Oppussing av gammelt hus

På visningen fikk Ann-Helen godfølelse, mens Simen fikk kalde føtter. Her var det nemlig mye som måtte gjøres

Hagen var helt gjengrodd med kratt og villnis. Inne var standarden enkel og gammel. Etter flere måneder med oppussing, kunne Ann-Helen og Simen endelig nyte deres nye hjem.

ANDEBU: Simen og Ann-Helen stortrives i Andebu, hvor de bor sammen med hundene Peppa,Alma, Fjonka og Dora, samt kattene Ahre-Ketilog Tove-Laila.
ANDEBU: Simen og Ann-Helen stortrives i Andebu, hvor de bor sammen med hundene Peppa,Alma, Fjonka og Dora, samt kattene Ahre-Ketilog Tove-Laila. Foto: Jeanette Baekkevold
Publisert

Ann-Helen Norlin og Simen Hjellvik hadde faktisk lagt merke til dette huset et år tidligere da de var på en visning på et annet hus i området.

– Det andre huset falt ikke helt i smak, men da vi skulle hjem igjen, kjørte vi ned denne veien bare for å snu. Og da vi så denne eiendommen, var vi helt enige om at det var akkurat dette huset vi skulle hatt, forteller Ann-Helen.

De hadde bodd en tid i et anneks på eiendommen til Ann-Helens mor og stefar mens de var på leting etter et eget sted, og da Bjerknes kom for salg, gikk de selvfølgelig på visning.

Og selv om Simen altså fikk kalde føtter, lot han seg overtale av Ann-Helen og hennes mor og stefar som tilbød seg å hjelpe til med oppussingsjobben.

Dermed ble de med i en budrunde, og lykken var stor da de fikk tilslaget og kunne begynne å planlegge renoveringen av sitt nye hjem.

Huset er bygget i 1932 og ligger for seg selv med åker, eng og skog som nærmeste naboer. Etter at de gjerdet inn eiendommen, kan de fire hundene løpe fritt og kose seg.

– Men før vi kom så langt, var det veldig mye som måtte gjøres utendørs. Hagen var helt gjengrodd med kratt og villnis, og skogen gikk nesten helt ned til huset, så vi brukte mye tid på å hogge trær og rydde kvist og kvast før vi kunne sette opp gjerdet, forteller Simen.

ELDRE HUS: Det koselige huset er bygget i 1932. Ann-Helen og Simen har ryddet uteområdene og fått både terrasse og bålplass.
ELDRE HUS: Det koselige huset er bygget i 1932. Ann-Helen og Simen har ryddet uteområdene og fått både terrasse og bålplass. Foto: Jeanette Baekkevold

Hvem: Ann-Helen Norlin og Simen Hjellvik, hundene Peppa, Fjonka, Dora og Alma, kattene Ahre-Ketil og Tove-Laila.

Hvor: Andebu i Sandefjord kommune

Byggeår: 1932

Instagram: @landlig.stil.by.norlin

Se mer

Les også: Helene og Thomas bestemte seg for å pusse opp hytta. Da tok de et kreativt grep

Traktordilla

Ann-Helen er overflatebehandler på en oljeplattform i Nordsjøen, og jobber 12-timersdager på plattformen 14 dager av gangen. Deretter har hun fire uker fri.

Simen er lektor på universitetet i Sørøst-Norge, og fagfeltet hans er nautiske operasjoner. Og på fritiden er det hus, hage og hunder som tar det meste av tiden.

– Og traktoren, da, den er «babyen» hans. Det kommer nye deler i posten hele tida, sier Ann-Helen og ler.

Simen har nemlig en gammel traktor av typen BM Terrier fra 1961 som han bruker til vedhogst, veiskraping og den slags, og som han stadig driver og pusser opp og flikker på.

En fin, gammel traktor av typen BM Terrier fra 1961 er etter Ann-Helens mening Simens «baby». Den driver han stadig og pusser opp og flikker på, og den er også mye i bruk på eiendommen.
En fin, gammel traktor av typen BM Terrier fra 1961 er etter Ann-Helens mening Simens «baby». Den driver han stadig og pusser opp og flikker på, og den er også mye i bruk på eiendommen. Foto: Jeanette Baekkevold

Han har nemlig litt bedre tid, nå som oppussingen av selve huset er ferdig.

For i en lang periode etter at de kjøpte huset, var det veldig mye annet som måtte gjøres.

– Vi var innstilt på at det kom til å ta tid, og vi jobbet intenst i fire–fem måneder før vi kunne flytte inn her. Stefaren min var byggmester, og vi er veldig takknemlig for all hjelpen vi fikk fra ham.

– Vi hadde ikke så mye erfaring med større oppussing fra før, så han lærte oss masse, og vi hadde aldri greid det såpass fort alene, sier Ann-Helen som syntes det var spennende å se framgangen for hver gang hun kom hjem fra Nordsjøen. Og i friperiodene deltok hun aktivt selv.

STUE FØR: Da de flyttet inn, var det mye som måtte gjøres. Heldigvis fikk de god hjelp av sine nære og kjære.
STUE FØR: Da de flyttet inn, var det mye som måtte gjøres. Heldigvis fikk de god hjelp av sine nære og kjære. Foto: Privat
BAD FØR: Badet oppe var lite og trangt. Da bestemte de seg for å ofre et av soverommene for å lage det større.
BAD FØR: Badet oppe var lite og trangt. Da bestemte de seg for å ofre et av soverommene for å lage det større. Foto: Privat

De gjorde en del forandringer i planløsningen for å skape et mer praktisk hjem.

– Stua var egentlig delt i to, så vi fjernet en vegg og laget ett stort rom. Det var ulike gulv på de to rommene, så vi valgte å legge ny parkett over det hele.

– Badet i andre etasje var knøttlite, men vi slo ut veggen til et av de fire soverommene og bygget et stort bad og en bod i stedet. I tillegg flyttet vi en vegg på et av de andre soverommene, slik at vi fikk en større loftstue.

STORT BAD: Ann-Helen og Simen valgte å ofre ett av de fire soverommene i andre etasje og heller bygge et større bad, siden det forrige badet var knøttlite.
STORT BAD: Ann-Helen og Simen valgte å ofre ett av de fire soverommene i andre etasje og heller bygge et større bad, siden det forrige badet var knøttlite. Foto: Jeanette Baekkevold
BRUKTE GJENSTANDER: En gammel kiste fra en bruktbutikk er både dekorativ og praktisk på baderommet.
BRUKTE GJENSTANDER: En gammel kiste fra en bruktbutikk er både dekorativ og praktisk på baderommet. Foto: Jeanette Baekkevold

Les også (+): Sagnomsuste «Elg-Johansen» drev med tjuvjakt og bodde i huler og skur i villmarken

Gjenbruksglede

I tillegg til loftstue, bad og bod, består andre etasje nå av soverom, gjesterom og kontor.

Ann-Helen og Simen er et godt team som utfyller hverandre. Simen tok seg av det som måtte gjøres på loftet, i kjelleren, garasjen og på uteområdene, samt klargjorde det som skulle ordnes før elektrikeren kom.

STUA ETTER: Det gamle stuebordet er kjøpt via Finn, og Ann-Helen har malt det svart. Lenestolen er også kjøpt på Finn, mens sofaen er fra Home & Cottage og gulvteppet fra Rusta.
STUA ETTER: Det gamle stuebordet er kjøpt via Finn, og Ann-Helen har malt det svart. Lenestolen er også kjøpt på Finn, mens sofaen er fra Home & Cottage og gulvteppet fra Rusta. Foto: Jeanette Baekkevold

Ann-Helen, stefaren og moren sto for snekring, maling og flislegging. Sistnevnte med livet som innsats, så å si, for Ann-Helens del.

– Jeg la flis med sprukken blindtarm, viste det seg. Jeg hadde fryktelig vondt, men bare måtte bli ferdig, jeg er jo ganske utålmodig av meg. Og så bar det rett inn til operasjon.

Huset er innredet med mange gamle skatter de blant annet har kjøpt brukt på nettet.

– Det er så mye fint å finne der! Jeg har mange ganger ligget om kveldene og skrollet etter fine, gamle ting, og garasjen var full av gamle møbler lenge før vi var ferdig med huset og klar for innflytting.

– Men jeg har roet meg litt nå, for nå har vi ikke plass til mer her inne, sier Ann-Helen som allerede har møblert ferdig et framtidig oransjeri.

KJØKKEN FØR:
KJØKKEN FØR: Foto: Privat
BORÅS-TAPET: Noen av kjøkkenveggene har fått landlig Borås-tapet. Bordet og slagbenken er kjøpt via Finn, mens stolene er fra Home & Cottage. Taklampen hang her fra før.
BORÅS-TAPET: Noen av kjøkkenveggene har fått landlig Borås-tapet. Bordet og slagbenken er kjøpt via Finn, mens stolene er fra Home & Cottage. Taklampen hang her fra før. Foto: Jeanette Baekkevold
WASHED-LINEN: Veggene i trappa og gangen er malt i fargen Washed linen, det samme er kommoden som er kjøpt brukt. Gulvteppet er fra Rusta.
WASHED-LINEN: Veggene i trappa og gangen er malt i fargen Washed linen, det samme er kommoden som er kjøpt brukt. Gulvteppet er fra Rusta. Foto: Jeanette Baekkevold

Les også: Geir-Vidar ga den gamle bestefarhytta et nytt liv for kun 200.000 kroner

Småprosjekter

Men før det blir aktuelt, må de bli ferdig med en del andre småting. Arbeidsledig blir de ikke med det aller første.

HUSEBYEKJØKKEN: Husebykjøkkenet fra 80-tallet var brukbart, men Ann-Helen og Simen ommøblerte litt for å gjøre det mer praktisk, malte det ifargen Green harmony og kjøpte ny benkeplate.
HUSEBYEKJØKKEN: Husebykjøkkenet fra 80-tallet var brukbart, men Ann-Helen og Simen ommøblerte litt for å gjøre det mer praktisk, malte det ifargen Green harmony og kjøpte ny benkeplate. Foto: Jeanette Baekkevold

– Det blir man kanskje aldri når man har et sånt sted. Men det er jo morsommere nå som det stort sett bare er småprosjekter.

– Den verste jobben har vi allerede tatt. Og Simen er veldig glad for at han lot seg overtale, for heller ikke han har angret et sekund på at de kjøpte dette stedet.

BRUKTE GJENSTANDER: Stueveggene har tapet av typen Hip Rose fra Borås. Spisestuemøblene og lysekrona er kjøpt via Finn, mens kommoden er fra en bruktbutikk.
BRUKTE GJENSTANDER: Stueveggene har tapet av typen Hip Rose fra Borås. Spisestuemøblene og lysekrona er kjøpt via Finn, mens kommoden er fra en bruktbutikk. Foto: Jeanette Baekkevold

I hagen har de sådd litt gress etter at de fikk fjernet masse kratt og tettet noen hull. Og det var mye skrot som kom til overflaten under ryddingen.

– Vi har fått høre en historie om at det var en konfirmasjon her på 1930-tallet med selskap utendørs, og da kom det et voldsomt stormkast og veltet hele uteserveringen, så sølvbestikket fløy av sted, og vi har faktisk funnet en sølvskje.

– Det skal ha vært en rubinring som ble borte også, men den har vi ikke funnet ennå. Kanskje må vi fram med en metalldetektor etter hvert, det hadde jo vært morsomt om historien stemte og vi fant ringen, sier Ann-Helen.

Se flere bilder under:

KJØKKEN FØR:
KJØKKEN FØR: Foto: Privat
HUSEBYEKJØKKEN: Husebykjøkkenet fra 80-tallet var brukbart, men Ann-Helen og Simen ommøblerte litt for å gjøre det mer praktisk, malte det i fargen Green harmony og kjøpte ny benkeplate.
HUSEBYEKJØKKEN: Husebykjøkkenet fra 80-tallet var brukbart, men Ann-Helen og Simen ommøblerte litt for å gjøre det mer praktisk, malte det i fargen Green harmony og kjøpte ny benkeplate. Foto: Jeanette Baekkevold
KLEBERSTEINOVN: Klebersteinsovnen er vakker, og den gir god varme i det gamle huset.
KLEBERSTEINOVN: Klebersteinsovnen er vakker, og den gir god varme i det gamle huset. Foto: Jeanette Baekkevold
BRUKTE GJENSTANDER: Det gamle skrivebordet og stolen er kjøpt i en bruktbutikk.
BRUKTE GJENSTANDER: Det gamle skrivebordet og stolen er kjøpt i en bruktbutikk. Foto: Jeanette Baekkevold
BRUKTVARER: Simen og Alma slapper av i lenestolen som er kjøpt brukt. I hjørnet står en gulvlampe fra Home & Cottage.
BRUKTVARER: Simen og Alma slapper av i lenestolen som er kjøpt brukt. I hjørnet står en gulvlampe fra Home & Cottage. Foto: Jeanette Baekkevold
MARRAKECH: Veggene på soverommet er malt i fargen Marrakech,og Ann-Helen har innredet med mange fine, gamle detaljer hun har kjøpt brukt.
MARRAKECH: Veggene på soverommet er malt i fargen Marrakech,og Ann-Helen har innredet med mange fine, gamle detaljer hun har kjøpt brukt. Foto: Jeanette Baekkevold
SKUVSENG: Hundenes foretrukne sted på loftet er en gammel skuvseng fra 1856.
SKUVSENG: Hundenes foretrukne sted på loftet er en gammel skuvseng fra 1856. Foto: Jeanette Baekkevold
GULVFLISER: Entreen er romslig og luftig med vakre gulvfliser,og Ann-Helen har pyntet opp med hortensia i et gammelt melkespann. Skapet,stolen og speilet er brukt-funn, og veggene er malti fargen Washed Linen.
GULVFLISER: Entreen er romslig og luftig med vakre gulvfliser,og Ann-Helen har pyntet opp med hortensia i et gammelt melkespann. Skapet,stolen og speilet er brukt-funn, og veggene er malti fargen Washed Linen. Foto: Jeanette Baekkevold
LINBLÅ: Gjesterommet er malt i fargen Linblå. Kommoden er kjøpt brukt og har fått ny farge og nye håndtak.
LINBLÅ: Gjesterommet er malt i fargen Linblå. Kommoden er kjøpt brukt og har fått ny farge og nye håndtak. Foto: Jeanette Baekkevold

1. Lag en oversikt over alle gjøremål, og planlegg hva som er viktigst å gjøre først.

2. Selv om det er ting du ikke har gjort før, ikke vær redd for å prøve!

3. Spør om råd og hjelp underveis, du har sikkert noen kyndige rundt deg.

4. Bruk tid på fargevalg på fliser, tapet og gulv. Husk også at det er lov å ombestemme seg!

5. Kjøp de tingene du selv liker, og finn din egen stil. Bruk Internett og bruktmarkeder flittig, for der finnes det mange fine og billige skatter.

6. Det morsomste med interiør er at det ikke er noen regler eller fasit. Følg hjertet og magefølelsen!

Se mer

Denne saken ble første gang publisert 05/11 2023.

Les også