Oppussing av hus

Merethe husker hvordan den gulmalte villaen i Mosby flimra forbi bussvinduet da hun var ungdom. At hun en dag skulle kjøpe huset, var helt utenkelig

På 80-tallet ble det søkt om rivningstillatelse, noe Fylkesmannen satte foten ned for. Huset i Mosby er et godt eksempel på nyklassisismen, et hus som ble bygd for å synes, ble det sagt. Og huset fikk stå.

WERGELANDSHUSET: Sverre og Merethe har bodd i Wergelandshuset siden våren 2020. Da vi kom på besøk, var huset fylt med flere firbeinte beboere.
WERGELANDSHUSET: Sverre og Merethe har bodd i Wergelandshuset siden våren 2020. Da vi kom på besøk, var huset fylt med flere firbeinte beboere. Foto: Helge Eek
Publisert

Merethe Gimre Eik drømte om Wergelandshuset som ung, da hun dro fra heimbygda Vennesla og inn til Kristiansand.

Hun kunne skimte det gule huset ved hovedveien til Evje, det viste seg oppi skråningen noen sekunder, i det bussen passerte.

Men de få sekundene ga næring til en drøm som skulle vare i over 30 år, til hun en dag så huset ligge ute for salg.

Uvirkelig drøm

HUSET FØR: De har valgt å male om huset, men bevare den gule fargen.
HUSET FØR: De har valgt å male om huset, men bevare den gule fargen. Foto: Privat
HUSET: Huset har hatt mange eiere, men én ting har vært konstant, leiligheten oppe har alltid blitt utleid.
HUSET: Huset har hatt mange eiere, men én ting har vært konstant, leiligheten oppe har alltid blitt utleid. Foto: Helge Eek

– Da jeg var fjorten år, bodde jeg i en kommunal leilighet hvor vi var fire søsken. Et hus som Wergelandshuset var helt uoppnåelig, noe jeg aldri trodde jeg faktisk kom til å eie eller bo i, sier Merethe og dingler med beina fra ei huske i hagen.

Trafikken fra hovedveien går rett nedenfor, men så snart vi kom inn i hagen, gjennom en stor syrinbusk, forstummet den under alt annet som foldet seg ut.

Hvem: Merethe Gimre Eik og Sverre Eik.

Hva: Bevaringsverdig hus fra 1926
i nyklassisk stil. Huset er oppkalt
etter de første eierne, Gunhild og
Harald Wergeland.

Hvor: Mosby, Kristiansand.

Utleie: En 80 kvm. stor leilighet i
2. etasje leies ut via booking.com.

På nett: @wergelandshuset

Se mer

Den storslagne okerfargede villaen med søyler og karnapp, og den smale hagen som omgir det, med en oase av spennende trær, planter, blomster og små sittegrupper.

– En tidligere eier var gartner, hun jobbet på et gartneri og tok med seg ei fant fra hver bygd hjem til hagen, sier Merethe.

Her er det popler, blodlønn, rododendron og masse vekster Merethe ennå ikke vet navnet på.

Men kanelbjørka, som etterlater duftene av kanel om en stryker fingertuppene over bladene, har blitt en favoritt.

Les også: At to små gjesterom skulle få så mye oppmerksomhet, hadde Monica aldri trodd

Tvangssalg

Navnet sitt har huset fra dem som bygde det, i perioden 1926 til 1927.

Men med årene forfalt det, og på 80-tallet ble det søkt om rivningstillatelse, noe Fylkesmannen satte foten ned for.

Huset i Mosby er et godt eksempel på nyklassisismen, et hus som ble bygd for å synes, ble det sagt. Og huset fikk stå.

I 2020 kom det på tvangsalg og Merethe måtte bare dra på visning, selv om håpet sank da hun så hvor mange andre som kom.

Men det var en mørk og trist stemning i huset, og da hun dro i snora på toalettet i tredje etasje rant vannet ut i kjelleren. Kanskje det avskrekket noen.

Merethe var iallfall den eneste som la inn bud. Det ble noen nervepirrende uker, før kjøpet gikk gjennom, seks uker senere, slik prosedyren er ved tvangsalg.

En bleiebeboer og en bulldog

Hun fikk med seg kjæresten Sverre og flyttet inn våren 2020, i dag deler de boligen med Merethes datter og den engelske bulldogen Chain, en snill dame med et øye.

Men ikke før vi har kommet oss inn i stuene, kommer enda en beboer løpende mot oss over eikegulvene, i bleie og med to små horn.

– Er det noen som er redd for sau? hadde riktignok Merethe sagt. Vi hadde svart litt spørrende, nei?

Villsauen Hans Harald Wergeland løper nå rundt i stua, men sørger for å holde seg mest i hælene på Sverre. Der er det aller tryggest.

GANG FØR: Merethe og Sverre klarte ikke å motstå å legge inn et bud på huset. De hadde klare visjoner om hvordan de ønsket det. Her er gangen før oppussing.
GANG FØR: Merethe og Sverre klarte ikke å motstå å legge inn et bud på huset. De hadde klare visjoner om hvordan de ønsket det. Her er gangen før oppussing. Foto: Privat
GANG ETTER: Villsauen sover i kjelleren, men får være med eierne i de fine stuene. Å se Netflix er en favorittsyssel. Det eksotiske tapetet er utgangspunktet for alle fargene inne i huset, fra photowall.no.
GANG ETTER: Villsauen sover i kjelleren, men får være med eierne i de fine stuene. Å se Netflix er en favorittsyssel. Det eksotiske tapetet er utgangspunktet for alle fargene inne i huset, fra photowall.no. Foto: Helge Eek

Sauen har bodd her siden han var fire dager, og nå har han blitt én måned. Snart skal han tilbake til gården han kommer fra.

– Han spiser alt utenom fôret sitt, sier Sverre og ler.

Her er det ingen fjøs, men Hans Harald har stor plass i kjelleren å boltre seg på. Ellers ser den Netflix med Merethe og Sverre, og leker med Chain.

Merethe har pusset opp hele livet. Sverre har lært det i rekordfart via YouTube.

Men de måtte virkelig brette opp ermene da de tok over stedet. De har bevart det som kunne bevares, vegger, vinduer, lister og dører, men har en egen vri på farger og kreative løsninger.

Merethe sjonglerer flere jobber, både som personlig assistent og arbeid på sykehus. Hun jobber 140 prosent, som hun selv sier. Sverre jobber som lastebilsjåfør.

I oppussingsperioden var Norge stengt ned, så det var begrensinger på fem personer som kunne hjelpe dem.

– Så vi pusset opp det meste selv, men fikk hjelp til rivning av badene av familie. Vi hadde også en dag med dugnad da jeg fikk senebetennelse av all malingen ute, og noen ungdommer har hjulpet oss med litt småjobber.

Les også (+): Stuen var pregløs og upersonlig. Nå har den gjennomgått en totalforvandling

Et eget whiskyrom

Først ut var leiligheten i andre etasje. Der kunne de bo og ta for seg rom for rom i resten av huset.

Det aller første som kom på plass, var et stort tapet i gangen, med motiv fra en eksotisk regnskog, med fargerike fugler og grønne planter.

– Den var det første jeg kjøpte til huset, allerede før vi flyttet inn. Resten har kommet til i forlengelsen av tapetet. Der henter jeg opp alle de andre fargene jeg bruker i resten av huset.

– Jeg setter meg gjerne ned i rommet som skal innredes og bare kikker. Noen ganger skjer det ingenting. Men som regel kan jeg se alt for meg.

Sverre har blant annet gjort et stort, møysommelig arbeid i å restaurere de gamle vinduene.

– Å restaurere vinduer er et pirkearbeid, men jeg liker det, sier Sverre som lærte seg kunsten via opplæringsfilmer på Youtube.

WHISKYROMMET FØR: Her er den ene stua før oppussingen.
WHISKYROMMET FØR: Her er den ene stua før oppussingen. Foto: Privat

Den første stua, som åpner seg fra gangen, har en lun og mørk atmosfære, med eikelister lagt i rektangulære ruter på de lysebrune veggene.

– Panelet minner meg om engelske gods, sier fotograf Helge.

– Det første jeg tenkte da jeg kom inn i denne stua, var whisky eller cognac, så det har bare blitt hetende whiskyrommet, sier Merete.

OKERFARGET TAPET: Det okerfargede tapetet i spisestua så hun først i en restaurant. De har tre ovner i huset, som gir god varme.
OKERFARGET TAPET: Det okerfargede tapetet i spisestua så hun først i en restaurant. De har tre ovner i huset, som gir god varme. Foto: Helge Eek

Peisen, som hadde en ubestemmelig lys gulnet farge, malte de svart. Og store blomsterbuketter lyser opp i gult, grønt og rødt.

Fra denne stua, som også vender ut mot hagen og verandaen, er det skyvedør inn til et lyst bad med vakre messingdetaljer, og til en grønn og okerfarget tv-stue.

Videre følger spisestua. Her får de plass til 22 personer rundt langbordet, om de stiller det på tvers.

WHISKEYROM: Den ene stua kaller de bare for whiskyrommet. De staselige blomsterbukettene plukket Merethe i en grøftekant.
WHISKEYROM: Den ene stua kaller de bare for whiskyrommet. De staselige blomsterbukettene plukket Merethe i en grøftekant. Foto: Helge Eek

Går man videre, kommer man inn i en liten anretning, før kjøkkenet åpner seg.

Med ei tindrende lysekrone over et vakkert dekket bord med nystekt focaccia, jordbær, moreller og sjokoladekake i tre etasjer.

– Kjøkkenet er det eneste lyset rommet i huset. Jeg må ha arbeidslys, sier Merethe.

SPISESTUE: De har klart å få plass til 22 personer til bords i spisestua. Hunden Chain, en engelsk bulldog, stiller opp for fotografen på eikegulvet, som er slipt og malt tre ganger med klarlakk.
SPISESTUE: De har klart å få plass til 22 personer til bords i spisestua. Hunden Chain, en engelsk bulldog, stiller opp for fotografen på eikegulvet, som er slipt og malt tre ganger med klarlakk. Foto: Helge Eek

Les også: Brynjulf trodde ikke sine egne øyne da han kom i land og låste seg inn. Det ble starten på et eventyr

Den lyse innredningen kommer fra Ikea

– Da er det viktig for meg å gjøre en vri, så det blir litt annerledes. Derfor ramma jeg det inn, la tapet inni glasskapene og kjøpte nye knotter. Det er ikke dyre ting, det gjør bare at det blir mitt, sier hun.

Grønnfargen på veggene fant hun i noen små prikker i tapetet, «Svinør» fra Norsk Arv, som hun hadde valgt til å ha på veggen.

– Jeg bestilte fargen i linoljemaling, men da jeg mottok den, viste den seg å være altfor mintgrønn. Da slumpa jeg i hvit og svart maling til jeg ble fornøyd. Heldigvis trengte jeg bare et spann! Når noen spør hva den fargen heter, så sier jeg bare «Merethe».

KJØKKEN: Kjøkkenet er husets lyseste rom. Grønnfargen på veggene er Merethes helt egen blanding. Da hun åpnet det gamle skapet på veggen, oppdaget hun at det hadde helt lik farge inni.
KJØKKEN: Kjøkkenet er husets lyseste rom. Grønnfargen på veggene er Merethes helt egen blanding. Da hun åpnet det gamle skapet på veggen, oppdaget hun at det hadde helt lik farge inni. Foto: Helge Eek
LYST KJØKKEN: Kjøkkenet må ha godt arbeidslys, synes Merethe. I godstolen er det naturlig leselys.
LYST KJØKKEN: Kjøkkenet må ha godt arbeidslys, synes Merethe. I godstolen er det naturlig leselys. Foto: Helge Eek
KJØKKEN FØR: Merethe og Sverre har jobbet hardt for å pusse opp huset. Her er kjøkkenet før oppussingen.
KJØKKEN FØR: Merethe og Sverre har jobbet hardt for å pusse opp huset. Her er kjøkkenet før oppussingen. Foto: Privat

Sverre peker på dørstokken, eller svilla. Den har mange føtter tråkket på i de nesten 100 årene huset har stått. Blant dem, barna av ekteparet som fikk huset bygd.

En av dem lever stadig, han er over 90 år og bosatt i Sverige. En dag kom Harald Wergeland, som han heter, på besøk.

Til stor glede for de nye eierne. Han kunne blant annet fortelle at han var født på soverommet i første etasje, der TV-stua ligger i dag. Han pekte på skapet i anretningen og fortalte at mormoren brukte å ha godteri der.

TV-STUE: Det tidligere soverommet i første etasje, ble til TV-stue med en sofa som kosta Merethe 26 ekstravakter på sykehuset.
TV-STUE: Det tidligere soverommet i første etasje, ble til TV-stue med en sofa som kosta Merethe 26 ekstravakter på sykehuset. Foto: Helge Eek

Opplevelser i kø

Siden har huset hatt mange eiere. Blant annet tyskerne som okkuperte leiligheten under krigen og hadde bibliotek i kjelleren.

Merethe og Sverre hadde knapt bodd her i to år, før hun arrangerte bruktmarked og la nye kapitler til husets historiebok. Åtte utstillere, kiosk og mange gjester fylte stuene.

VILLSAU: Villsauen Hans Harald Wergeland har bodd herskapelig de første fire ukene av livet.
VILLSAU: Villsauen Hans Harald Wergeland har bodd herskapelig de første fire ukene av livet. Foto: Helge Eek

De har rukket å ha 20 vaktler i kjelleren, men det ble så mange egg at de måtte sette ut en kurv til forbipasserende.

Det har vært innspilling av musikkvideo her, og Merethe har hatt «kjoledag», der hun og en gjeng venninner solgte kjoler fra hver sine stativ spredt rundt i stuene. De har hatt 70-talls party og sitt eget bryllup.

– Det er et spesielt hus, og jeg vil at flere skal få ta del i det. Jeg ser for meg afternoon tea og intimkonserter. Jeg trenger ikke tjene penger på arrangementene, det er bare gøy å bli kjent med fremmede. Og så elsker jeg å arrangere ting. Når jeg en gang dør, skal hjertet være sprengt av opplevelser, sier hun.

Wergelandshuset er et typisk eksempel på en villa bygd under nyklassisismen, en periode som varte fra 1920–1935. Da kom interessen for den klassiske arkitekturen tilbake. Murbygninger, som gamle Deichmanske bibliotek og Det nye teater i Oslo, er eksempler.

– Men bolighus av tre blir også preget av en mer enkel og stram nyklassisisme. Fasadene blir strengt symmetriske, og panelarkitekturen og det utvendige listverket blir enklere. Søyler og pilastre rundt inngangen blir brukt på de mer forseggjorte husene. Jo nærmere man kommer 30-tallet blir det klassiske uttrykket renere og mindre dekorert, til det går over i en arkitektur der man tydelig ser de nye funksjonalistiske idealene, skriver Stian Sandberg Hansen på byggogbevar.no.

Se mer
BAD FØR: BAdet ble også totalt renovert. Her er badet før oppussingen.
BAD FØR: BAdet ble også totalt renovert. Her er badet før oppussingen. Foto: Privat
BAD ETTER: De valgte å gå for et lyst bad med messingdetaljer.
BAD ETTER: De valgte å gå for et lyst bad med messingdetaljer. Foto: Helge Eek
HAGE: Merethe og Sverre er glad i den overgrodde hagen som skaper en usjenert oase rundt hjemmet deres.
HAGE: Merethe og Sverre er glad i den overgrodde hagen som skaper en usjenert oase rundt hjemmet deres. Foto: Helge Eek
SITTEGRUPPER: Hagen er fylt av sittegrupper og strekker seg rundt hele huset. Da huset ble bygd, var det store åpne områder rundt bygningen. I dag ligger Wergelandhuset midt i et borettslag.
SITTEGRUPPER: Hagen er fylt av sittegrupper og strekker seg rundt hele huset. Da huset ble bygd, var det store åpne områder rundt bygningen. I dag ligger Wergelandhuset midt i et borettslag. Foto: Helge Eek
HAGE: En snill nabo hadde hørt at de gjorde i stand hagen rundt Wergelandshuset og har kommet med avleggere tre–fire ganger.
HAGE: En snill nabo hadde hørt at de gjorde i stand hagen rundt Wergelandshuset og har kommet med avleggere tre–fire ganger. Foto: Helge Eek

Denne saken ble første gang publisert 03/07 2023.

Les også