattingsgjester, sier Filip.

Han og Ava er dessuten opptatt av hvordan leiligheten kan ha ulike stemninger ved hjelp av belysningen.

Det lyse og luftige er praktisk på dagtid og understreker rommenes sjenerøse takhøyde, men ved å dimme ned belysningen på kveldstid, skapes en følelse av ro og avslapning.

– Det er viktig med dimbar belysning i alle rom og flere lyskilder, særlig i stuen, tipser Filip, før samtalen vender tilbake til favorittrommet.

– Kjøkkenet er det beste med hjemmet vårt. Det er et inkluderende rom, og det er her vi har de gode samtalene og stundene sammen.

<b>KLASSISK STIL:</b> Heltregulvet Select fra Parketteksperten, lagt i fiskebensmønster, er nytt, men hører hjemme i en gammel bygård med stukkatur. Fra takrosetten henger lampen Ellipse fra Watt &amp; Veke, og på vindusveggen henger klokken Delta fra Lawa Design.
KLASSISK STIL: Heltregulvet Select fra Parketteksperten, lagt i fiskebensmønster, er nytt, men hører hjemme i en gammel bygård med stukkatur. Fra takrosetten henger lampen Ellipse fra Watt & Veke, og på vindusveggen henger klokken Delta fra Lawa Design. Foto: Yvonne Wilhelmsen

At kjøkkenet til en mesterkokk bør se ut som på en restaurant, er Filip ikke med på. For ham er det viktigste at det fungerer for familien.

– Det eneste her som avslører at jeg er proff, må være smakene i maten. Og kanskje litt spesialutstyr i skuffene …

Se flere bilder under:


BADET FØR
BADET FØR Foto: Privat
<b>HA DET PÅ BADET:</b> Det flotte servantskapet i tre er laget av en bekjent av familien. Dusjveggen er fra Megaflis, dusjarmaturen fra Tapwell og gulvteppet fra Missoni.
HA DET PÅ BADET: Det flotte servantskapet i tre er laget av en bekjent av familien. Dusjveggen er fra Megaflis, dusjarmaturen fra Tapwell og gulvteppet fra Missoni. Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>VARMEKILDE:</b> En gammel rundovn fra Drammens Jernstøberi luner godt på kjøkkenet når temperaturen synker utenfor. 
VARMEKILDE: En gammel rundovn fra Drammens Jernstøberi luner godt på kjøkkenet når temperaturen synker utenfor.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>FLEKSIBEL LØSNING:</b> Sengen kan løftes opp mot veggen, slik at gulvplassen frigjøres og kan brukes til andre ting. En genial løsning.
FLEKSIBEL LØSNING: Sengen kan løftes opp mot veggen, slik at gulvplassen frigjøres og kan brukes til andre ting. En genial løsning. Foto: Yvonne Wilhelmsen
PLANTEGNING
PLANTEGNING Foto: Redaksjonen

Denne saken ble første gang publisert 01/04 2024.

Les også