DE GODE NABOENE I REDDAL

«Det blir ikke her», sa Vivian og Magnus da de så det gamle huset som hadde stått tomt i 19 år. Så endret de mening

Vivian og Magnus Trommestad reddet et forfallent hus i sørlandsbygda Reddal. Da de tente lysene i stuene, begynte det å dukke opp grønnsaker på trappa.

FØR: Vivian og Magnus synes det er helt utrolig å se tilbake på hvordan huset var før de satt i gang oppussingen.
FØR: Vivian og Magnus synes det er helt utrolig å se tilbake på hvordan huset var før de satt i gang oppussingen. Foto: Privat
Sist oppdatert

Midt på ei lang, lykteløs slette i Reddal, sørlandsbygda med tidlig poteter, 255 fuglearter og et lappeteppe av jorder og gamle gårdsbruk, lå det lenge et forfallent hus og flassa.

Kratt, busker og trær skjulte det mer og mer. «Huset i skogen», sa de gamle. «Spøkelseshuset», sa de unge og skyndet seg forbi på bekmørke høstkvelder. Ungene vokste opp, men huset lå der fortsatt, tomt og øde.

– Dagen vi kom på visning, piska regnet vannrett. Huset hadde ikke blitt vedlikeholdt på 65 år, og det hadde stått tomt i 19. Noen hadde forsøkt å pusse det opp, men ga opp etter å ha retta det opp og brukt mye penger.

– Åtte av ti byggmestre hadde sagt det bare var å jevne det med jorda. Da vi kom inn i stua, rant bekkene nedover langs veggene, og da ble det vel avgjort. Det blir ikke her, sier Vivian og Magnus Trommestad.

Hvem: Vivian og Magnus Trommestad med familie.

Med store og små fyller storfamilien 12 plasser rundt spisebordet. Ekteparet drev tidligere gårdskafeen Tommestadtunet på Hisøya. Skiltet ble med på
flyttelasset, men foreløpig er hjemmet privat.

Hvor: Bygda Reddal i Grimstad.

Hva: Huset fra 1850 hadde stått til nedfalls i 19 år.

Instagram: @velanvendt

Se mer

Etter 26 år sammen på Hisøya, mange av dem med gårdskafeen Trommestadtunet i full drift, tenkte de en dag: «Vi skal ikke finne på noe nytt, da?» Og fra ei uke til den neste hadde de kjøpt det forfalne huset.

For det var noe med det tunet. Og de hadde kontakta snekkeren som sist hadde arbeidet der, og han sa: Det er ingen problemer med å fikse huset, det viktigste er i god behold.

FØR: Huset hadde stått tomt i 19 år, og krevde mye jobb.
FØR: Huset hadde stått tomt i 19 år, og krevde mye jobb. Foto: Privat
FØR: De legger ikke skjul på at de er veldige takknemlige for at de har fått muligheten til å pusse opp huset, og gi det et nytt liv
FØR: De legger ikke skjul på at de er veldige takknemlige for at de har fått muligheten til å pusse opp huset, og gi det et nytt liv Foto: Privat

De fikk kjøpt huset under takst, og en vinterdag i 2020 sto de i gangen med arbeidsklær på. De neste ni månedene jobba de 12–14 timer i døgnet.

– Jeg begynte å hilse på alle som kjørte forbi, og de begynte etter hvert å stoppe opp og slå av en prat, sier Magnus.

Det dukka opp kål, poteter, bringebær, blåbær, mais og sjokolade på trappa.

En dag sto det en lapp på døra til husets to gutter: «Velkommen til bygda. Vi gleder oss til å bli kjent med dere på skolen!»

Les også: Etter fire år med oppussing kan Astrid og Jan nyte det 170 år gamle bryggerhuset, med utsikt til bekken i stuegulvet

GAMMELT HUS: Huset er fra 1850 og var i sin tid et av bygdas finere hus, satt opp av en lærer med utdannelse fra Frankrike. – Og så var det to lag veggpapp her og ikke bare ett. Så han mente visst at huset var veldig godt isolert og veldig varmt, humrer Magnus.
GAMMELT HUS: Huset er fra 1850 og var i sin tid et av bygdas finere hus, satt opp av en lærer med utdannelse fra Frankrike. – Og så var det to lag veggpapp her og ikke bare ett. Så han mente visst at huset var veldig godt isolert og veldig varmt, humrer Magnus. Foto: Helge Eek

Oppussing fra topp til tå

– Vi følte oss så velkomne, sier Vivian.

Hun er fra Grimstad og oppdaga at hun faktisk hadde mye familie i bygda, det var både tre- og firmenninger rundt om på nabogårdene.

Og når høsten kom, kunne store og små på vei over sletta, se tente stearinlys i stua. Da tikket meldingene inn.


– Så koselig å se det lyser i det gamle huset igjen!

OPPUSSING: Vivian og Magnus Trommestad startet oppussingen i 2020, og flyttet inn ni måneder etter.
OPPUSSING: Vivian og Magnus Trommestad startet oppussingen i 2020, og flyttet inn ni måneder etter. Foto: Helge Eek
NYTER PROSESSEN: – Veien har vært bratt, men vi elsker det nye tunet vårt og nyter prosessen, sier Vivian og Magnus.
NYTER PROSESSEN: – Veien har vært bratt, men vi elsker det nye tunet vårt og nyter prosessen, sier Vivian og Magnus. Foto: Helge Eek

I dag er huset pusset opp fra topp til tå. Det knitrer i bakerovnen, brøddeigen eser i bakebollen og potetsuppe putrer på komfyren.

Vivian og Magnus viser oss rundt i rommene, som har gjennomgått en stor forvandling.

– Vivian kan se gull i gråstein. Jeg ser ingenting før malinga har tørka, sier Magnus.

Han liker egentlig ikke å pusse opp, innrømmer han. Men Vivian sier han er flinkere enn han skal ha det til selv. Dessuten har hun lært seg å tegne tredimensjonalt, så han ser hva hun mener.

Les også (+): Hytta til Espen har en helt spesiell historie

Røff stil

Solide trebord, gamle trau, store smijernslykter, landhandlerdisk, gamle tømmervegger og nye vegger som ligner de gamle.

– Vi valgte en røff stil, en blanding av fransk og norsk landstil, og ikke så mye feinschmeckeri. Det gjorde at vi turte å prøve oss, også på det vi aldri hadde gjort før, sier hun.

De fant gamle nedstøva dører fra 1600-tallet på låven, som de spylte rene og satte inn igjen. Gamle vevredskaper henger i trappeoppgangen.

De lot bjelkene være synlige der det var mulig, selv om det krevde sikkert to måneder mer jobb, bare i andre etasje.

FRANSK INTERIØR: Lampene over kjøkkenbordet har stått på et fransk slott! De brukte tidligere gass.
FRANSK INTERIØR: Lampene over kjøkkenbordet har stått på et fransk slott! De brukte tidligere gass. Foto: Helge Eek

– Vi har bevart det vi har kunnet bevare, men bytta ut alt elektrisk og rør. Så egentlig er det et nytt hus, med trelags vinduer og isolasjon. Men alt er en tro kopi av det gamle, sier Magnus.

– De gamle vinduene hadde blitt vårt magesår, selv om de er aldri så fine, men de gjør nytten sin på låven, tilføyer Vivian og fortsetter.

– Jeg valgte å være hjemme med barna og dermed levde vi lenge på ei inntekt. Derfor lærte jeg meg tidlig å gå på bruktbutikker, loppemarkeder og bruke det jeg hadde på en ny måte. «Nød lærer naken kvinne og spinne» har vært mitt motto.

Et smykke av en bakerovn

Bakerovnen i hovedetasjen var en viktig grunn til at de kjøpte huset. Den har blitt omhyggelig restaurert.

Som ung jente i Grimstad, gikk Vivian ofte forbi Elsa «Sprossa» Rønnevig sitt hjem. Kanskje det var der spiren til bakerovner slo rot?

Seinere har hun gått på Sprossas brødbakekurs og har nå brukt den gamle bakerovnen i cirka ti år.

Ingebjørg Bratland klinger på spilleren. Magnus soper ut av ovnen og passer på temperaturen. Og Vivian håndterer deigen med lette hender.

– Jeg kaller det ikke jobb, det er noe jeg koser meg med. Hele prosessen med å bake brød er rein terapi.

BRØDBAKING: Vivian har rundt ti års erfaring med å bake brød i steinovn. Bakeritralla er med fra kafeen hun drev tidligere.
BRØDBAKING: Vivian har rundt ti års erfaring med å bake brød i steinovn. Bakeritralla er med fra kafeen hun drev tidligere. Foto: Helge Eek

Les også: Hytta ser ut til å ha stått der i 100 år, men den skjuler en hemmelighet

Godt naboskap

Snart skyves ti mellomgrove landbrød inn i den varme ovnen, og etter en halvtimes tid trekkes de ut igjen, og en herlig duft brer seg utover kjøkkenet og til ytterdøra.

– Hallo?

En kar i arbeidsklær banker på og titter inn døra. Han kommer med en pose fra kona si, ei vakker strikkejakke som er som laget for Vivian. Har hun lyst på den?

– Naboene går på lukta! sier Magnus og ler.

Ute har marssola gjemt seg bak skyene, et par hangglidere seiler under regnbueskjermene sine. En mann i traktor hilser. Et par naboer svinger innom med en tilhenger de har fått låne.

– Om vi jobber ute, har vi kaffen klar, for da er vi sikre på at noen svinger innom, sier de.

Da vi var på besøk, hadde de bare bodd her i halvannet år. Vivian ser på Magnus.

– Det er så mange ting som har vært så riktig. Jeg føler vi har bodd her i mange år allerede. Det her huset har venta på oss.

Når vi drar, ser vi Magnus med hendene fulle av lysebrune brødposer. Han er på vei bort til naboene.

PEISKOS: Inngangspartiet og trappa til andre etasje har blitt flyttet. Der gangen ligger i dag lå bestestua før. Ovnen varmer godt opp til soverommene i andre etasje.
PEISKOS: Inngangspartiet og trappa til andre etasje har blitt flyttet. Der gangen ligger i dag lå bestestua før. Ovnen varmer godt opp til soverommene i andre etasje. Foto: Helge Eek
GORVKJØKKEN: Grovkjøkkenet, som også huser den flotte bakerovnen, er fylt med møbler som Vivian har samlet gjennom årene.
GORVKJØKKEN: Grovkjøkkenet, som også huser den flotte bakerovnen, er fylt med møbler som Vivian har samlet gjennom årene. Foto: Helge Eek
BAKEROVN: Bakerovnen i hovedetasjen var mye av grunnen til at Vivian falt for det forfalne huset i Reddal. Det tok en ekspert flere måneder og restaurere den, men det var vel verdt det.
BAKEROVN: Bakerovnen i hovedetasjen var mye av grunnen til at Vivian falt for det forfalne huset i Reddal. Det tok en ekspert flere måneder og restaurere den, men det var vel verdt det. Foto: Helge Eek
GJENBRUK: Den over hundre år gamle landhandlerdisken, skoddene og mye av interiøret har de med seg fra gårdskafeen Trommestadtunet, som de tidligere dreiv på Hisøya.
GJENBRUK: Den over hundre år gamle landhandlerdisken, skoddene og mye av interiøret har de med seg fra gårdskafeen Trommestadtunet, som de tidligere dreiv på Hisøya. Foto: Helge Eek
<b>SPISESTUE:</b> Spisebordet er et aldri så lite symbol på gjestfriheten som råder, her det er plass til alle!
SPISESTUE: Spisebordet er et aldri så lite symbol på gjestfriheten som råder, her det er plass til alle! Foto: Helge Eek
KJØKKEN: Det lages mye mat i Trommestad-hjemmet, så den store komfyren har vært vel anvendt. Legg merke til den praktiske krydderhylla de fikk ut av et innhakk i veggen.
KJØKKEN: Det lages mye mat i Trommestad-hjemmet, så den store komfyren har vært vel anvendt. Legg merke til den praktiske krydderhylla de fikk ut av et innhakk i veggen. Foto: Helge Eek
OMMØBLERING: Vivian fornyer huset med å ommøblere i stedet for å kjøpe nytt. – Hvordan kan jeg bruke dette på en ny måte, er et spørsmål jeg ofte stiller meg, sier hun.
OMMØBLERING: Vivian fornyer huset med å ommøblere i stedet for å kjøpe nytt. – Hvordan kan jeg bruke dette på en ny måte, er et spørsmål jeg ofte stiller meg, sier hun. Foto: Helge Eek
STUE: Ved bakerovnen ligger ei stue med store vinduer på tre kanter. – Huset ligger midt blant langstrakte jorder, og her kan vi sitte og se potetene gro, sier Magnus. Kista er fra 1759.
STUE: Ved bakerovnen ligger ei stue med store vinduer på tre kanter. – Huset ligger midt blant langstrakte jorder, og her kan vi sitte og se potetene gro, sier Magnus. Kista er fra 1759. Foto: Helge Eek
STUE: Hadde det ikke vært for barna hadde nok tv-en helt uteblitt i stua. – Men «Drømmeslottet» eller en god engelsk krim koser jeg meg med, sier Vivian.
STUE: Hadde det ikke vært for barna hadde nok tv-en helt uteblitt i stua. – Men «Drømmeslottet» eller en god engelsk krim koser jeg meg med, sier Vivian. Foto: Helge Eek
SOVEROM: – Drømmen er å dra til Frankrike, kjøre rundt på landsbygda og fylle en stor container med interiør, sier Vivian. Senga kan de enkelt gjøre om til himmelseng.
SOVEROM: – Drømmen er å dra til Frankrike, kjøre rundt på landsbygda og fylle en stor container med interiør, sier Vivian. Senga kan de enkelt gjøre om til himmelseng. Foto: Helge Eek
GJESTETOALETT: Gjestetoalettet i gangen har de lagt til. Det er et av husets mest fargeknæsje rom.
GJESTETOALETT: Gjestetoalettet i gangen har de lagt til. Det er et av husets mest fargeknæsje rom. Foto: Helge Eek
KREATIVE KNAGGER: En del av spaserstokkene til Magnus sin far ble til knagger i gangen. – Det er en av de få ideene som har vært mine, sier han, ellers er det Vivian som er idéfabrikken!
KREATIVE KNAGGER: En del av spaserstokkene til Magnus sin far ble til knagger i gangen. – Det er en av de få ideene som har vært mine, sier han, ellers er det Vivian som er idéfabrikken! Foto: Helge Eek
SYNLIG: Tidligere var huset knapt synlig bak kratt og skog, og ble bare kalt Huset i skogen, selv om det ligger omkranset av åpne jorder. Den 197 meter lange skigarden ble satt opp på to dager av Klassisk Skigard.
SYNLIG: Tidligere var huset knapt synlig bak kratt og skog, og ble bare kalt Huset i skogen, selv om det ligger omkranset av åpne jorder. Den 197 meter lange skigarden ble satt opp på to dager av Klassisk Skigard. Foto: Helge Eek

Denne saken ble første gang publisert 17/01 2023, og sist oppdatert 11/12 2023.

Les også