GAMMEL SKOLE

Den gamle skolen skulle rives om to uker. Da fikk Remi og Ingrid en idé

På Seløy kan du ta deg et friminutt i det som var en skole. Sommerstid yrer det av liv i kafeen som før var en gymsal. Og i klasserommene får du nå behagelig ly for natten.

SKOLE: Da Remi og Ingrid så skolen forfalle, kom de opp med en tydelig idé om å gjøre den om til en kafé og feriested. De holder Skolo åpent året rundt. Likevel er det noe helt spesielt med sommeren her ute, på randen av Helgelandskysten.
SKOLE: Da Remi og Ingrid så skolen forfalle, kom de opp med en tydelig idé om å gjøre den om til en kafé og feriested. De holder Skolo åpent året rundt. Likevel er det noe helt spesielt med sommeren her ute, på randen av Helgelandskysten. Foto: Kathrine Sørgård.
Sist oppdatert

Skrur vi tiden tilbake til 2018, var det en spent familie som plutselig sto som eiere av et nedslitt skolebygg som egentlig skulle rives.

Remi Fagervik har vært mye på Seløy under oppveksten sin. Pappaen hans er nemlig oppvokst her. Så her har han tilbrakt mange somre og ferier, og utviklet et godt forholdt til den lille øya på Helgeland.

Ingrid Erøy Fagervik, som kommer fra en bygd på Vestlandet, så potensialet i den gamle skolen som mange på øya har et forhold til.

Nymalt og flott sto det samme bygget klart i 1954, med spente barn utenfor. Tanter, onkler og faren til Remi har vært blant dem som har startet en livsreise med både lek og alvor her.

Både Ingrid og Remi hadde en god erfaring om hva prosjektet deres gikk ut på, for i 2011 tok de fatt på et nedlagt båtverksted som de innredet til hytte.

– Så kjente vi en lengsel etter å prøve helårslivet på Seløy, forteller Ingrid, som føler seg hjemme her ute i øyene.

Hvem: Ingrid Erøy Fagervik og Remi Fagervik

Hva: Driver Skolo. En nedlagt skole med
overnattingssted, samlingssted med kafé og matservering. Kulturarrangør med konserter, kurs og arrangementer.

Hvor: Herøy kommune i regionen Helgeland i Nordland fylke.

Nettside: skolo.no

Insta: @skolo

Se mer

Da de tok med seg barna og flyttelasset rundt 100 mil nordover, fra hovedstaden, til Remis barndomsøy, på randen av Helgelandskysten, var de trygge på valget sitt.

Selv om de også er glad i Oslo, har de funnet kjærligheten for Seløy som ligger naturskjønt til, med en spennende skjærgård rundt seg, fine sandstrender og med utsyn mot den sagnomsuste fjellrekka «De sju søstre».

SAMLINGSSTED: Skolen åpnet for første gang i 1954. Her har pappaen til Remi vokst opp, så han har en god tilknytning til øya. Skolen på Seløy forfalt helt til Ingrid og Remi kjøpte den bare to uker før den skulle rives. Siden da har de kontinuerlig jobbet med å skape et godt sted å være for både tilreisende og fastboende.
SAMLINGSSTED: Skolen åpnet for første gang i 1954. Her har pappaen til Remi vokst opp, så han har en god tilknytning til øya. Skolen på Seløy forfalt helt til Ingrid og Remi kjøpte den bare to uker før den skulle rives. Siden da har de kontinuerlig jobbet med å skape et godt sted å være for både tilreisende og fastboende. Foto: Kathrine Sørgård.

Gründere i flere omganger

Å bli gründere handler om å velge en annen hverdag for familien. Allerede i 2005 startet paret sin gründer-reise da de sammen etablerte «Blafre» hjemme ved kjøkkenbordet i Oslo.

Blafre fokuserer på fargerike og unike gjenstander for barn og lekne voksne, blant annet flasker og matbokser.

– Noen av motivene er tegnet her på Seløy, blant annet en liten serie med Lovud og lundefuglen, forteller Ingrid.

Da de så at skolen skulle rives ønsket paret å bli gründere på nytt.

Potensialet til skolen hentet de fra tidligere erfaring.

– Vi drev kaffebar og butikk i vårt kombinerte showroom og kontor på Ekeberg, fra 2010 til 2018. Så selv om skolen var nedslitt, så vi et potensial med den fantastiske plasseringen og utsikten. Remi har underveis blitt både snekker og pizzakokk, forteller Ingrid.

Ingrid Erøy Fagervik har bakgrunn som innovasjonsredaktør og kommersiell direktør.

I 2011 ble hun tildelt «Startknappen» som årets kvinnelige gründer og er kåret til «Årets nyskaper» av redaktørforeningen.

Remi Fagervik er produktutvikler.

Sammen startet de i 2005 «Blafre» som lager ulike type produkter slik som matbokser og flasker med fine, fargerike motiver.

Skolo er et felles prosjekt, som Blafre var fra oppstarten.

Remi er leder for hele byggeprosjektet. De holder kurs og foredrag om entreprenørskap, blant annet.

Se mer

– Egentlig skulle det ikke være mulig å få Skolo klar til 2020, men da åpnet vi. Læringskurven har vært bratt, også på denne gründerreisen som nå er i vår tredje sommersesong, legger hun til.

KAFEE: Kafeen har blitt et samlingspunkt for fastboende. Her var det en gymsal tidligere, det ser man spor av på gulvet. Meny tavlen er også fra den tidligere skolen.
KAFEE: Kafeen har blitt et samlingspunkt for fastboende. Her var det en gymsal tidligere, det ser man spor av på gulvet. Meny tavlen er også fra den tidligere skolen. Foto: Kathrine Sørgård

Å få alt klart til åpning har vært en intens reise, godt hjulpet underveis av mange heiarop fra sidelinja.

Noe som varmer litt ekstra, er at støttende naboer har tatt turen innom med det som for Ingrid og Remi er skatter; ting som ble solgt på auksjon da skolen stengte i 2007.

– Vi har verdens beste naboer! Flere har gitt oss gaver fra gamle dager, som den originale klokka til lærerværelset, en flott høvel fra sløyden, gamle kart og plakater.

Les også: Kaja og Anders kjøpte 108 år gammel villa. Under oppussingen fikk de seg en overraskelse

Gjenbruk

For paret har det vært like viktig å bevare som å oppgradere.

– Vi har gamle pulter i bruk, og ei tavle som meny, forteller Ingrid som synes det er fint at de gamle tingene har fått ny funksjon. I oppgraderingen har de latt seg inspirere av 1950-tallet, da skolen ble bygget, og de originale detaljene fra den tida.

Skolen rommer nå tre leiligheter med særpreg: Klasserommene, Kvisten Loftstudio og Lærerværelset.

Andre etasje, hvor det før var klasserom, er nå innredet slik at flere familier kan feriere her sammen. Flere soverom med egne bad vender ut mot et stort allrom som rommer et spisebord på hele fem meter. Her er det et eget kjøkken hvor lokale råvarer kan tilberedes. Kanskje fisk man har fanget selv?

KJØKKEN: Kjøkkenet er et fellesområde for dem som ønsker å feriere på Skolo. Dette var et tidligere klasserom paret har pusset opp.
KJØKKEN: Kjøkkenet er et fellesområde for dem som ønsker å feriere på Skolo. Dette var et tidligere klasserom paret har pusset opp. Foto: Kathrine Sørgård.

I loungeavdelingen kan man slappe av etter et godt hjemmelaget måltid her oppe, eller etter en velkomponert pizza, laget av lokale råvarer i kafeen nedenunder.

I taket er gamle, sjarmerende bjelker bevart og eksponert, det samme er det originale gulvet hvor mange barn har trådt med ulike skostørrelser over år. Nettopp det at mange har et forhold til denne bygningen fra før, gir ekstra mening for Ingrid og Remi.

– For oss er dette et kulturbygg. Overnattingen og serveringen er økonomisk viktig, men vi liker at huset gir slik en fin mulighet til å samles, også til konserter, kurs eller andre arrangement, forteller Remi.

Når folk først tar turen hit, har paret et tydelig råd: Å feriere uten et fullspekket program. For det gir tid til å oppdage øyas sandstrender og mange viker, forteller Ingrid, som knapt kan tenke seg noe finere i livet enn ei fredelig stund i fjæra.

Dyktige medarbeidere er alfa og omga for en nyetablert bedrift. Å kunne skape arbeidsplasser er fin motivasjon for Ingrid og Remi. Her serverer Alice Øvergård en pizza tilberedt av Remi.
Dyktige medarbeidere er alfa og omga for en nyetablert bedrift. Å kunne skape arbeidsplasser er fin motivasjon for Ingrid og Remi. Her serverer Alice Øvergård en pizza tilberedt av Remi. Foto: Kathrine Sørgård

Les også: Anita og Espen hadde nesten gitt opp hyttedrømmen. Så dukket den lille, røde perlen opp

Trives godt

Remis søstre har hatt glede av å bidra til den visuelle utformingen av Skolo. Katharina Zahl Fagervik til venstre har malt maleriet med sin tolkning av fjellet Dønnamannen, og Anniken Zahl Furunes har hatt mye å si for utformingen av rommene.
Remis søstre har hatt glede av å bidra til den visuelle utformingen av Skolo. Katharina Zahl Fagervik til venstre har malt maleriet med sin tolkning av fjellet Dønnamannen, og Anniken Zahl Furunes har hatt mye å si for utformingen av rommene. Foto: Kathrine Sørgård

Med Ingrid og Remi er skolen fremdeles et samlingspunkt. Kafeen er blitt et sted hvor fastboende og tilreisende kan møtes.

– Vi har flyttet det fineste med byen til Seløy og Skolo. Her har vi åpnet kaffebar og en liten bokhandel, vi tilbyr kunst og et sosialt samlingssted. Så vi sier ikke nei til byen, vi kombinerer heller det vi liker best fra to verdener, sier Ingrid.

– Målet er å høste mer og mer av naturen. Vi lager rabarbrasyltetøy og granskuddsirup, og vi bruker kamskjell og skvallerkål på pizzaene våre: Vi har testet mye. Lokale råvarer er viktig for oss, som ost, kjøtt og fisk fra Helgeland, sier Remi.

– Vi har fysisk avstand mellom der vi bor og jobber, det er fint med et slikt skille, i alle fall i teorien. Ofte flyter det i hverandre, det er jo en livsstil, dette her. Vi legger sjela vår i at det skal bli bra, og jobber mye, sier Ingrid.

Remi er den mest praktiske av de to, mens Ingrid er god på å administrere.

– Så er vi begge kreative og klarer hele tida å skaffe hverandre mer arbeid, sier Ingrid og ler.

Nå er hun i sving med å male hjemmesnekrede bord til Skolo, i en humørfylt, knallblå farge.

Flere løsninger har de snekret selv, etter ideer fra Remis søster, interiørdesigner Anniken Zahl Furunes.

Flere i familien har bidratt, på veggen i kafeen henger et stort maleri som er signert Remis søster Katharina Zahl Fagervik.

TRIVSEL: Ingrid forteller gledelig at barna hennes på 9 og 17 år trives veldig på Seløy. Hun utelukker ikke at det kan dukke påå en liten kiosk senere som er datteren på 9 år sitt ønske.
TRIVSEL: Ingrid forteller gledelig at barna hennes på 9 og 17 år trives veldig på Seløy. Hun utelukker ikke at det kan dukke påå en liten kiosk senere som er datteren på 9 år sitt ønske. Foto: Kathrine Sørgård.

Heldigvis trives også parets barn med livsstilen her på Skolo.

– Lotta på ni år drømmer om egen kiosk her, så det kan nok plutselig dukke opp. Eldstedatteren vår Nora på 17 år er i full sving som barista. Vi tenker mye på samfunnsbygging og lokalmiljø, derfor har vi åpent året rundt. Spesielt fint synes vi det er at lokale ungdommer kan ha Skolo som arbeidsplass. Barnas oppvekstmiljø en viktig del i vår visjon. For oss handler alt dette om bærekraft på flere plan, forteller Ingrid.

For Remi og Ingrid er Skolo et livsprosjekt. Å være utenfor allfarvei ser de på som en fordel. Når folk først finner veien ut med ferger fra fastlandet, er de nok glad for å ha tatt turen.

– Vi ser for oss nye prosjekter hvert år før høysesong. Som å plante mer og gjøre det vakrere her. For oss er Skolo en plass for sjelefred.

Skolo avbildet i oktober, 2021.
Skolo avbildet i oktober, 2021. Foto: Kathrine Sørgård
TIDLIGERE LÆRERVÆRELSE: Det koselige hjørnet i lærerværelse som er en egen leilighet, har Remi og Ingrid slv bygget etter ide fra Remis søster Anikken. Ryggen består av puter med trekk fra Høle. Den blå fargen er bra lekker mot det orginale gulvet og den brente fargen på trekkene.
TIDLIGERE LÆRERVÆRELSE: Det koselige hjørnet i lærerværelse som er en egen leilighet, har Remi og Ingrid slv bygget etter ide fra Remis søster Anikken. Ryggen består av puter med trekk fra Høle. Den blå fargen er bra lekker mot det orginale gulvet og den brente fargen på trekkene.
TIDLIGERE KLASSEROM: Klasserommene er forvandlet til et stort og åpent rom, som gjør det lett for mange å være på ferie sammen. På kvisten er det innredet flere åpne sengebinger under skråtaket.
TIDLIGERE KLASSEROM: Klasserommene er forvandlet til et stort og åpent rom, som gjør det lett for mange å være på ferie sammen. På kvisten er det innredet flere åpne sengebinger under skråtaket.
LOUNGE: Bak forhenget er det en lounge, innredet for de gode samtalene.
LOUNGE: Bak forhenget er det en lounge, innredet for de gode samtalene.
SOVEROM: Direkte tilknyttet det store oppholdsrommet er det flere soverom med egne bad.
SOVEROM: Direkte tilknyttet det store oppholdsrommet er det flere soverom med egne bad.
INSPIRERT: Terrazzo-flisene er inspirert av 50-tallet da den gamle skolen ble bygget.
INSPIRERT: Terrazzo-flisene er inspirert av 50-tallet da den gamle skolen ble bygget.
SELØY: Som gjest på Seløy er du heldig med å få en fin utsikt mot tinderaden De sju søstre, og flere fine sandstrender.
SELØY: Som gjest på Seløy er du heldig med å få en fin utsikt mot tinderaden De sju søstre, og flere fine sandstrender.

Se flere bilder av Skolo under:

Denne saken ble første gang publisert 17/11 2022, og sist oppdatert 21/11 2022.

Les også