SMÅBRUK

Familien på fem hadde slått fra seg det gamle småbruket. Plutselig ringte megleren...

Megleren mente de burde komme på visning og at de burde legge inn et bud,

PLEN OG PLATTING: På baksiden av huset er det stor plen og en platting med flere sitteplasser. Her er det god plass til både lek, kos og samvær.
PLEN OG PLATTING: På baksiden av huset er det stor plen og en platting med flere sitteplasser. Her er det god plass til både lek, kos og samvær. Foto: Monica Almskår Heggset
Sist oppdatert

Det var et sted hvor barna kunne vokse opp med det landlige livet på ordentlig, de ønsket seg, Ole Einar og Torunn, og Bergheim har levert på alle punkter.

Hvem: Torunn og Ole Einar Feragen

Hva: Kjøpte et småbruk ved kysten for å ha som feriested.

Hvor: Heim kommune sør i Trøndelag.

Planer: Bli ferdig med totalrenoveringen av huset og etter hvert starte med vedlikehold av låven. Og så drømmer vi om et drivhus i kjøkkenhagen.

Drøm: Drømmen har allerede gått i oppfyllelse: Det at vi fikk kjøpt dette småbruket, og får gitt barna gode minner herfra, slik at vi alle kan føle tilhørighet til stedet.

Instagram: @landligliv_pa_bergheim

Se mer

Her er det stor tomt, egen strandlinje og et akkurat passe stort hus.

Da søket etter drømmeeiendommen startet, var ønsket å finne et sted midt mellom Eide, hvor Torunn vokste opp, og Fannrem, som er Jon Einars hjemsted, og hvor familien bor i dag.

– Vi ønsket oss et sted på Nordmøre og hadde sett oss ut Halsa kommune, men underveis i prosessen ble Halsa til Heim, og attpåtil innlemmet i Trøndelag. Dermed ble det ikke Nordmøre, men litt lenger sør i Trøndelag vi havnet!

Slått fra seg småbruket

– Vi hadde egentlig slått fra oss denne eiendommen på grunn av prisen, og skulle se på et annet hus i området da vi ble kontaktet av megleren, forteller Ole Einar.

Han mente de burde komme på visning, og at de burde legge inn et bud, selv om det var lavt i forhold til prisantydningen.

– Vi valgte å følge rådet, og da vi seinere forhøyet budet noe, var saken avgjort. Vi var blitt eiere av et småbruk, med både naust og strandlinje! Noe vi egentlig aldri hadde turt å drømme om!

SMÅBRUK: Familien hadde slått fra seg småbruket, frem til megleren ringte og ga dem et godt tips.
SMÅBRUK: Familien hadde slått fra seg småbruket, frem til megleren ringte og ga dem et godt tips. Foto: Monica Almskår Heggset
STRANDLINJE SMÅBRUK: Paret har vokst opp med fiske og sjøliv, og lykken var stor over å kunne få kjøpe et sted med både naust og strandlinje.
STRANDLINJE SMÅBRUK: Paret har vokst opp med fiske og sjøliv, og lykken var stor over å kunne få kjøpe et sted med både naust og strandlinje. Foto: Monica Almskår Heggset

Les også: Kjersti (19) flyttet spontant til et lite småbruk alene: Bruker kun stearinlys og lever uten internett og TV

Gjenbruk av bygningsdeler

– Da vi kjørte til Bergheim den første gangen, filmet jeg det siste stykket av turen, forteller Torunn.

– Jeg var så opprømt og glad, og tenkte at her skulle vi kjøre mange ganger, her skulle vi bli godt kjent, og her skulle vi kose oss!

Men så visste de også at det ville bli krevende.

– Vi måtte gi alt for å få huset ferdig, og gjøre det beboelig, før vi kunne tenke så mye på å kose oss, selv om vi også har gjort det underveis.

– Det som er blitt veldig fint her, er at barna klarer å finne på ting selv! Det gjorde de allerede på visningen.

Selv så Torunn på sin side, med en gang hva hun kunne tenke seg å gjøre med huset.

Hun har lett for å se hvordan ting kan endres og bli mer praktisk – og det hun tenkte den gangen, er planene de jobber etter i dag.

– Den første helga overnattet vi i campingvogna borte ved fjøset, sier Ole Einar.

GAMMEL TØMMERVEGG: Det er som et innrammet bilde å se mot kjøkkenet fra stua. Den gamle tømmerveggen med det hvite listverket sørger for det. Litt som å tre inn i en annen verden når du går over dørstokken her; en fargerik og koselig en.
GAMMEL TØMMERVEGG: Det er som et innrammet bilde å se mot kjøkkenet fra stua. Den gamle tømmerveggen med det hvite listverket sørger for det. Litt som å tre inn i en annen verden når du går over dørstokken her; en fargerik og koselig en. Foto: Monica Almskår Heggset

Men det ble med den helga!

– Selv om tanken var at vi skulle bo der mens vi pusset opp, var vi så ivrige på å flytte inn at vi lå i stua, alle sammen, mens vi pusset opp det første soverommet på loftet. Seinere har vi flyttet fra rom til rom! Jeg tror vi har sovet i alle rommene i hele huset!

– Vi pusser opp et og et rom og gjør dem helt ferdige før vi går over på neste, det har blitt en god løsning for oss.

TRAPP: Den opprinnelige trappa var så bratt at de måtte bytte den ut med en annen gammel trapp. Denne er fra et hus som var revet hjemme på Fannrem, og Ole Einar har tilpasset den ved å lage nye vanger. Den flotte rosemalte døra kommer fra det samme gamle huset og er nå standsmessig inngang til spiskammeret.
TRAPP: Den opprinnelige trappa var så bratt at de måtte bytte den ut med en annen gammel trapp. Denne er fra et hus som var revet hjemme på Fannrem, og Ole Einar har tilpasset den ved å lage nye vanger. Den flotte rosemalte døra kommer fra det samme gamle huset og er nå standsmessig inngang til spiskammeret. Foto: Monica Almskår Heggset

Les også (+): Vaskerommet i kjelleren var verken praktisk eller hyggelig. Se den utrolige forvandlingen

Ta vare på mest mulig av det gamle

– Vi har fått kommentarer fra folk som lurer på hvorfor vi ikke bare river ut alt sammen? Men hvor skulle vi bodd da? Dessuten ønsker vi å ta vare på mest mulig av det gamle, så vi bruker heller litt tid på å gjøre det som vi har tenkt, sier Torunn.

MØRELOFTET: Møreloftet var det første rommet de pusset opp i huset. Navnet henspeiler på at det er rommet Torunns mor bruker når hun er på besøk (Hun er fra Nordmøre). Nå jobber de med å pusse opp et rom som skal få navnet Trønderloftet. Det skal være gjesterommet til Ole Einars foreldre.
MØRELOFTET: Møreloftet var det første rommet de pusset opp i huset. Navnet henspeiler på at det er rommet Torunns mor bruker når hun er på besøk (Hun er fra Nordmøre). Nå jobber de med å pusse opp et rom som skal få navnet Trønderloftet. Det skal være gjesterommet til Ole Einars foreldre. Foto: Monica Almskår Heggset
KÅRLOFTET: Jentene holder til på kårloftet. En romantisk drøm av et soverom som ligger like over det nye kjøkkenet.
KÅRLOFTET: Jentene holder til på kårloftet. En romantisk drøm av et soverom som ligger like over det nye kjøkkenet. Foto: Monica Almskår Heggset

– Det vi ikke trenger i et rom bruker vi i det neste rommet – og så videre. Det blir ofte litt panel eller lister til overs når vegger tas ned og flyttes, og slikt er kjekt å finne når man mangler noe et annet sted.

Med flytting av kjøkkenet og ny inndeling av soverommene oppe, for å få god plass til gjester, har de gjort mye, men noe gjenstår fortsatt.

STUE: Stua er innredet med en miks av gammelt og nytt. Ytterveggene er utforet og kledd med ny tapet og brystning, mens det gamle tømmeret har fått lov til å komme fram i innerveggen mot kjøkkenet. Av møblene er det kun salongen som er ny, ellers er det meste gjenbruksfunn. Det brune skapet har de kjøpt av bekjente.
STUE: Stua er innredet med en miks av gammelt og nytt. Ytterveggene er utforet og kledd med ny tapet og brystning, mens det gamle tømmeret har fått lov til å komme fram i innerveggen mot kjøkkenet. Av møblene er det kun salongen som er ny, ellers er det meste gjenbruksfunn. Det brune skapet har de kjøpt av bekjente. Foto: Monica Almskår Heggset
VERANDA: På verandaen har Torunn og Ole Einar laget en koselig sittekrok av paller og nye sitteputer. Bordet har steinplate og tåler å stå ute. Bak ses den store låven som de tenker å innrede til selskapslokale og snekkerverksted en gang i framtiden.
VERANDA: På verandaen har Torunn og Ole Einar laget en koselig sittekrok av paller og nye sitteputer. Bordet har steinplate og tåler å stå ute. Bak ses den store låven som de tenker å innrede til selskapslokale og snekkerverksted en gang i framtiden. Foto: Monica Almskår Heggset

Et bad med badekar og vaskerom skal det bli der det gamle kjøkkenet lå, og to soverom til, og et toalett, skal ordnes i andre etasje.

Men Torunn synes man godt kan planlegge og snakke om ting, selv om man ikke gjør det med en gang:

– Nå skal vi nyte det siste av sommeren og bare kose oss! Det var jo derfor vi kjøpte Bergheim!

Tips til andre som ønsker å kjøpe småbruk

1. Se etter noe som finnes i et område/landskap dere vil trives i!

2. Tenk gjennom hvor mye renovering dere ønsker å gjøre.

3. Ikke vær redd for å ta fatt på en totalrenovering, lune atmosfærer kan skapes med litt tålmod og god tid til planlegging og gjennomføring.

4. Samtidig som det er mye jobb, så er det anledning til å finne fram den gamle sjarmen og legge til sin egen stil i en gammel bygning.

5. Følg lommeboka, ta litt etter litt /rom for rom.

Møreloftet: Vegg: Olivenlund, Butinox, tapet: Rusta
Kårloftet: Vegg: Slør, Butinox, tapet, Rusta
Drengloftet: Vegg: St.Pauls Blue, Jotun, tapet, Rusta
Gulv: Valmuefrø, Jotun

Stue: Vegg: Antique green, Jotun, tapet fra Rusta
Kjøkken: Vegg: Hip Rose, Boråstapeter
Trapp: Vegg: Byge, Jotun
Gulv og trapp: Valmuefrø, Jotun

Se mer

Denne saken ble første gang publisert 21/07 2023, og sist oppdatert 24/07 2023.

Les også